Celje, mesto zborovske glasbe: Festival kot praznik. In malo tudi kot tekmovanje

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.03.2024 06:00

Prihodnji teden bo Celje v znamenju mladinskega zborovskega petja, državno tekmovanje za to kategorijo se iz Zagorja ob Savi seli v knežje mesto. Festival bo trajal štiri dni, od 3. do 6. aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uverturo v Mladinski pevski festival so opravila dekleta iz Gimnazije Celje - Center pod vodstvom Davida Preložnika.
Gimnazija Celje - Center

Celje že skoraj 80 let velja za mini prestolnico mladinskega zborovskega petja. Ob koncu druge svetovne vojne, ko so ljudje potrebovali malo spodbude, se je v Celju rodil mladinski pevski festival kot tista svetla točka, ki lahko da nov zagon, je opomnil direktor občinske uprave celjske občine Gregor Deleja, ki je tudi sam zborovodja. Festival je včasih odmeval malo bolj, včasih malo manj (leta 2019 so ga morali le dva dni pred začetkom preklicati zaradi covida-19), vseeno pa se je vsa ta leta obdržal. Tokrat pa se festivalu prvič pridružuje še državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki je dolgih 50 let bilo v Zagorju ob Savi. "Leta 2018 je v Zagorju ob Savi bilo zadnje državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov. Takrat si niti približno nismo predstavljali, da kar šest let ne bo naslednjega dogodka," je opisala producentka za zborovsko glasbo pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti RS Mihela Jagodic. Zagorje je sicer takrat že bilo na robu svojih zmogljivosti, je dodala, zato so morali sprejeti odločitev, kako naprej. Odločili so se, da državno tekmovanje otroških zborov ostaja v Zagorju, mladinski zbori pa bodo tekmovali v Celju.

Po različnih kotičkih Celja

Na tekmovalni del se je prijavilo 13 zborov, kar je manj kot pred epidemijo. To ne preseneča, dodaja Jagodic, saj so zbori zaradi omejitev druženj precej stagnirali in so potrebovali vsaj dve leti, da so prišli na približno enak nivo. Obenem so se ponekod zamenjale generacije zborovodij in tudi ravnateljev, ki morda niso več tako naklonjeni zborovskemu delu. Nekateri nimajo razumevanja, dodaja, kar se kaže tudi s tem, da nekatere šole sodelovanje odklonijo že zaradi stroškov prevoza na festival. Zaradi vseh objektivnih težav so se odločili ponuditi tudi revialni del nastopov, kjer zbori ne bodo tekmovali, se pa bodo vseeno predstavili javnosti. "Da nihče ne bo prikrajšan, četudi morda še niso pripravljeni na tekmovanje," je dodala. "Festival, ki bo trajal štiri dni, od 3. do 6. aprila, je praznik. Le en dan bo tekmovalni, zbori pa bodo dodatne nastope imeli tudi po različnih kotičkih Celja," je dodal umetniški vodja Mladinskega pevskega festivala Nenad Firšt.

Novost festivala bodo tudi strokovne delavnice za vse bodoče zborovodje. "Imamo že približno sto prijavljenih, ogromno je študentov s Pedagoške fakultete v Mariboru in Akademije za glasbo. Delavnice bodo prinesle veliko uporabnih znanj, kako delati z zbori, kako jih najhitreje naučiti nove skladbe in podobno," je opisala Jagodičeva. Pripravljajo tudi posvet s slovenskimi skladatelji, ki večinoma pišejo zelo zahtevne skladbe, primanjkuje pa "srednjega nivoja", ki bi ga zmogli odpeti tudi manj zahtevni pevski sestavi. "Manjka tudi primernih besedil za najstnike. Zato je nujno, da se tega lotijo," je še pozvala.

Nekaj specialnega

Celjani bodo v času festivala v različnih kotičkih Celja srečevali pevske sestave, ki bodo priložnostno zapeli in popestrili mestni vrvež, revija in tekmovalni del pa bosta v Narodnem domu. "Posebej se veselimo nastopa Mešanega zbora Trnovci iz Ljubljane, ki je bil zmagovalec mladinskega pevskega festivala leta 1965 in prav ta generacija se zbira pod vodstvom legendarne zborovodkinje Majde Hauptman in Petre Frece Šilak. To bo prav gotovo nekaj specialnega," je dodal Firšt. V Knežjem mestu sicer deluje 35 različnih zborovskih sestavov, v katerih poje več kot 1100 pevcev vseh generacij. Celje bo, poleg Maribora, tudi na festivalu eno najbolj zastopanih krajev.

Uvertura v festival pa se je že začela. Pretekli teden je svoj koncert z gostjami iz Hamburga imel Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center pod vodstvom Davida Preložnika. Jutri ob 19. uri nadaljuje gimnazijski zbor I. gimnazije v Celju pod vodstvom Tomaža Marčiča, ki bo v stolni cerkvi izvedel Rekviem Mauricea Durufléja. V soboto bo v Celju 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1, prihodnjo sredo, na dan otvoritve festivala, pa bo še revija otroških in mladinskih zborov iz regije, imenovana Pesemca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta