Okužba s herpesom simplex: Ko virus prodre v naše telo, ga ni več mogoče odstraniti in uničiti. Kaj narediti?

Bonbon Bonbon
14.11.2022 06:00

Boleči mehurčki oziroma krastice na robu ustnic so znamenje herpesa labialis oziroma vnovične oživitve kronično latentne okužbe z virusom herpesa simplex.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pri zdravih ljudeh in pri ljudeh z zdravim obrambnim sistemom ostane ta bolezen navadno omejena in lažje oblike, pri otrocih in ljudeh z oslabljeno imunostjo pa lahko povzroči težave. Z virusom se najpogosteje okužimo kot otroci, znamenja okužbe pa se pokažejo šele v odraslosti. Najboljša zaščita je močan obrambni sistem.

Obstajata dva tipa virusa herpes simplex - tip 1 in tip 2. Virus herpesa tipa 1 je dolga leta veljal samo za povzročitelja ustnega in obraznega herpesa, virus herpesa tipa 2 pa za povzročitelja herpesa spolovil. Razvoj diagnostike pa je omogočil spoznanje, da lahko oba tipa virusa povzročita podobno bolezen bodisi na istih ali različnih delih telesa, odvisno od tega, kje sta prodrla v organizem. Virus tipa 1 se običajno prenaša z neposrednim dotikanjem ne povsem očiščenih predmetov ali s prenašanjem s prsti, denimo z ustnice na oko. Medtem ko se ljudje z virusom tipa 1 prvič lahko okužimo že v zgodnjem otroštvu, je okužba z virusom tipa 2 najpogosteje posledica spolnih odnosov v odraslosti. Ob akutni genitalni okužbi pri nosečnici ali ponavljajočem se vnetju materničnega vratu in nožnice je možen prenos virusa z matere na otroka.

Profimedia

Virus prenaša kar 80 odstotkov vseh ljudi obeh spolov ne glede na starost, vendar se vnetje pojavi le pri nekaterih, in to le občasno. Virus po vstopu v telo trajno ostane v njem in lahko dolga leta miruje, potem pa se nenadoma aktivira in povzroči boleče spremembe na koži in sluznicah. Obolenje se pojavi v odraslosti, boleči mehurčki pa nastanejo iz več razlogov: zaradi stresa, pogoste izpostavljenosti soncu, zvišane telesne temperature, oslabljenega obrambnega sistema, menstruacije, alergije na hrano. Pogosto gre tudi za kako drugo akutno vnetje.

Prepoznajte simptome

Prva znamenja izbruha herpesa na ustnici so napeta koža, srbenje in pordečitev, trajajo pa lahko dan do dva. Potem nastanejo mehurčki, napolnjeni s tekočino, ki čez nekaj časa počijo, nadomesti pa jih krastica - ta čez nekaj dni izgine in na ustnicah ne pusti nobenih sledi.

Še zmeraj ni pomoči za ljudi, ki jih pogosto pesti herpes na ustnicah. Današnja zdravila virusa namreč še ne morejo povsem uničiti, četudi lahko občutno skrčijo pogostost ponovnih izbruhov. Uporaba zdravil pa ne zboljša le kakovosti življenja, marveč tudi zmanjša nevarnost prenašanja okužbe - to pa je nadvse pomembno. Za omilitev simptomov predpisujejo protivirusna zdravila in analgetike, saj ti pospešijo celjenje ranic in zmanjšajo pogostost vnovičnih pojavitev. Poleg zdravil precej pomagajo obloge z blagimi raztopinami kamilice, kadulje in sode bikarbone in pa uživanje pripravkov, ki povečajo imunost, denimo vitamina C, bioflavonoidov, aminokisline lizina (je v ribah, jajcih, stročnicah in pripomore k proizvodnji protiteles, oblikovanju kolagena in k obnovi tkiva), cinka in betakarotena. Virus uničimo tudi z umivanjem rok z milom.

V boju zoper herpes simplex si je torej pomembno okrepiti obrambni sistem. Simptome občutno omili uporaba posebnih balzamov in balzamov z visokim zaščitnim količnikom. Če po nekaj dneh ne izginejo ali če se okužba razširi na obraz, je treba oditi k zdravniku.

Profimedia

Kako se izogniti bolezni

Ko virus prodre v naše telo, ga ni več mogoče odstraniti in uničiti. Kdor doslej še ni bil okužen, lahko z ustreznimi preventivnimi ukrepi poskrbi za to, da se izogne okužbi. Ker se okužba prenaša kapljično, se je treba izogibati poljubljanju z okuženim človekom in uporabi njegovega jedilnega pribora, skodelic ali brisač. Še posebno nevarna je okužba novorojenčkov. Starši s herpesom na ustnici se ne bi smeli dotikati otroka. Težave lahko imajo tudi ljudje z oslabljenim imunskim sistemom ali nevrodermitisom - pri njih lahko labialni herpes povzroči zaplete.

Zaščitite oči

Obstaja nevarnost, da se okužba z dotikom z ustnice prenese na oči. Posledice so lahko zelo nevarne: poškodba roženice ali popolna oslepitev. Ko se pojavi herpes na ustnici, mora okuženi uporabljati eno brisačo za oči, drugo pa za ustnice. Posebno pozoren mora biti tudi pri nameščanju leč: roke si mora dobro umiti z vodo in milom, potem pa obrisati s čisto brisačo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta