Poceni in učinkovito: S peteršiljem hitro rešite telo strupov in zabuhlosti. Imamo recept za zdravilni smuti ...

Bonbon Bonbon
14.06.2023 14:50

Peteršilj kot zdravilno začimbo uporabljamo že stoletja. Je izjemno bogat vir vitaminov in mineralov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dvoletna zel z gladkimi ali kodrastimi listi ter dolgim korenom je nepogrešljiva v kulinariki, uporabna na najrazličnejše načine, nikakor ne le kot obvezna sestavina goveje juhe. Peteršilj je tudi vsestransko uporabno zdravilno zelišče, kot takega so ga uporabljali že v antičnih časih. Vsebuje velike količine mineralov, zlasti bakra, kalcija, mangana in železa, še posebno bogat pa je z vitaminom C in betakarotenom. Med vitamini, ki jih vsebuje, je tudi izjemno pomembna folna kislina oziroma vitamin B9, ki ga naše telo potrebuje za gradnjo novih celic. Peteršilj slovi kot odličen diuretik, saj pomaga odvajati vodo iz telesa, pa tudi sicer pomaga pri čiščenju telesa.

Profimedia

Lajša težave pri revmi in putiki, pomirja krče v prebavilih, uravnava krvni obtok, pomaga pri celulitu, koristen pa je tudi za živčevje. Znano je tudi protimikrobno delovanje peteršilja, zato ga pogosto uporabljajo pri težavah s prebavo, napihnjenostjo in krči, za zdravljenje vnetij (npr. vnetja mehurja) in pri zastajanju vode. Pomaga pri kašlju, zastali in boleči menstruaciji, pri mišičnih vnetjih, je dober za zdravje srca, čisti telo in ohranja krepak imunski sistem. Olje iz peteršiljevega semena spodbuja jetrno obnovo.

Za pomladansko čiščenje telesa in pomoč pri hujšanju bo prišel zelo prav smuti iz peteršilja, s katerim lahko nadomestimo malico ali prigrizek. V kuhinjski mešalnik stresemo zrel mango, olupljen in narezan na koščke, izkoščičeno in na krhlje narezano jabolko, olupljeno in na kolesca narezano banano, majhno pest grobo narezanega svežega peteršilja, žlico ali dve limoninega soka, za noževo konico alge klorele, dva decilitra vode in nekaj ledenih kock in gladko zmeljemo. Količine zadoščajo za štiri kozarce.

Shutterstock

Ljubitelji čaja lahko iz te zeli pripravijo očiščevalni čaj. Potrebujemo četrt skodelice drobno nasekljanega svežega peteršilja. Prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati pet do sedem minut, nato precedimo. Po želji lahko dodamo malo svežega limoninega soka in sladkamo po okusu, najbolje z medom. Za lahko kosilo pripravimo kremno peteršiljevo juho. Na maslu prepražimo čebulo, narezana korenčka in peteršiljevi korenini. Zalijemo z juho. Kuhamo, da se zelenjava zmehča. Juho zmeljemo in pretlačimo skozi cedilo, zalijemo z 0,15 litra smetane in ponovno prevremo. Serviramo jo s kockami koruznega kruha, opečenimi v ponvi. Peteršilj odlično prenese zamrzovanje, lahko pa ga tudi vlagamo. Liste dobro operemo, osušimo, drobno nasekljamo in ga skupaj s soljo po plasteh vlagamo v kozarce; prva in zadnja plast sta sol. Tako pripravljen peteršilj hranimo v hladilniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta