(INTERVJU) Bepopovka Tinkara o starševstvu: Sem zelo striktna in ne podpiram permisivne vzgoje

04.10.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Kleindienst

Vem, da sta Fortuna in Tin zelo razigrana. Katere otroške igre so vama ostale v najlepšem spominu?

Tinkara: "Meni gotovo gumitvist in kartanje."

Denis: "Črni peter in uno sta bili moji najljubši igri."

Je karantensko obdobje katero igro vrnilo v vajino življenje?

Tinkara: "Ker imam tri otroke, smo seveda med karanteno velikokrat igrali tudi družabne igre. Imamo pa to srečo, da živimo na pol na podeželju in so otroci res veliko zunaj. Vozijo se s kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, se žogajo, rišejo s kredami, igrajo gumitvist ... In prav te teme so bile povod pri pisanju moje prve knjige Fortuna - Planet iger, kjer skozi zgodbo deklice Fortune opisujem igre iz svoje mladosti, kot so ristanc, gumitvist, zemljo krast, Pepček ..."

Denis: "Kartanje je postalo ob večerih skorajda stalnica."

Nino Kleindienst

Kako je nastala deklica Fortuna?

Tinkara: "Ime je dobila kar po mojem srečnem priimku, bratca pa sem poimenovala Tin. To je nekakšna kratica Tinkare. Tako sem 'porabila' ime, ki sem ga rezervirala, če bi kdaj imela sina. Čeprav, ko sedaj pogledam na situacijo, je bilo namenjeno, da je ime oživelo v knjigi, ker si velikokrat rečem, da mi je vesolje z namenom poslalo same hčerke. Zanimivo je, da imamo vsi Bepopi same hčerkice - Ana 1, Alenka 2, jaz 3, Simon 2. Skupaj 8."

Kdo sta Fortuna in Tin? Kakšna sta?

Tinkara: "Fortuna je radovedna, vedoželjna, vedra, igriva in vesela deklica, ki ji je v prvi knjigi dolgčas in ne ve, kaj bi počela, zato ji mami pokaže vse igre iz svoje mladosti. Tin je njen bratec, a prave predstavitve v knjigah še ni doživel. Ta slikanica s pobarvankami, ki izide sedaj, je bolj posvečena živalim, nekaj teksta o živalih sem seveda prispevala, lotila sem se kratkih rim. Je pa Tin oživel v tej moji plesno-pevski predstavnici, kjer s Fortuno prikažeta otroške igre, z otroki zaplešeta in poskrbita za dobro voljo."

Kako članica nekdaj zelo uspešne skupine postane avtorica otroških knjig?

Tinkara: "To je bila od nekdaj moja želja, a sem si šele pred tremi leti, ko sem pustila dolgoletno redno službo in si upala biti jaz, drznila to tudi uresničiti. Od takrat vem, da je ustvarjanje za otroke nekaj, kar je moje poslanstvo, in želim si ustvariti še več avtorskih del s tega področja."

Denis, lahko bi vam rekli kar latino, saj ste sedem let preživeli v Mehiki. Kaj vas je tja odpeljalo in kakšno obdobje je to bilo?

Denis: "Želel sem študirati igro. Že od devetega leta sem obiskoval dramske delavnice pri igralki Bredi Pugljevi. Od takrat sem bil prepričan, da bom postal igralec, in to me je pripeljalo do Mehike. Ta leta so bila zame kar nekakšna prelomnica in izjemno hvaležen in srečen sem, da sem sledil svojim sanjam in jih tudi uresničil. Seveda me je pot v Mehiki peljala na veliko različnih področjih, v katerih sem se lahko preizkusil in tako odkril tudi druge stvari, v katerih sem se našel. Pridobil sem veliko novih izkušenj, poznanstev in se seveda naučil novega jezika. Izjemno je bilo in ne bi spremenil prav ničesar."

So otroci v Mehiki zelo drugačni od naših? Pa vzgoja?

​Denis: "Seveda. Med njimi so zelo velike socialne razlike, veliko je kriminala, šole so javne in zasebne ... Vse to vpliva na vzgojo otrok. Razlika je tudi v sami mentaliteti Mehičanov. Predvsem se mi zdi zelo žalostno, da ne poznajo brezskrbnega občutka za igro v parku ali pa same poti v šolo in iz nje. Šola je predvsem zaradi kriminala drugačna od naše v Sloveniji."

Nino Kleindienst

Tinkara, mediji so vas vedno opisovali kot "sonček" v skupini. Kakšni pa ste kot mama?

​Tinkara: "Večinoma sem takšna, a tudi zaropotam. Znam biti stroga in tečna mama. Priznati moram, da sem zelo striktna in ne podpiram permisivne vzgoje. Menim, da smo starši tisti, ki moramo kot vzor s svojim obnašanjem in dejanji voditi svoje otroke skozi življenje. Mi smo tisti, ki jim moramo povedati, kaj je prav in kaj narobe, da so prijazni, empatični, sočutni, seveda jim ob tem stojimo ob strani in jim dopustimo, da razvijejo svoje talente. Da razprejo krila, ko je čas za to. Biti starš je najbolj zahtevna naloga. Potrebujemo veliko energije, volje in vztrajnosti. A vse je poplačano, ko se zavem, da so punce na pravi poti."

Ste pogrešali medijsko pozornost in aplavze, ko ste stopili na pot podjetništva?

Tinkara: "Pred tremi leti sem pustila dolgoletno redno službo in sem samostojna podjetnica. Ne morem verjeti, ampak letos novembra imam že 20 let delovne dobe, ne da bi k temu prištela študentska leta in druge projekte, ki so se zvrstili v teh letih. Če sedaj primerjam svoje delo z redno službo, je takole: bolj sem organizirana, a hkrati bolj učinkovita, prilagodim se urniku otrok in moža, ki ima takšno delo in projekte, da je veliko zdoma. Čeprav sem ženska, ki se ukvarja z nešteto projekti - od nastopov in ustvarjanja s skupino Bepop do otroških knjig in plesno-pevske predstavice, pa TV-voditeljstvom in pridobivanjem novih znanj na področju NLP –, bom pravkar začela delati licenco za NLP-trenerko. Ob tem se ukvarjam z marketingom in urejam strani FB in IG zase, Bepop in nekatera druga podjetja. A moja prioriteta je še vedno skrb za otroke in gospodinjstvo."

Slikanico, ki je tudi pobarvanka, ste pripravili.

Tinkara: "Idejo sem dobila ob pogovoru z Denisom Porčičem Chorchypom, s katerim sva na začetku leta skupaj sodelovala v oddaji Zvezde pod Masko na Planet TV. Jaz sem bila mačka, on pa konj. Povedal mi je, da se tudi sam veliko ukvarja z otroki, da ima klub borilnih veščin Samurai in da ima gibanje/telovadbo za otroke, kjer oponašajo živali. V trenutku sem dobila idejo, da bi to lahko bil najin skupni projekt. Lotila sem se slikanice s pobarvankami, kjer so v ospredju prelepe ilustracije in pobarvanke, ki jih je narisala Leah Art, dodala sem nekaj kratkih rim in dejstev o vsaki živali, na nekatere ilustracije sem dodala tudi Fortuno in Tina. Nastala je slikanica s pobarvankami Tin in Fortuna - Živalska avantura, ki bo na voljo v kompletu z barvicami."

Nastala je plesno-pevsko-telovadna predstavica. Sumim, da sta se med snovanjem zelo zabavala.

Tinkara: "Predvsem sem želela vključiti vse meni ljube aktivnosti. Ples, petje, prikaze iger iz otroštva in seveda telovadnih vaj s Chorchypom. Ideja za predstavico v bistvu izvira iz tega, da sem želela klasične predstavitve otroških knjig nadgraditi. Da ni samo intervju z avtorico, ampak se kot avtorica preoblečem v junakinjo Fortuno in naredim otrokom še bolj zanimivo predstavitev."

Denis: "Bilo je zabavno in predvsem zelo sproščeno. Nikoli ne bom pozabil, ko je Tinkara na eni izmed vaj rekla, naj poskusiva igrati gumitvist, jaz pa sem jo samo gledal, ker ga nisem znal igrati oziroma skakati. Tako so na pomoč prišle njene hčerke in me naučile."

Nista pa v projektu sama. Kdo Fortuni in Tinu še dela družbo?

Tinkara: "Osnovna zasedba predstavice sva midva, lahko pa se pridružita tudi kitarist Jan Potrč in pa seveda Denis Porčič Chorchyp."

Slutim ustvarjalni duši v vaju in prepričan sem, da pripravljata nov projekt.

Tinkara: "Z Denisom sva se spoznala že v času prvotne zasedbe Bepop, potem pa se je lani obrnil name, saj je slišal za mojo prvo knjigo in da sem jo izdala tudi v angleščini. Predstavil jo je bivšim sodelavkam v Mehiki in mi ponudil, da jo prevede še v španščino. No, to je že naredil in knjižica v španščini prav kmalu roma tudi v Mehiko."

Denis: "In imava še kar nekaj idej. Ne bova vam vsega povedala. Lahko pa vam zaupava, da si na kanalu Youtube Planet Fortuna lahko ogledate že prvi predstavitveni video predstavice. In tam boste lahko kmalu zasledili tudi nove vsebine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta