Zamašen nos? Rdečica? To so lahko znaki, da ste na nekatera živila alergični, pa tega sploh ne veste

Bonbon Bonbon
29.04.2022 06:00

Alergije na hrano so vse pogostejše. Zanje ni zdravila, pomagamo si lahko le tako, da se hrani, ki nam povzroča težave, izogibamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Živila, ki najpogosteje povzročajo alergije, so kravje mleko, jajca, ribe, raki in školjke, žitarice, soja, kikiriki, orehi, mandlji, lešniki in jagode. Alergijske reakcije pogosto povzročajo tudi različni dodatki k hrani, konzervansi in barvila.

Znani alergeni so natrijev benzoat, barvilo tartrazin, ki daje rumene barvo napitkom in sladicam, sladilo aspartam in še nekateri. Nekatere raziskave kažejo, da gensko modificirana živila vsebujejo več alergenov. Alergije na hrano se lahko kažejo kot prebavne motnje (krči v trebuhu, bruhanje, driske), kot kožne spremembe (koprivnica, srbeča koža, otekanje, rdečica) ali kot težave pri dihanju (kihanje, zamašen nos, oteženo dihanje). Trajajo lahko vse življenje, nekatere pa brez jasnega razloga čez čas oslabijo ali celo izginejo.

Profimedia

To še posebno velja za alergijo na kravje mleko, ki je zelo pogosta pri otrocih, v poznejših letih pa izzveni. Posebno pozorni morajo biti bolniki, ki so alergični na cvetni prah, saj se pri njih zaradi navzkrižne reakcije lahko pojavi tudi alergija na hrano. Enako velja nasprotno, pri ljudeh, ki so alergični na posamezna živila, se lahko pojavi tudi seneni nahod. Pojavljajo se tudi nekatere značilne kombinacije: ljudje, alergični na cvetni prah breze, so pogosto alergični tudi na jabolka, surov krompir, korenje, zeleno, grah in kivi. Med alergijami na sadje je najpogostejša alergija na jagode, ki pa je nenevarna in večinoma le prehodna. Nekateri svetujejo, naj alergijsko reakcijo preprečimo tako, da pred uživanjem jagode pretlačimo skozi cedilo, ki pa ne sme biti žičnato.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta