Znojenje: Kaj smrad razkriva o našem zdravju in kako se ga znebiti

19.07.2023 08:49

Četudi je sedaj med poletjem znojenje nekakšen normalen odziv na vročino, pa je - še posebno če je pretirano - lahko hudo moteče. Da bi bilo moteče čim manj, morate seveda poskrbeti sami z ustrezno nego.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Znojenje je pravzaprav fiziološki proces, nujno potreben za uravnavanje telesne temperature, saj z znojenjem v povprečju izgubimo približno liter tekočine na dan. Gre torej za naravni pojav, ki zagotavlja izločanje strupenih snovi in vzdržuje telesno temperaturo. A četudi gre za normalen pojav, je znojenje seveda lahko zelo moteče. Res pa je, da ga je mogoče zmanjšati z nego in številnimi sredstvi, namenjenimi za omilitev te neprijetne nadloge. Če je torej v normalnih okoliščinah znojenje fiziološki mehanizem za regulacijo telesne temperature in hkrati pripomore k izločanju strupenih snovi iz telesa, pa težava nastopi takrat, ko postane znojenje čezmerno ali ko je celo posledica kakšnih obolenj.

Patološko čezmerno znojenje je sicer redko obolenje, vendar nadvse neprijetno za prizadete. Nastane zaradi povečanega izločanja znojnic na dlaneh, podplatih, pazduhah ali na obrazu. Ponavadi ga spremlja tudi neprijeten vonj, ki nastaja zaradi motenega delovanja žlez dišavnic in tudi zaradi neprimerne higiene. Takrat mora biti skrb za osebno higieno še večja. Najbolje bo, če si dlačice pod pazduho depilirate (kar je tudi sicer priporočljivo), saj se na njih zadržuje neprijeten vonj, ki je posledica delovanja bakterij. Tudi uporaba dezodorantov je priporočljiva, seveda pa je pred tem treba poskrbeti za čisto podlago. Skrb za umivanje mora torej biti zapoved številka ena.

Profimedia

Če je znojenje nekoliko povečano, priporočajo uporabo tako imenovanih antiperspirantov, njihov učinek, tako kot učinek dezodorantov, pa je veliko večji, če jih nanašamo na depilirane pazduhe. Zaradi hiperhidroze oziroma čezmernega znojenja trpi približno odstotek populacije. Vzrokov zanjo je lahko več: diabetes, kronična infekcijska stanja (tuberkuloza), malignost (Hodgkinova bolezen), srčna odpoved in drugi. Čezmerno znojenje pa je lahko tudi posledica nekaterih zdravil, kot so acetilsalicilna kislina, paracetamol, mofrin, amfetamini... Tudi odtegnitveni simptomi pri zasvojencih z alkoholom in mamili lahko pripomorejo k čezmernemu znojenju. Slednje pa se lahko pojavlja samo na določenem delu telesa (dlani, podplati, podpazduhe, obraz).

Pri težavah si lahko pomagate z različnimi pripravki, v prvi vrsti pa je najpomembnejša vsakodnevna skrb za osebno higieno telesa. A ne le to: tudi oblačila je treba menjavati vsak dan, saj lahko bakterije živijo tudi v obleki. V zadnjem času čezmerno znojenje zdravijo tudi z injekcijami botulinskega strupa botoxa, vendar pa ta metoda ni preveč priljubljena, najbrž zaradi tega, ker je poseg nekoliko boleč. Pa tudi učinek je zgolj začasen, kar pomeni, da je postopek treba čez čas ponoviti.

Profimedia

Tudi hrana spodbuja znojenje

Poleg vzrokov za povečano znojenje, kot so telesni napor, vročina, tesnoba ter nekatere bolezni ščitnice in vnetja, znojenje spodbuja tudi uživanje nekaterih živil, kot so čebula, ribe, česen in sicer močno začinjena hrana. Kar spomnite se, kolikokrat bi se najraje prijeli za nos, ko gre mimo vas kdo, ki pošteno zaudarja. Zdi se vam, da je zasmrdel po sami čebuli ali ribah. Seveda je stanje še hujše, če se tak človek tudi ne umiva redno ali pa si dan za dnem oblači ista oblačila, kar pomeni, da se količina znoja kopiči, smrad pa postaja vse bolj neprijeten.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta