Buche de Noël - božični panj

Bonbon Bonbon
07.12.2020 07:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Francozi veljajo za mojstre dobre kuhe. To nedvomno velja tudi za sladico buche de Noël, ki da francoskemu božiču prav poseben čar. Rolada s (kostanjevo) kremo, ovita v domači marcipan, je legendarna, naredili so jo v poznem 19. stoletju, le kje bi drugje kot v Parizu.

Sestavine za 12 kosov:

3/4 skodelice moke

1/2 čajne žličke pecilnega praška

1/2 čajne žličke soli

5 jajc (ločeno beljak, rumenjak)

skodelica sladkorja

čajna žlička vaniljevega ekstrakta ali vaniljev strok

1/2 skodelice sladkorja v prahu

skodelica manj sladkih čokoladnih koščkov

3/4 skodelice smetane

žlica ruma

2 čajni žlički kakava v prahu

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija in pekač obložimo s peki papirjem. V majhni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo. Iz beljakov naredimo sneg in pred koncem počasi dodajamo 1/3 skodelice sladkorja. Posebej zmiksamo rumenjake in 2/3 skodelice sladkorja (mešamo tako dolgo, da se zmes zgosti). Nato mešanici dodamo vaniljo. Zmes moke, pecilnega praška in soli dodamo stepenim rumenjakom, nato počasi dodamo še sneg. Vse to zlijemo v pekač in pečemo 12 do 15 minut. Medtem na čisto kuhinjsko krpo ali prt potresemo sladkor v prahu, nanj položimo toplo rolado in jo zavijemo ter pustimo, da se ohladi.

Krema:

V posodi na majhnem ognju ali pa v mikrovalovni pri izredno nizki moči v smetani raztopimo čokolado in dobro premešamo. Zmes prelijemo v majhno posodo, dolijemo rum in pustimo pokrito počivati v hladilniku uro do uro in pol. Rolado razvijemo in namažemo s čokoladno kremo ter ponovno zvijemo. Potresemo s kakavom in s čokoladnimi ostružki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta