Sproščanje v domači kopalnici: Triki, s katerimi boste po samo nekaj minutah pomirjeni in kot prerojeni

Bonbon Bonbon
04.01.2023 06:00

Današnji način življenja ne omogoča vsakodnevnega sproščanja v prijetnem domačem okolju in prav zaradi tega so dragoceni tisti trenutki, ko se odločimo čas posvetiti sebi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Lepo urejena kopalnica nam vedno nudi dovolj varnosti in ugodja za sproščanje in obnovo življenjske energije. Urejena bi morala biti tako, da nas po končanem dnevu pritegne in pomaga pri čustvenem, miselnem in fizičnem preklopu na umirjeno domače okolje. Vsi poznamo občutke utrujenosti po napornem, včasih podaljšanem urniku. Navadno je naša najmočnejša želja, ko prispemo domov, pristati pod tušem ali še bolje, v kadi, polni tople vode in priljubljenih dišav. Takšni trenutki nam hitro uravnovesijo počutje, pomagajo pri vzpostavitvi dobrega počutja in nas usmerijo do kuhinje, dnevne sobe ali celo spalnice. Meditiranje v kadi lahko izkoristimo za miselno sproščanje celega telesa. Energija sledi mislim, prijazno naročimo svojemu telesu, naj se sprosti. Zapremo oči, izberemo udoben položaj v topli vodi in dajemo možganom navodila, denimo, vso težo prepusti vodi, pravilno in globoko vdihni in izdihni sedemkrat.

V mislih počasi sprosti prste na nogah. Sprosti gležnje, meča, kolena ... Sprosti stegna in cele noge. Sprosti spodnji del križa, spodnji del trebuha. Sprosti prsi, zgornji del križa, ramena ... Sprosti prste na rokah, sprosti dlani. Sprosti roke do komolcev, sprosti komolce ... Sprosti cele roke. Sprosti grlo in vrat. Sprosti brado, usta, nos, oči, ušesa. Sprosti možgane in celo glavo. Počivaj ... Po nekaj trenutkih in preden odpremo oči, prepustimo zavesti, da ugotovi, ali je naše telo vitalno in zdravo, da smo dobre volje, da nas spremlja želja po ustvarjalnosti. Ko odpremo oči, uživamo še nekaj časa v najboljši možni družbi, sami s seboj in po tem z njo ali z njim in njimi. Meditacija je tehnika za sprostitev, treba jo je leta in leta vaditi, da bi dosegla globoke učinke na telo, misli in čustva tistih, ki meditirajo. Na naše počutje v kopalnici močno vplivajo tudi barve. Zelena barva pomirja živčni sistem in ostri vid. Modra usmerja v svet svobode, sanj in domišljije. Ne glede na to, za kakšne barve se bomo odločili v kopalnici, ta je vedno lahko opremljena tako, da je v njej mogoče najti globoko sprostitev.

Dihanje je pot do zdravja

Ugodje in sprostitev okrepimo z izbrano glasbo, priljubljenimi dišavami, bodisi z masažno vodno tehniko. V kopalnici lahko sproščeno zadihamo. Dihanje je najmanj tako pomembno, kot sta pomembni hrana in voda. S pravilnim načinom dihanja nahranimo svoje telo z življenjsko energijo in ga istočasno razbremenimo odvečnih strupenih snovi, ki se nabirajo s hrano ali z stresnim načinom reagiranja na dogodke iz okolja. Večino bolezni je možno odpraviti s pravilnim načinom dihanja. Čeprav se nam dihanje zdi samoumevno, dejansko ni tako, marsikdo ne zna dihati in slej ko prej zboli.

Po mnenju taoistov je mogoče vse bolezni predihati in jih odpraviti iz telesa. Prav zaradi občutka varnosti v kopalniškem prostoru je pomembno urediti, da je pri sedenju v kadi hrbet zaščiten, da so vrata in okna ves čas vidna, da ni prepiha, premočne svetlobe, vsiljivih vonjav ali neugodnega hrupa iz okolja. Da bi odklonili vplive neugodnih vonjav in se izognili gledanju odtekanja umazane vode iz hiše, je priporočljivo, da se pred kopalnico nahaja majhna veža. Vsa vrata v sanitarne prostore redno zapiramo, pokrov na straniščni školjki naj bo vedno spuščen. Kopalnica je mesto, kjer lahko uspevajo izbrane rastline, te vnašajo v prostor svežo energijo in jo tudi vzdržujejo. Izberemo rastline, ki so nam najbolj všeč in ustrezajo bolj vlažnemu prostoru, kot sta kopalnica ali stranišče. Tudi v tem prostoru se izognemo rastlinam z ostrimi listi, dajmo prednost rastlinam z večjimi in okroglimi listi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta