(FOTO in VIDEO) V Mežici poljska vojska končuje most Marholče prek reke Meže

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
28.08.2023 10:42

Potem ko so iz solidarnostne pomoči iz tujine Nemci postavili dva mosta na Prevaljah, so poljski inženirci tik pred končanjem mosta Marholče v Mežici. Postavili bodo še enega v Gornjem gradu, Češka pa še po enega v Mežici in Črni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mežici poljski vojaki hitro napredujejo pri gradnji novega mostu.
Tomaž Ranc

Potem ko so Prevalje dobile iz naslova solidarnostne pomoči Sloveniji dva mosta, enega za Leše in enega ob Petrolu, je tik pred koncem izgradnje še en most v Mežiški dolini, in sicer na območju Marholče med Mežico in Črno. Postavljajo ga pripadniki poljske vojske, povezal pa bo nekaj stanovanjskih hiš z glavno cesto, ki povezuje Mežico in Črno, kajti stari most je klavrno končal v Meži.

Zahvala sosedov
Tomaž Ranc

Novi most je dolg 27 metrov, njegova nosilnost pa bo 40 ton. 47 pripadnikov poljske vojske je konstrukcijo pripeljalo iz poljskih nacionalnih rezerv, vozila so iz drugega inženirskega regimenta Inowroclaw, mesta iz osrednje Poljske s 70.000 prebivalci.

Tomaž Ranc

Vojaki, ki sodelujejo pri postavitvi, so profesionalni vojaki. Konvoj z 20 vozili je prepotoval več kot 1500 kilometrov, pot so začeli pred dobrim tednom, do Mežice so rabili tri dni, pripotovali pa so preko Šentilja in po dravski dolini do Koroške. Z delom so pričeli v četrtek, po dneh priprav in postavljanja konstrukcije je tako rekoč končan, odprt pa bo predvidoma v torek.

Tomaž Ranc

Poljaki so Sloveniji solidarnostno prispevali dva mosta, drugega bodo postavili v Gornjem Gradu, potem ko bodo končali mežiškega. Poljski vojaki sedaj, ko ne delajo, bivajo v Mežici skupaj s pripadniki mariborske enote Slovenske vojske, ki skrbi tudi za hrano in varovanje, tako da se lahko osredotočijo na svoje delo.

Poljska vojska je takole potiskala most čez Mežo.
Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Poljska je Sloveniji priskočila na pomoč tudi z dvema strojema, ki na območju Mežice pomagata pri čiščenju in urejanje reke Meže. Gradnjo si je ogledal tudi poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki.

Poljska vojska med gradnjo. 
Tomaž Ranc
Poljski inženirci solidarnostno pomagajo Sloveniji. 
Tomaž Ranc

V Mežici naj bi v začetku septembra postavili še en most, in sicer na območju Torčevo naj bi ga solidarnostno postavili Čehi, enega pa naj bi kmalu postavili tudi v Črni na Koroškem.

Most so pripeljali, sestavili in potisnili čez Mežo v nekaj dneh. 
Tomaž Ranc
Inženirci.
Tomaž Ranc
Vozila poljske vojske.
Tomaž Ranc
Poljaki so prišli z vso potrebno opremo. 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta