Pivo, čebula in kopriva, da bo lepa griva: Kako si lahko s pomočjo narave pomagamo do čudovitih las

Bonbon Bonbon
27.09.2022 06:00

Včasih se lahko narava prav neprijazno poigra z nami, tako da podedujemo plešavost ali prezgodnje sivenje las. Spet drugič nam nagaja fiziologija našega telesa. Na lasišče nam vsuje nadležni prhljaj ali druge kožne neprijetnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pomagamo si lahko na sto in en način, le malo dobre volje je potrebne in časa zase. Navajamo nekaj dobrih domačih receptov.

Ob izpadanju las

Če nam lasje izpadajo, se izogibajmo barvanja, lakiranja, trajne in prepogostega umivanja s šamponi. Umivajmo jih na deset dni s toplo vodo in rumenjakom. Zadnji vodi dodajmo malo kisa in limoninega soka. Naša hrana naj bo vitaminska, pomemben je zlasti vitamin B. Jejmo veliko korenja, rib in zelenjave. Varujmo se premastne hrane, prave kave in kajenja.

Lase si lahko masiramo s poparkom iz orehovih listov. Za rast in krepitev jih lahko natiramo tudi z brezovim sokom ali mešanico: sesekljani čebuli, namočeni v pol kozarca vode, dodajmo nekaj kapljic limoninega soka ali jabolčnega kisa. S to tekočino enkrat na teden natiramo lasišče in ga šele po nekaj dneh umijemo. Tako delamo tri tedne, nato za mesec dni prekinemo in potem postopek ponovimo.

Zdravilne mešanice

Druga zdravilna mešanica je izvleček iz česna. Nekaj strokov narežemo, namočimo v žganje in postavimo za en teden na sonce na toplo. Natiramo dvakrat na teden, pomaga proti plešavosti. Pater Ašič priporoča še poparek repinca, pripravek s kisom (v liter kisa zrežemo narezano koprivo, pušpan, repinec in žajbelj, namakamo štiri dni na toplem, precedimo in si občasno natiramo lasišče), ribje olje, rumenjak, sok vinske rutice ter tinkturo iz orehovih jedrc.

Image: 56473605, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes
Richard Ejsmentewicz

V literaturi je najti še recept proti izpadanju las, ki priporoča redno umivanje s pivom, saj to okrepi lase. Potrebujemo dva decilitra piva. Najprej izpiramo lase s toplo vodo, nato polovico piva vtremo v lasišče. Počakamo petnajst minut, nakar lase ponovno izperemo s toplo vodo. Lasišče namažemo z drugo polovico piva, ga prečešemo in pustimo, da se pivo posuši. Navadno ga koža toliko vpije, da ga niti ne vonjamo. Priporočajo tudi olje čajevca, ki ga dobite v specializiranih trgovinah z zeliščnimi izdelki, z njim pa si natiramo lasišče ali pripravimo povitek. Nekateri pa prisegajo na homeopatska zdravila.

Ne čakajte, da boste plešasti! Negujte si lase skrbno in pravilno. Živite zdravo in jejte hipotoksično hrano, obogateno z vitamini B1, B2, B3 in B5 (oves, pšenični kalčki, zelje, suh fižol, leča, kvas, ovčje meso, orehi, lešniki, jajca, ječmen, črni kruh z otrobi, ajda, rozine, soja, cvetni prah).

Zakaj lasje sivijo

Lasje ohranijo barvo veliko dlje, ne glede na to, kakšna je, bodisi črna, rjava, svetla ali rdeča, če hrano obogatimo s cinkom. V tem primeru se lahko lasem barva celo povrne. Ta element se namreč na lasišču bojuje proti kopičenju bakra, ki sivi lase. Kdor mesec dni uživa hrano brez vsakršnega cinka, dobi sive pramene, ker se v telesu porabijo še njegove poslednje zaloge. Če istočasno nastopijo težave in pomanjkanje cinka, lasje pogosto začno siveti in izpadati.

Za obarvanje in vnašanje barve v lase so potrebni vitamini PABA, B6, folna in pantotenska kislina. Kdor se docela odpove sladkorju in sladkarijam in zjutraj poje skodelico mislija iz doma zmletih žit (na primer pire, ovsa, ječmena, rži in pšenice ali mešanice iz njih), zaustavi sivenje in celo povrne lasem barvo. Poleg tega jih po umivanju še spiramo z vodo, ki smo ji dodali kis.

Nadležni prhljaj

V lekarni kupimo šampon in si z njim redno umivamo lase; za nekaj časa se stanje celo izboljša, a kaj, ko se ob neredni rabi tovrstnega šampona ali prekinitvi prhljaj spet zoprno pojavi na lasišču. Pa poskusimo drug šampon, vendar nič ne pomaga oziroma ne za vselej. Celo šamponi iz naravnih izvlečkov, ki sicer nežneje odpravljajo prhljaj, nimajo zapriseženo stoodstotnega učinka. Zato je najbolje, da smo v boju s prhljajem trdni in vztrajni bojevniki.

Začnimo že pri prehrani, upoštevajmo hipotoksično dieto, torej hrano z malo toksini, kakršno priporočajo tudi pri izpadanju in sivenju las. Ta vzpostavlja normalno delovanje jeter.

V nujnih primerih

Lasišče si lahko proti prhljaju, naj bo suh ali masten, masiramo s sokom breze, kapucinke ali tudi koprive. Rezultat je boljši, če dodamo nekaj kapljic arnikove tinkture. Proti vsem lišajem na lasišču pa so učinkoviti obkladki iz listov repinca ali obkladki z brezovim sokom, ovitki s svežo kašo iz korenja, masiranje z limoninim sokom, obkladki s kašo iz fig, s škrobom iz krompirja. Vsako jutro je priporočljivo popiti eno kavno žličko regratovega soka v kozarcu mleka.

Od zdravilnih zelišč dobro delujejo še poparek listov in cvetov rmana kot vodica za masiranje, prevretek iz poganjkov angelike, prevretek listov artičoke, prevretek hrastovega lubja, ovitek iz stolčenih listov netreska in drugi.

Profimedia

Zakaj lasje izpadajo

Izpadanje las lahko ima več vzrokov. Pri ženskah ga lahko povzroči pomanjkanje železa ali začetek ali prenehanje jemanja sredstev proti zanositvi. Tudi med meno in po porodih ženske izgubljajo lase, ker pojema izločanje estrogena, hormona, ki varuje lase. Pri moških je za izpadanje las v 95 odstotkih kriva androgena alopecija (hormonsko izpadanje). Na njen razvoj vplivajo trije dejavniki: starost, podedovano nagnjenje in moški spolni hormoni (androgeni). Na katerega koli od teh je komaj mogoče vplivati.

Pomembno!

Pri nenadnem izpadanju las v šopih je treba k zdravniku. Možna so hujša obolenja ali zastrupitve. Ženske naj si dajo pregledati ravnovesje mineralov in estrogenov. Če lasje izpadajo na strogo omejenem okroglem delu kože, se je treba prav tako posvetovati z zdravnikom, da bi ugotovil vzrok.

Profimedia

Psihično ozadje

Razlaga, ki jo pogosto slišimo, da človek spomladi "odlaga svoj kožuh" in mu zato izpadajo lasje, je praznoverje. Največ las, od 60 do 64 na dan, izgubljamo v avgustu in septembru. A izpadanje las ima pogosto vzroke tudi v našem psihičnem razpoloženju. Ali pogosto doživljamo stvari, da bi si ob njih najraje lase pulili? Če je tako, lahko ima izpadanje las tudi duševne vzroke. Kajti življenje, polno agresivnih čustev, kot so jeza, zavist, ljubosumnost, sovraštvo, spodbujajo možganski privesek (hipofizo) k izločanju androgenov (moških hormonov), ti pa pospešujejo izpadanje las.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta