Triki, ki ogrejejo telo: Z malo truda mraz vašemu počutju in lepoti ne bo prišel do živega

Bonbon Bonbon
03.10.2022 06:00

Zimsko garderobo ste že pripravili, kako pa je z vašim telesom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Koža obraza in telesa ter lasje pozimi potrebujejo drugačno nego, ki je prilagojena zimskim razmeram. Mraz, suh in ogrevan zrak, daljše zadrževanje v zaprtih prostorih, zimsko sonce in veter do telesa niso ravno nežni. Po zaslugi nekaterih nasvetov boste kljub temu videti lepi in negovani, poleg tega pa se boste tudi ob najbolj hladnih dneh počutili dobro.

Obraz

Pozimi se ni mogoče izogniti nenehnim in naglim spremembam temperatur zraka: v zaprtih prostorih vlada suh in ogrevan zrak, zunaj pa mraz. To za kožo pomeni pravo mučenje. Že pri temperaturi, nižji od osem stopinj Celzija, žleze lojnice počasneje izločajo sebum, zaradi česar koža izgubi svojo naravno zaščito, se izsuši in dobesedno začne koprneti po zaščitnem mastnem sloju in vlagi. Pozimi bi morali zato uporabljati kreme z bogatejšo teksturo ali balzame, po zaslugi katerih bo koža bolj gladka in odpornejša na pogoste spremembe temperatur.

Oskrbite se z vodo

Nasvet, po katerem bi morali dnevno popiti najmanj osem kozarcev vode, se ne nanaša samo na čiščenje telesa, marveč tudi na ohranjanje optimalne količine vode v vseh tkivih organizma, torej tudi v koži. Poleg vode pijte tudi zeliščne čaje, jedilnik pa obogatite z juhami in kompoti. S tem boste telesu zagotovili dovolj vlage, medtem ko boste s kremami za nego obraza, ki preprečujejo izhlapevanje vode, koži pomagali, da bo v sebi dlje časa zadržala dragoceno vodo, ki je nujna za ravnovesje vseh vitalnih funkcij.

Zaščitite obraz z ličili

Četudi ste sicer zagovornica naravne lepote, se pozimi vendarle izplača to stališče nekoliko spremeniti. Tekoči pudri že od nekdaj ne služijo več samo za lepšanje videza. Vsebujejo namreč tudi snovi, ki kožo negujejo in ščitijo. Poleg tega, da s pigmenti izenačujejo polt, vsebujejo snovi proti izsuševanju kože, UV-filtre in sestavine z antioksidativnim učinkom. Sloj pudra pomeni dodatno zaščito pred vsemi zimskimi nadlogami.

Profimedia

Blaga sredstva za čiščenje

Ko se temperature zraka vrtijo okoli ničle, ličila raje odstranite z blagimi sredstvi: idealna so lahka čistilna mleka, ki ne poškodujejo hidrolipidnega zaščitnega sloja. Geli niso ravno najboljša rešitev za ta letni čas, saj kožo preveč izsušijo, zato jih do poletja pustite v omarici. Če res ne morete brez tonika, naj bo ta vsaj brez alkohola. Snovi, kot so kamilice ali vrtnična voda, kožo še dodatno pomirjajo.

Nočna izmena

Pred spanjem ne pozabite na obraz nanesti hranljive kreme z bogato teksturo. Ta koži daje moč, ji ponoči pomaga v fazi obnove in zagotavlja, da se prebudite z enakomerno in bleščečo poltjo. Če koža kljub temu še vedno "vleče", si obvezno enkrat tedensko privoščite masko za suho kožo. Tako boste nadoknadili izgubljeno vlago: masko nanesite v tankem sloju in je ne odstranite - koža jo bo v celoti vpila in izkoristila njene sestavine.

Bleščeče ustnice

Pravilo številka ena za lepe ustnice se glasi: ne oblizujte se! Ustnice v prvem trenutku morda ne bodo tako suhe, vendar bodo zelo hitro izgubile še več vlage. Ne zapuščajte doma brez ustreznih negovalnih pripomočkov zanje. Obstaja veliko takih, ki nežno kožo ustnic ščitijo in ji zagotavljajo potrebno maščobo. Občasno naredite piling ali preprosto ustnice pokrtačite z vlažno ščetko za zobe in jih nato namažite z debelim slojem kreme.

Ljubiteljice sonca, previdno!

Pozimi je koža bleda, saj so melanociti oziroma celice, ki proizvajajo temni pigment melanin, pozimi nekoliko zaspane in niso tako aktivne kot poleti. UV-sevanje je v hladnih mesecih šibkejše, vendar je za kožo enako škodljivo. Še posebej previdni bi morali biti v gorah ali na snegu. Sonce poleg vetra in mraza še dodatno izsuši kožo, sneg, ki odbija UV-žarke, pa povečuje njegov škodljivi učinek. Zato dvajset minut pred odhodom na sneg in smučarske proge na kožo nanesite vodoodporno zaščitno kremo za sončenje. Višina faktorja je odvisna od tipa kože, vendar mora ta med smučanjem znašati najmanj 30. Nos, ušesa in ustnice si zaslužijo posebno pozornost, nego in zaščito.

Lasje

Čeprav se na njih posledice škodljivih vplivov pokažejo pozneje, so tudi lasje kot koža na obrazu zelo občutljivi. Če jim ne zagotovite primerne nege in zaščite, se boste kmalu soočili s suhimi in popokanimi konicami, mastnim lasiščem in prhljajem.

Pomembna je hidratacija

Z nenehnim nameščanjem in snemanjem kape, klobuka ali kapuce poškodujemo lase in lasišče. Še posebej so na udaru konice, zlasti suhih las. Zaradi hladnega zraka postane zunanji sloj las grob in zato lasje izgubijo lesk. Šamponi in balzami za suhe in poškodovane lase jim bodo vrnili svilnat lesk in olajšali razčesavanje.

Profimedia

Porozni kodrasti lasje

Čeprav si lase zravnate s sušilnikom in krtačo, se njihovi konice ob izhodu iz hiše ponovno skodrajo in vaša lepo oblikovana pričeska postane preteklost. Poskusite uporabiti naslednjo zvijačo: pol ure pred umivanjem na lase nanesite malo olja jojobe, pšeničnih kalčkov in kokosa. Lase nato operite in jih posušite na običajen način.

Nega telesa

Koža telesa je pozimi zaščitena z oblačili, vendar prav zaradi nenehnega stika z njimi postane groba, hitreje izgublja vlago in se izsuši.

Več olja

Pozimi koža pogosto srbi in zateguje, kar je znak za to, da potrebuje večjo pozornost. Zjutraj bosta njeno suhost preprečila olje za tuširanje ali gel z dodatkom olja, zvečer pa kopel z dodatkom olja. Tako boste zadovoljili potrebo po hidrataciji, koža pa se bo ovila z zaščitnim slojem. Namesto grobega brisanja z brisačo vodo odstranite z nežnim trepljanjem, saj se bodo tako aktivne snovi iz olja še bolje vpile v kožo.

Ogrejte se z mrazom

Namesto da se poskušate ogreti z vročim prhanjem ali kopeljo, spodbudite raje prekrvavitev. To seveda ne pomeni, da se morate tuširati s hladno vodo. Zadostuje že, če prhanje ali kopanje zaključite s curkom mlačne vode.

Prijetno in toplo

Najbolj priljubljena sredstva so pozimi zagotovo tista, ki poleg tega, da negujejo, tudi grejejo. Nekatere anticelulitne kreme vsebujejo aktivne snovi, ki pospešujejo površinsko prekrvavitev in izločanje toksinov ter s tem grejejo noge, trebuh in zadnjico, tako da na termofor ne boste niti pomislili. Losjoni za stopala, ki grejejo po zaslugi izvlečkov ingverja in alg, so prava luksuzna nega; nikoli jih ne boste pozabili uporabiti.

Napolnite svoje baterije

Ste po zimskem sprehodu ali napornem delovnem dnevu povsem premraženi in utrujeni? V tem primeru bi bil sicer idealen celoten program v kakšnem spa ali wellness centru, toda razvajate se lahko tudi doma: masaže z aromatičnimi olji pomirjajo pordelo kožo in vračajo energijo. Lahko pa si za zgled vzamete Azijke, ki obožujejo krtačenje suhe kože (najbolje je uporabiti ščetke z naravnimi vlakni) in masiranje akupresurnih točk med nanašanjem kreme. Po vsem tem bo nova energija kipela iz vas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta