Dve leti zapora za tri poslovne goljufije v višini 750 tisočakov

Gordana Possnig Gordana Possnig
07.01.2019 16:05

Tadeja Falnoga, nekdanja direktorica gradbenega podjetja SGP Nova d.o.o. in aktualna celjska mestna menedžerka, je bila danes na celjskem sodišču nepravnomočno obsojena zaradi svojega početja v letih 2008 in 2009.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadeja Falnoga na celjskem sodišču 
Gordana Possnig

Tadejo Falnoga, nekdanjo direktorico gradbenega podjetja SGP Nova, ki je bilo v lasti nekdanjega celjskega občinskega gradbinca Stanka Božičnika, je senat celjskega sodišča za tri nadaljevana kazniva dejanja poslovne goljufije po obsežnem kazenskem postopku, v katerem so zaslišali številne priče, izdelani pa sta bili še dve mnenji ekonomskih izvedencev, nepravnomočno obsodilo na dve leti zaporne kazni. Falnoga, ki zadnja leta dela na celjski občini kot mestna menedžerka, se razglasitve sodbe ni udeležila.

Za več sto tisoč evrov oškodovala upnike

​Sodišče je menilo, da je obdolženka tri podizvajce oziroma poslovne partnerje, ki so v obdobju od začetku leta 2008 do konca leta 2009 sodelovali v projektih SGP Nova (slednje je sicer leta 2011 pristalo v stečaju), skupaj oškodovala za okoli 750 tisočakov. Falnoga je kot direktorica omenjenega podjetja, ki ga je finančno vodila med letoma 2007 do 2011, po mnenju sodišča zavestno preslepila in oškodovala Metko Napotnik s.p. ter podjetji podjetje Piroterm in Napi, tako da jim ni plačala dogovorjenih in nato tudi izvedenih del. Je pa sodišče Falnogo v združenem postopku oprostilo očitkov zasebne tožbe poslovne goljufije podjetja Sengozd. Menilo je, da je ob koncu dokaznega postopka modificirana obtožba obdolženko postavila v slabši pravni položaj kot prvotna obtožnica, ob tem pa so omenjena kazniva dejanja že tudi zastarala, saj je do njih prišlo spomladi 2008. Zastaralni rok za tovrstna kazniva dejanja je deset let.

Gradbeništvo Božičnik SGP Nova je leta 2011 pristalo v stečaju. 
Vatovec Violeta Einspieler

Ni bila le 'slamnata' direktorica

Predsednica senata Mojca Turinek je med razlogi obsodilne sodbe med drugim dejala, da je bila obdolženka štiri leta zaposlena v podjetju, da ni bila le 'slamnata' direktorica, da je bila seznanjena s finančnim položajem podjetja, da se je hodila pogajat v banko za kreditne pogodbe, da je kot direktorica podpisovala pogodbe s podizvajalci. Podizvajalce je kljub temu, da je vedela za slabo finančno stanje podjetja, ki dolgove v letu 2009 ni bilo več sposobno poravnati, zavajala, da jim bodo dolgove vendarle poravnali, tudi v več obrokih. Sodnica je menila, da je bil Stanko Božičnik res stoodstotni lastnik podjetja, ki je pridobival posle za svoje podjetje, je pa Falnoga sama podpisovala pogodbe in se o pogodbah dogovarjala s podizvajalci. Je pa ob tem še dodala, da bi bil lahko Božičnik glede na svojo vlogo v omenjeni zadevi morebiti obdolžen za kakšno drugo kaznivo dejanje, morebiti napeljevanje.
Sodnica je oškodovance s premoženjsko pravnim zahtevkom napotila na pravdo, obdolženki pa je naložila še plačilo sodnih stroškov v višini nekaj manj kot 6.700 evrov in plačilo sodne takse po pravnomočnosti sodbe. Sodba še ni pravnomočna, Falnogin odvetnik Rafael Mohorko pa je po prihodu s sodišča dejal, da se bo glede morebitne pritožbe odločil po posvetu s svojo stranko. Še vedno je prepričan, da bi morala njegova stranka odgovarjati za kakšno drugo kaznivo dejanje in ne za poslovno goljufijo, ki ji jo očita tožilstvo. Državna tožilka Nadja Sovinc je sicer v zaključni besedi za obdolženko predlagala 3 leta in 10 mesecev zapora, zato glede na skoraj polovico nižjo izrečeno kazen sodišča razmišlja o vložitvi pritožbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta