Gornji Grad: Poljska vojska zgradila most čez Dreto

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.09.2023 18:00

Poljaki so domačinom zaželeli vse dobro s povezovalnim mostom, prebivalci Gornjega Gradu pa so jih hvaležno nagradili z aplavzom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

"Joj, kako je lep," je zavzdihnila Zdenka Stefančič, ki je danes prvič videla novi most čez Dreto v tako imenovanem Spodnjem trgu Gornjega Gradu. "Meni se zdi krasen. Predvsem pa smo zanj hvaležni, ker lahko sedaj k nam prihajajo sosedje s Proda, ki so bili prej odrezani od nas," je dodala. Zdenka Stefančič je bila v skrbeh za znanko na drugem bregu, 92-letno gospo, ki živi sama. A kot ji je ta včeraj ravno ob novem mostu razložila, je k sreči imela veliko pomoči. "Še dobro, da je tisto noč doma prespal sin. Sama ne vem, kaj bi storila. Vode je bilo 140 centimetrov, iz hiše sva jo spravljala skozi zadnja vrata. Ves teden so prihajali njegovi prijatelji iz Ljubljane pomagat čistit. Vsak dan je prišla druga družina. Pomagali so tudi gasilci. Očistili so mi celo drva. A najhuje mi je, da sem izgubila vrt, v katerem sem bila tako rada. Sto 'prikelj' fižola sem imela, pa vso ostalo zelenjavo. Odneslo je škarpo, zemljo, ostalo je samo kamenje," je opisala Štefanija Dešman.

Hvaležni poljski vojski

Dreta je tisto noč odnašala vse. Sode, bale sena, avtomobile, drevesa. Slednja so najbolj poškodovala most, opisuje Jože Remšak. Voda, ki je že tako bila izredno visoka, je zato še bolj narasla. "Soseda, ki živi tik ob strugi, so reševali s traktorjem. Je namreč invalid, pa še na kisik je priklopljen in ga sami gasilci niso mogli rešiti," opisuje. Ko je voda odtekla, so se poplavljenci, hvaležni, da nikomur nič ni bilo, lotili dela. Kolikor se je le dalo, so očistili domove in druga poslopja, mosta pa sami niso mogli narediti na novo. Tu je na pomoč priskočila poljska vojska. Domačini so tik ob starem mostu postavili nove temelje, poljski vojaki pa so se lotili dela in v treh dneh postavili začasen most. "Res so bili pridni. In disciplinirani. In dosledni. Kapo dol," doda Remšak. Kako so hvaležni za most, so Poljakom večkrat pokazali s hvaležnim in iskrenim aplavzom. Prijetno pri srcu je bilo tudi vojakom; eden po činu najvišjih mož poljske vojske se je obrnil k njim in jim s pomočjo prevajalca zaželel vse dobro v bodoče v tem okolju in z novim mostom. "Želim, da vam most predstavlja stično točko povezovanja. Imejte se radi, to je v teh časih največ," je dodala Natalija Plemenitaš Fuchs z regijskega štaba civilne zaščite. Tudi slovenska vojska gradi mostove, je poudaril brigadir Slovenske vojske Franc Koračin. "Prvi most na Koroškem je naredila Slovenska vojska. Poškodovanih ali uničenih je okoli 66 takšnih mostov, kot je ta. Naše ministrstvo za obrambo dela na tem, da bi v bodoče slovenska industrija izdelovala podobne mostove, ki so večkrat potrebni, ne samo ob takšnih poplavah. V državi je sicer okoli 16 montažnih mostov, ki so v lasti civilne zaščite in direkcije za ceste," je še pojasnil. Na vprašanje domačinov - okoli 150 jih most uporablja dnevno –, ali bo poljski most ostal, pa je odvrnil: "Tako dolgo bo ostal, dokler ga boste potrebovali. Torej, dokler ta most ne bo zamenjan z novim. V tem trenutku pa ne vemo, kdaj to bo." Most je dobrodošel tudi zato, ker je v primerih, ko je glavna cesta skozi Gornji Grad zaprta, to edini obvoz. Prihodnji teden pa bodo v Novi Štifti odprli še enega; slednjega postavlja italijanska civilna zaščita.

Most, ki so ga v Gornjem Gradu postavili poljski vojaki.
Rozmari Petek

Milijon evrov zgolj stroški intervencij

Domačini s Proda so v ujmi izgubili tudi dve brvi čez Dreto, ki so pomenile bližnjico do trga občine. A slednje bo morala zgraditi občina sama. S čim, še ne vedo. "Pri nas je poplava naredila zelo veliko škodo na infrastrukturi. Milijon evrov smo imeli zgolj stroškov z intervencijami, da smo za silo vzpostavili prevoznost cest. To niso dolgoročne rešitve. Upamo, da bomo s sanacijskim programom dobili dovolj denarja, da bomo to rešili," pravi župan Anton Špeh. Pomoč pričakujejo tudi poplavljenci. "Prejeli smo 300 vlog ljudi, ki so bili popravljeni, od tega je bila polovica res zelo prizadetih. Nekaj občanov smo celo morali izseliti, ker njihove stavbe niso več primerne za bivanje, dve stanovanjski hiši pa ogroža plaz," dodaja župan. Ljudje sedaj sami obnavljajo svoje domove. Pomoči še nihče ni prejel. "Finančne sicer ne, so pa tisti ljudje, ki niso bili poplavljeni, zelo pomagali pri čiščenju. Gospa, ki je tik pred poplavami v trgu kupila hišo, je bila povsem obupana. Potem ko je videla, kako so ji vsi pomagali, pa je rekla, da sedaj pa nikamor drugam noče, ker smo tukaj tako fejst ljudje," dodaja Remšak. "Od hiše do hiše so hodili in pomagali. Iz cele Slovenije so bili. Pri nas smo najtežje že naredili, sedaj čakamo, da se stvari posušijo, nato gremo naprej." Ravno v torek ob 17. uri na temo, kako obnavljati po poplavi, v Gornjem Gradu v tamkajšnji osnovni šoli pripravljajo predavanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta