Božičkova tovarna daril v Celju: Srčna akcija zdaj v srcu mesta

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.11.2023 07:00

Cilj je obdariti vsaj tisoč otrok. Prvič letos imajo "Božičkovi pomagači" svojo delavnico oziroma zavijalnico daril v središču Celja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

Dotrajana, mrzla hiša, ponošena oblačila, oči pa polne hvaležnosti. Ne gre za izsek iz realističnih romanov, gre za realistično sliko, ki jo (pre)večkrat vidijo Božičkovi pomagači, ki raznašajo darila enega najbolj ljubkih celjskih akcij Božičkova tovarna daril. "Vsako leto težje sprejemam te žalostne zgodbe otrok. Lani sem se, ko sem se spomnila, kam vse sem raznašala darila, v kakšnih razmerah živijo družine, prav na božični večer strla, solze so same pritekle," opisuje Jerneja Mastnak, ki je v društvu Enostavno pomagam in njihovem paradnem projektu Božičkova tovarna daril že od samega začetka. "Ko poslušamo zgodbe staršev ali starih staršev, ki so prevzeli skrb za otroke, se kar malo zamislimo. Nam so določene stvari samoumevne, nekomu pa je naše darilo vse v mesecu decembru. Hvaležna sem za ta projekt, da lahko vsaj nekomu polepšamo ta praznični čas. Bilo bi lepo, če bi bil vse leto december. Mene presune njihova skromnost in srčnost, ki jo nosijo v sebi. Imajo posebno energijo. Ne vedo, kako bi se zahvalili. Ko vidiš, da si povrnil upanje ... To največ šteje."

Božički tudi policisti in gasilci

Med Božičkove pomočnike se vseh devet let prištevajo tudi celjski policisti. "Pomagamo na dva načina. Prvič, tudi sami obdarujemo te otroke. Mi se namreč na terenu zelo pogosto srečujemo z otroki, ki živijo v res težkih okoliščinah. Drugič pa pomagamo tako, da tudi mi razvažamo darila," opisuje Božidar Pezdevšek s celjske policijske uprave. Ob pogledu na policijski avto sicer večina rahlo otrpne. "Drži, običajno človek, ko vidi policista, prvi trenutek pomisli, da se je nekaj zgodilo. Ko pa vidi, da ima policist darilo v rokah, dobijo nasmeh na obraz in ta strah izgine," doda. Povsem enaka zgodba je s celjskimi gasilci, ki tudi vsako leto priskočijo na pomoč, ko je čas za razdeljevanje daril. Tik pred božičnimi prazniki bodo razdelili vsaj tisoč daril. To je po najbolj pesimističnem scenariju, saj vsako leto zastavljene cilje konkretno presežejo. Prvo leto so imeli cilj obdariti sto otrok, pa so jih 150, drugo leto so jih že 250, nato so jih nameravali 500, pa so jih 750 ... Lani so prišli že do številke 1500. "Vsako leto imamo zdaj cilj tisoč otrok, ampak potem je odziv večji. Vključimo tudi tiste, ki malo zamudijo. Pa če imajo starši več otrok, prijavili pa so le enega, popravimo in vključimo vse," opisuje predsednik društva Enostavno pomagam Milan Ninić. "Številke vključenih otrok nam rastejo nekje do 10. decembra." Ko so Celjani z akcijo začenjali, v mestu zanje niso našli prostora - tega so jim odstopili v Planetu Tuš Celje. Letos bodo prvič svojo dnevno sobo imeli v središču mesta, v praznem lokalu na Glavnem trgu 8, ki je sedaj namenjen različnim društvom in dejavnostim v mestu. Nakupovalni center sicer ni bil slaba izbira, ker so ljudje lahko tam nakupili darila. "Čarobnost projekta je tukaj večja. Ker nam pred devetimi leti ni uspelo odpreti v mestnem jedru, smo ta projekt skupaj s Tušem širili, nadgrajevali. Iz kamna smo izpilili diamant. Letos je prišlo povabilo, da smo lahko v mestnem jedru in smo se z veseljem odzvali, saj je to bila naša želja od samega začetka. Tu se ustvari dodana vrednost tako mestu kot našemu projektu. Mislim, da na ta način lahko dobimo več obiskovalcev, več družin lahko vključimo," razmišlja Ninić. "Sem vesel, da so prišli na Glavni trg 8, v Prostor začasne rabe, v katerem se menjujejo različne dejavnosti. Postali so osrednji del Prazničnega Celja. Verjamem, da bo to akciji dalo novo noto, morda privabilo tudi kakšnega novega donatorja," je dodal celjski župan Matija Kovač, ki je skupaj z Ninićem na otvoritvi Božičkove tovarne simbolično zavil prvo darilo.

 

V zadnjem tednu zadnji poziv

Vrata posebne tovarne bodo odprta vsak dan med 15. in 20. uro, ob sobotah in nedeljah pa bodo na voljo od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. V njihovih prostorih bodo obiskovalci izbrali otroka, ki ga želijo obdarovati. Kupili ali deloma naredili bodo pet stvari, ki so primerne za otroka, ki so ga izbrali. V prostorih Božičkove tovarne daril bodo darilo nato še sami zavili, prej opisani pomagači pa bodo darilo tik pred prazniki družinam prinesli na dom. V času covida-19 se je akcija sicer preoblikovala tako, da so darovalci le izbrali otroka in zanj donirali določen znesek, darila pa so nakupili pridni škrati celjske tovarne veselja, kot bi ji lahko tudi rekli. Možnost finančne donacije sicer še vedno ostaja, obenem projektu vračajo osebno noto, poudarja Ninić. Z leti so se naučili tudi, da predolgo ne čakajo na donatorja, ki si je sicer izbral otroka, na darilo pa potem pozabil. Vsak bo tako imel tri dni časa, da darilo na Glavni trg 8 tudi prinese, sicer bodo za otroka našli drugega donatorja. "V zadnjem tednu bomo naredili zadnji poziv, da bomo našli Božičkove pomočnike tudi za tiste otroke, ki jim prvi donatorji niso zagotovili darila. Da najdemo torej nadomestne pomočnike. Upam, da bo otrok s seznama čim prej zmanjkalo in da bi do 17. decembra imeli obdarjene že vse otroke, da lahko potem začnemo z logistiko," dodaja Ninić, ki je z ekipo in s pomočjo donatorjev v osmih letih več kot 7500 otrokom polepšal božične praznike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta