Peljite mačka na novoletni sprehod: S temi triki se boste po prekrokani noči spet sestavili

Bonbon Bonbon
30.12.2021 06:00

Kljub najboljšim namenom je prav mogoče, da se te dni dni zbujate z alkoholnim glavobolom. K sreči imamo nekaj trikov, kako se po prekrokani noči postaviti na noge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ker smo Slovenci nagnjeni k nazdravljanju, je velika verjetnost, da se bomo po "veselem" praznovanju zbudili povsem zbiti, z glavobolom, želodcem, obrnjenim kdove kam, utrujenimi mišicami in mislijo, da nikoli več ne bomo pili. Obležali bomo v postelji in prosili za pomoč. Gre za srečanje z alkoholnim mačkom, ki pa je posledica več dejavnikov. Prvi je dehidracija oziroma pomanjkanje vode v telesu. Porabil jo je alkohol. Vsak ve, da deluje alkohol kot diuretik in povzroča pospešeno izločanje seča. Telo zjutraj še vedno izloča več vode, kot je pridobiva. Pri popivanju se močno poveča delovanje jeter. Tekočina se izloča, posledica pa je žeja, torej dehidracija. K mačku pa dodatno vplivajo še preutrujenost, stres, neprespanost, preobčutljivost na posamezne sestavine, opojni vpliv etilnega alkohola in zlasti biogeni amini v vinu. Rdeče vino je nasploh znano, da povzroča mačka, posebej ceneno. Vsebuje sestavino tiramin (ni je v belem vinu), ki povečuje intenzivnost glavobola.

Zaradi učinkov alkohola telesu poleg tekočine primanjkuje tudi vitaminov, prav tako je oslabljen imunski sistem. Zato morate biti pri zdravljenju mačka - da se izognete najhujšemu - pozorni, kaj pojeste. Zelo pomembno je, da nadomestite izgubljeno vodo, ki bo telo očistila alkohola. Zatem si, tako pravijo zdravniki, privoščite med, ki bo na vaše počutje vplival zelo dobro, saj vsebuje veliko fruktoze.

V boj proti oslabljenemu organizmu

Potem ko ste kratko noč prespali kot ubiti, boste zjutraj najprej pomislili na tableto proti bolečinam. Seveda bo dobrodošla, ob njej pa še vitaminska šumeča tableta z vitaminoma C in B, ker ste prav ta dva v velikih količinah že izločili na stranišču. Zelo dobro je pred spanjem, če ste dovolj pri močeh, seveda, popiti kozarec vode, v katerega dodate tri žličke sladkorja. Med spanjem bo sladkor nase vezal alkoholne molekule in umiril jutranjega tigra ter ga spremenil v mucka. Vendar aspirin ali lekadol pred spanjem nista preveč priporočljiva, saj kombinacija z alkoholom draži želodec. Raje stisnite iz sebe še poslednje moči in spijte vitaminski napitek.

Profimedia

Zjutraj si skuhajte turško kavo, v katero ste stisnili sok polovice limone. Kave ne sladkajte. Stisnite zobe in do dna popijte ta "zvarek". Kava bo odpravila glavobol, vitamin C pa nadomestil izgubljenega. Pred uživanjem tega "koktajla" nekateri priporočajo tudi hladno prho. Ob tem pijte tudi sok, saj kava prav tako kot alkohol dehidrira telo.

Ta dan jejte zmerno. Hrana naj bo lahka, nemastna, da ne bi obremenili prebave, ki že tako trpi. Priporočajo paradižnik (juho ali testenine s paradižnikovo omako), sadje, zelenjavo in banane, ki imajo veliko vitaminov. Popularen je koktajl Bloody Mary iz paradižnikovega soka, vodke in začimb. Za tiste, ki so prepričani, da "se klin s klinom zbija".

Proti mačku pomaga tudi ingverjev koren, ki je dobro pomirjevalo za razdražen želodec, blaži vnetje in bolečino. Spijete ga za polovico čajne žličke (naribanega stisnete skozi gazo ali cedilo) z vodo. Bolje kot voda vas bodo odžejali naravni sadni ali zelenjavni sokovi, želodec vam bo pomirila kisla juha, slabost odpravila zeljnica (tekočina kislega zelja), nekateri pa prisegajo celo na kisle kumarice in surovo čebulo.

Kopeli, masaže, kristali

Če imate na dan mačka čas, si pripravite sproščujočo kopel z eteričnimi olji. Znano je namreč, da različne dišave odpravljajo bobnenje v glavi in druge alkoholne posledice. V kopalno olje pomešajte tri do šest kapljic rožmarinovega eteričnega olja in ga vlijte v kopel. To bo odpravilo jutranjo utrujenost in slabo voljo.

Popoldne, ko vam bo že malo odleglo, pa se prisilite in pojdite v savno. Strupi se bodo hitreje izločili iz telesa. Vendar bodite previdni - na visoki temperaturi se zadržujte manj časa kot običajno. Zelo modna je detoks terapija. Če imate doma manjšo kad, si jo kar privoščite in vanjo namakajte svoje težke noge.

Nekateri verjamejo, da pri premagovanju alkoholnega mačka pomagajo tudi kristali, ki jih položite okoli sebe. Ali pa si iz kristalov pripravite poseben napitek, imenovan eliksir. Eden mnogih in učinkovitih kamnov je tigrovo oko (zlato-rjav, črtast kremenčev agregat). Položite ga v kozarec z vodo in ga tam pustite eno uro.

Pa še to: ker je po prekrokani noči ponavadi vaš videz v ogledalu precej grozljiv, si na pordele oči in ponočnjake položite ledeno mrzlo žlico ali obkladke. Da bi obrazu povrnili svežino, si naredite masko iz jogurta ali sladke smetane z malo olivnega olja in soka limone. Ali pa stepite jajčni beljak. Pustite pet do deset minut, medtem naj vam oči pokrivata rezini sveže kumare. Sperite z mlačno ali mrzlo vodo, kar vam bolj ustreza, in se namažite z zelo hidratantno kremo.

Predvsem pa ne poležavajte, ampak se odpravite na sprehod. Na svežem zraku in z gibanjem si bo telo laže opomoglo od posledic alkoholne nezmernosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta