Zaprtje, vetrovi in nervozni želodec: Kako si lahko sami pomagamo pri nadležnih težavah s prebavo?

09.05.2023 06:00

Prebava je zelo zapleteno dogajanje, pri katerem sodelujejo različni organi. Uravnavajo jo kompleksne regulacijske zanke, ki se začnejo pri živčnem sistemu in hormonih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zato ni dobro podcenjevati tega zapletenega in tako pomembnega procesa v našem telesu. Z zdravo in redno prehrano pravočasno poskrbimo, da si ne nakopljemo prebavnih težav

Vsak posameznik je ustroj zase in ponavadi nam telo samo sugerira, kako naj se prehranjujemo, gibamo, počivamo, delamo. Žal pa ga nimamo vedno možnosti in časa poslušati. Prehiter tempo življenja nas vodi v grde navade, škodljive zdravju.

"Nervozni" želodec

Zdravje prebavil je osnovni pogoj, da ostanemo vitalni in sposobni za delo. Lahko se pojavijo težave, kot so pomanjkanje teka, zgaga, slabost, občutek polnosti v trebuhu, driska ali zaprtje. Pogosto te težave nimajo organskih vzrokov, temveč jih povzročajo napačna prehrana, okužbe ali psihični dejavniki. Mnogi ljudje so živčno preobremenjeni, ves čas mrzlično dejavni, napeti in pod vplivom stresa. Več kot šest metrov dolg prebavni trakt (tak podatek navaja knjiga Zdravilna moč čajev, ki je nedavno v zbirki Za dober dan izšla pri Prešernovi založbi) se na to odziva z občutljivostjo, tako da se lahko na kateremkoli mestu pojavijo motnje. Posledica je, kakor se mu reče, "nervozni želodec", ki se odraža s simptomi, kot so pomanjkanje teka, tiščanje in zgaga.

Črevo pa na naše "zlorabljanje" reagira z napenjanjem, drisko in zaprtjem. Pogosto si ti simptomi sledijo eden za drugim in se izmenjujejo. Tedaj govorimo o vzdraženem črevesju, ki svojih funkcij ne opravlja več normalno. Od tod tudi izraz motnje v delovanju želodca in črevesja. Mednje spadajo tako tiste, ki so povezane s premikanjem hrane skozi prebavni trakt, kot nastajanje zadostne količine prebavnih sokov in pravilno razmerje med njimi.

Profimedia

Zelišča za blažitev

Za blažitev težav s prebavo so primerna številna zdravilna zelišča. V prebavnem procesu delujejo tako, da spodbujajo prebavne sokove, blažijo napenjanje in odpravljajo občutek polnosti. Vse hujše bolezni, kot so bolezni jeter in žolčnika, želodčne razjede, pa tudi druge, ki se ponavljajo, mora ugotoviti in zdraviti zdravnik.

Na prebavo dobro delujoče zdravilne rastline, tiste z veliko grenčinami, so angelika ali gozdni koren, benediktinka, zel črne mete, zel gladišnika, korenika ingverja, plodovi janeža, kardamoma, korenika kolmeža, plodovi koprca, koriandra, kumine, zel materine dušice, listi melise, navadnega pelina, listi poprove mete, potrošnik, korenine ali listi regrata, zel rmana, cvetovi sivke, šetraj, tavžentroža, kamilica.

Seveda moramo biti pri pitju zdravilnih čajev pozorni, pijemo in pripravljamo jih vedno po navodilu.

Vnetje želodčne sluznice

Simptomi so ob lažjih primerih zgaga, napetost, čeprav nismo ničesar zaužili, spahovanje, pomanjkanje teka; v težjih primerih pa bolečine v zgornjem delu trebuha, želodčni krči, driska, napenjanje in zaprtje. Vnetje te sluznice je močno povezano z duševnim počutjem.

Značilne duševne obremenitve, ki povzročajo težave z želodcem (ob preobilici ali neustrezni prehrani seveda), so na primer situacije, ko človek izgubi občutek varnosti. Gastritis ali vnetje želodčne sluznice in ulkus ali želodčna razjeda sta zato pri brezposelnih, beguncih, izseljencih in možeh z nezvestimi ženami nadpovprečno pogosta. Tudi ko se poveča naša odgovornost, se želodec rad odzove s povečanim izločanjem kisline, kakor da bi nam hotel zagotoviti sredstva, s katerimi bi bili laže kos prihodnjim problemom. To pojasnjuje, zakaj se mnogo napredovanj konča z želodčnimi težavami.

Najprej poskrbimo za varovalno dieto, torej jejmo tisto, kar nam dobro dene, obroke porazdelimo na pet ali šest, popijmo vsaj dva litra tople tekočine na dan, če težave ne popustijo v kratkem času, se posvetujmo z zdravnikom. Priporočajo več kuhanega korenja, saj vitamin A varuje sluznico, čaj iz koprca (koromača) ter kašo iz zdrobljenega lanenega semena, ki ga kuhamo v nekaj vode, da se naredi tanka kaša, in použijemo z veliko vode.

Napenjanje

V črevesju je zrak, trebuh čutimo kot balon, tišči nas in boli. Obilica zraka je od nepopolne prebave, za katero sta načeloma dva vzroka: težko prebavljiva hrana ali hrana, ki je pač ne prenašamo; tudi velike količine alkohola so za črevesje velik prebavni problem; drugi vzroki pa so bolezen (vnetje želodčne sluznice, divertikuloza, vnetje trebušne slinavke, občutljivo črevesje) ali začasne motnje (nervoza, zaprtje, driska), zaradi katerih črevesje hrane ne more povsem prebaviti.

Organsko ozadje je lahko občutljivost za mlečne izdelke ali slabo prenašanje drugih živil, psihično ozadje pa so ponavadi turobno razpoloženje, bojazni in potlačena napadalnost. Škodujeta še stres in jeza.

Pomagajo zdravilni čaji, denimo kamilični s sladkimi koreninicami, melisin, kuminov in rmanov. Zelo učinkovita je Rosendorffova masaža, ki sprošča in pospešuje prekrvitev prebavil. Trebuh z nekaj kapljicami toplega, najbolje sezamovega olja masiramo od popka navzven v smeri urinega kazalca in obratno, na koncu pa še od prsnice navzdol.

Učinkovita je tudi mikrobiološka terapija s prebavnimi encimi, ki izboljšajo črevesno floro. Zelo naraven je kefir. Izogibajmo se nikotinu, ta mobilizira hormone, ki zmanjšujejo prekrvitev črevesja.

Profimedia

Zaprtje

Najpogostejši vzroki za akutno zaprtje so sprememba kraja ali prehrane (na primer med počitnicami), stres, nekatera živila, kot so banane in čokolada, in nekatera zdravila. Pa še premalo gibanja, prevelika telesna teža, prehrana s premalo balastnih snovi, premalo tekočine, nerazrešeni duševni konflikti, spolni problemi.

Prva preizkušena samopomoč - dobri stari znanec je ricinusovo olje, a le pri začasnih zaprtjih. Ena ali dve žlici bi morali po dveh urah že delovati.

Če sežemo po odvajalih, moramo vedeti, da ta na dolgi rok poškodujejo črevesje in odtegujejo telesu pomembne minerale.

Posušene češplje, fige, marelice ali datlji lahko odpravijo zaprtje po naravni poti. Enako češpljev, bezgov in sok kislega zelja pospešujejo prebavo. Učinkovit je kozarec tople vode na tešče, neolupljeno jabolko ali jogurt. V pomoč so še lanena semena, ki vsebujejo veliko sluzi, uživajmo jih zdrobljena in z veliko tekočine

Če pa zaprtje kljub lastnemu zdravljenju po sedmih dneh ne poneha, moramo nujno k zdravniku.

Nasvet za pripravo

Janež, koprc, kardamom, koriander in kumino je treba pred uporabo razdrobiti v možnarju. Le tako lahko vroča voda prodre v plodove in izluži zdravilna eterična olja.

Vzroki zaprtja

Pogosto se zaprtje pojavi tedaj, ko je človek odločen trdo delati in vzdržati, čeprav se spopada s problemom, ki ga ne bo mogel rešiti. O tem, kako tesno je zaprtje povezano s spolnimi zavorami, priča dejstvo, da se pri mnogih ženskah prenehajo prebavne težave, ko končno spet doživijo orgazem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta