(VIDEO) Japonec na preprost način pojasnil, kako vsakič skuhati popoln riž. Ne počnite te napake ...

Bonbon Bonbon
06.08.2023 06:00

Riž je vsestranska sestavina, ki jo najdemo v skoraj vsaki shrambi. Vendar pa je kuhanje riža lahko izziv za marsikaterega ljubiteljskega kuharja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Razkuhan ali premalo kuhan riž lahko zlahka uniči celoten obrok, kar povzroči razočaranje. Vendar ne izgubite upanja! Kuhar Taka Sakaeda je tu, da vam pomaga.

Na priljubljenem YouTube kuharskem kanalu Epicurious je kuhar Taka Sakaeda nedavno pokazal, kako doma odlično skuhati bel kratkozrnati riž. Njegov preprost način kuhanja omogoča rezultate kot v restavraciji.

1. Priprava in pranje riža

Postopek priprave riža se začne z merjenjem in izpiranjem. Kuhar uporabi dve skodelici kratkozrnatega japonskega riža, ki ga temeljito spere s hladno vodo, da odstrani odvečni škrob. Ta korak je ključnega pomena, da preprečite, da bi riž med kuhanjem postal preveč gumijast.

Izpiranje poteka večkrat, dokler voda ne postane popolnoma bistra. Kuhar poudarja, kako pomembno je, da vodo, bogato s škrobom, po prvem izpiranju hitro zavržemo, da se škrob ne vrne v riž. Po tem riž pusti pet minut odcejati, pri čemer se rižu zagotovi enakomerna količina vode, ki ostane v njem.

Sakaeda začetnikom svetuje, naj poskusijo kuhati riž ene znamke in vrste, tako da vse spremenljivke ostanejo enake in se spreminja le količina vode. To bo omogočilo boljše razumevanje vpliva vode na proces kuhanja in pomagalo doseči želene rezultate, piše hrvaški Index.

2. Kuhanje riža

Sakaeda začne z dvema skodelicama suhega riža, ki ju da v lonec, in poudarja, kako pomembno je, da je riž enakomerno porazdeljen. Po tem previdno dodaja vodo. Za začetnike Sakaeda svetuje razmerje med suhim rižem in vodo približno 1 proti 1,2. Poudarja, da se lahko to razmerje spreminja glede na količino riža, ki ga pripravljate. Na primer, manjše količine riža zahtevajo nekoliko več vode, pri kuhanju večjih količin pa se razmerje približa 1 proti 1.

V predstavitvi dvema skodelicama suhega riža doda dve skodelici in eno četrtino vode. Pri tem je pomembno opozoriti, da je njegova metoda namenjena ohranjanju škroba v rižu, ne v vodi, zato je izjemno pomembno, da riža po dodajanju vode ne mešamo.

Profimedia

Ko dolijemo vodo, lonec pristavimo na močan ogenj, da čim prej zavre. Ko voda zavre, lonec pokrijemo, zmanjšamo ogenj in pustimo riž na nežnem kuhanju naslednjih 18 minut. V tem času, posebej poudarja, pokrova ne smemo dvigovati, saj bi s tem izgubili paro, ki je nujna za enakomerno kuhanje riža. Sakaeda večkrat ponovi "ne dvigujte pokrova!", s čimer poudari pomen ohranjanja pare v loncu za popolno kuhan riž.

3. Riž naj počiva

Po preteku 18 minut Sakaeda ugasne ogenj, vendar še vedno ne odstrani pokrova z lonca. Po koncu kuhanja je namreč treba počakati še 10 minut. Sakaeda pojasnjuje, da bosta preostala toplota in para v loncu pomagala pri enakomernem kuhanju riža.

Ko je riž počival 10 minut, končno odstrani pokrov in razkrije rezultat svojega truda. Površina riža je videti dobro; vidna so posamezna zrna riža. Ko nežno meša riž, opazi, da se zrna lepo držijo skupaj, a niso preveč lepljiva.

Sakaeda meša riž, da se vlaga enakomerno porazdeli, predvsem na dnu lonca, kjer je običajno bolj suho. Nato ponovno namesti pokrov, da se vlaga enakomerno porazdeli.

Po dodatnih petih minutah počitka je riž pripravljen za postrežbo. Sakaeda ga postreže kot prilogo in ga položi v manjši krožnik. Na koncu Sakaeda poudarja, da je kuhanje riža proces nenehnega učenja. Kuharjem naroča, naj se ne prepustijo malodušju, če rezultati niso takoj popolni. Opaža, da celo profesionalci včasih potrebujejo od 10 do 20 poskusov, da izpopolnijo svojo tehniko kuhanja riža, še piše Index.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta