Pogosto uživate čebulo? Potem boste zelo presenečeni, kako njena redna uporaba vpliva na zdravje

Bonbon Bonbon
07.03.2023 06:00

Je vrtnina ali začimba, ki je lahko ostra ali nežna, lahko je tudi sladka, a vendarle priljubljena skoraj v vseh kuhinjah sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Je sestavina skoraj vsake jedi, kjer se praži, kuha, peče, predvsem v svežih solatah (paradižnikova, kumarčina in druge) ali pražena v kruhu.

Profimedia

Uporabna je sveži, zamrznjeni, konzervirani obliki ali v kisu. Redkeje jo jemo samo, največkrat je dodatek k glavnim jedem. Tako kot v kulinariki jo lahko tudi v zdravilstvu pripravljamo na sto in en način, saj ima velik razpon zdravilnih učinkov in je zelo cenjena. Vsebuje veliko antioksidantov, obilico vitaminov (A, B1, B2, C, E, K), mineralov, kot so kalij, kalcij in železo, glukokinin, ki znižuje količino sladkorja v krvi, koristi pri sladkorni bolezni. Krepi, zavira infekcije, deluje diuretično, antibiotično, antibakterijsko, antialergično, blagodejno deluje pri motnjah prebavil, ledvic in mehurja.

Profimedia

Surova naj bi delovala še posebej na sečila, kuhana na prebavila. Uporabljajo jo kot preventivo pred prehladi in gripo. Čebulni sok z dodatkom medu zdravi vneto grlo in lajša kašelj. Surova naj bi delovala še posebej na sečila, kuhana na prebavila. Čebula, ki jo skuhamo v mleku, odpravlja trebušne krče, vetrove in zgago. Težko prebavljiva je surova čebula za ljudi z občutljivimi želodci, saj draži sluznico želodca. Tudi pečena čebula je težje prebavljiva. Lažje prebavljiva je kuhana čebula, kjer se izgubljajo aktivne biološke snovi, a ne povsem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta