Tatarski biftek odpade! Če ste noseči, potem nekaterih reči preprosto ne smete uživati

23.11.2022 06:00

Alkohol, kofein, surovo meso - to je le nekaj glavnih živil, s katerimi mora ženska v nosečnosti "razčistiti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Jasno, pomembno je, da nosečnica uživa dovolj vseh hranilnih snovi in si s tem zagotovi zdravo nosečnost, otroku v svojem telesu pa zdrav razvoj, a ne smemo mimo tega, kako pomembno je tudi to, da se nekateri hrani in pijači v devetih mesecih nosečnosti (pa tudi še kak mesec pred tem in potem v obdobju dojenja) izogiba ali celo odreče. Predvsem zato, da zaščiti otroka, ki je veliko bolj kot sama občutljiv na vse, kar poje in popije.

Toksoplazmoza je lahko v nosečnosti zelo resno obolenje. Povzroča ga zajedalec Toxoplasma gondii, ki se nahaja v izločkih mačk in okuženem mesu. Okuži se lahko vsakdo, ki še ni bil okužen, in kadar se okuži noseča ženska, so večinoma posledica resne okvare ploda. Zajedalec se namreč prenese nanj in lahko sproži splav, prezgodnji porod, mrtvorojenost ali povzroči različne hude telesne okvare. Tveganje za otroka je toliko večje, kolikor kasneje v nosečnosti se ženska okuži.

Da se izogne možnosti okužbe s povzročiteljem toksoplazmoze, mora biti zato noseča ženska posebno pozorna na higieno in zaščito pri opravilih, kjer lahko pride v stik z živalskimi iztrebki. Najbolje je, da vedno uporablja rokavice pri delu na vrtu ali pri odstranjevanju živalskih iztrebkov (če je le mogoče, to opravilo v nosečnosti sploh preložite na koga drugega). Previdni bodite tudi pri stiku z živalmi, še posebno pa pri pripravi in uživanju hrane. Potem ko ste delali z neumito zelenjavo ali s surovim mesom, temeljito (z detergentom in vročo vodo) pomijte vse kuhinjske deske, pomivalno korito, nože in druge pripomočke, ki so morda bili v stiku s to hrano, zlasti s surovim mesom. Tako boste preprečili, da bi se - če je bilo meso okuženo - povzročitelj prenesel še na drugo hrano. Tudi roke si dobro umijte.

Profimedia

Vse meso temeljito prekuhajte oziroma prepecite: notranja temperatura mesa mora biti najmanj 70 stopinj Celzija (ni odveč, če zdaj nabavite kuhinjski termometer, s katerim preverjate notranjo temperaturo mesa). Meso kuhajte tako dolgo, da v sredini ni več niti malo rožnato in da so tudi sokovi, ki iztekajo, brez barve. Dokler meso ni dovolj kuhano oziroma pečeno, ga tudi ne pokušajte. Logično je torej, da je najbolj varno, da se nosečnica v celoti odreče surovemu ali termično premalo obdelanemu mesu in ribam. Tatarski biftek, suši in druge specialitete iz surovega mesa ne sodijo na krožnik nosečnice.

Listerioza

Ko govorimo o možnosti okužb zaradi uživanja surove hrane, pa moramo omeniti še listeriozo, ki tudi lahko hudo prizadene plod. V izogib možnosti okužbe z bakterijo Listeria monocytogenes nosečnicam svetujejo, da - poleg tega da vse meso temeljito termično obdelajo - ne uživajo hladnih narezkov, paštet in drugih mesnih namazov iz hladilnika. Previdnost velja tudi pri nepasteriziranem mleku in hrani, ki je pripravljena iz njega. Z jedilnika je zato priporočljivo črtati mehke sire, kot so feta, brie in camembert ter še nekateri; pri mlečnih izdelkih na etiketi vedno preverite, ali so narejeni iz pasteriziranega mleka.

Živo srebro

Ribe in školjke so lahko zelo pomemben del zdrave prehrane, saj so odličen vir beljakov in omega-3 maščobnih kislin. Pri tem pa moramo vedeti, da jih večina vsebuje tudi živo srebro. Ta kovina lahko, če je zaužijete velike količine, zelo škodljivo vpliva na možgane otroka, ki ga nosite.

Ribe in školjke vsebujejo različno velike količine živega srebra. Zato je pomembno, da so nosečnice, pa tudi doječe matere ter ženske, ki nameravajo v kratkem zanositi, previdne pri tem, kateri morski hrani "dovolijo" na svoj jedilnik in v kakšnih količinah. Tistim ribam, ki vsebujejo visoke količine živega srebra - to so predvsem mečarica, kraljeva skuša in morski pes - se je priporočljivo povsem izogniti. Namesto teh strokovnjaki za prehrano priporočajo, da tedensko pojeste bodisi:

  • eno porcijo (okoli 170 gramov) fileja tune ali morskega lista ali
  • do dve porciji (skupno okoli 340 gramov) rakcev, rakov, ostrig ali školjk grebenatk, lahke tune iz pločevinke, lososa ali polenovke.

Poleg tega priporočajo tudi uživanje majhnih, mladih nemastnih rib.

Profimedia

Kofein, alkohol

Kofeinu se v nosečnosti ni treba povsem odpovedati. Stroka si je danes dokaj enotna, da če ga uživate v zmernih količinah (manj kot 300 miligramov dnevno), plodu ne boste škodovali. Dve do tri skodelice kave naj bi bila zgornja meja, pri tem pa morate upoštevati, katero vrsto kave pijete oziroma kako močna je ter seveda, kako velika je skodelica. Ker kava nima hranilne vrednosti, vam ginekolog gotovo ne bo nasprotoval, če se ji boste povsem odpovedale. Če so pri kofeinu še dovoljeni kompromisi, pa jih, ko gre za alkohol, v nosečnosti ne bi smelo biti. Vsak zdravnik vam bo svetoval popolno abstinenco v obdobju nosečnosti, pa tudi že ko načrtujete nosečnost in seveda v času dojenja. Če noseča ženska uživa alkohol, se lahko otrok rodi s sklopom motenj, s fetalnim alkoholnim sindromom. Uživanje alkohola v nosečnosti lahko povzroči tudi spontani splav v zgodnji nosečnosti, kasneje pa odmrtje ploda, prezgodnji porod, prenizko porodno težo, nenadno smrt novorojenčka in veliko drugih nevroloških motenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta