(FOTO) Nemci držijo obljubo: Most na Prevaljah bo končan v nedeljo

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
11.08.2023 20:06

Potem ko je nemška ekipa za gradnjo mostov ponoči prispela na Prevalje, napreduje po načrtih in napoveduje, da bo most v nedeljo končan. Montažni most v Mežici, ki ga postavlja Slovenska vojska, pa predvidoma do ponedeljka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Ranc

Na Koroškem močno odmeva prihod nemške ekipe THW (Zvezne agencije za tehnično pomoč), ki je Sloveniji v pomoč po poplavah obljubila dva mostova. Prišla je ne le z materialom, ampak s celotno ekipo. Prvi tak raste na Prevaljah ob tistem, ki ga je za pešce naredil domači podjetnik. Nemška ekipa je prišla na Prevalje s precizno natančnostjo in načrtom. Po nočnem prihodu konvoja so monterji zjutraj v roke prijeli orodja, peli so tudi krampi. Aktivirali so vso potrebno delovno in tehnično mašinerijo. Z jasnim namenom most zgraditi v treh dneh je prišlo 18 vozil in 40 ljudi. "Teren smo pogledali vnaprej, točno vemo, kaj potrebujemo, v nedeljo bomo končali," je povedal Michael Walsdorf.

Most je jeklen. 
Tomaž Ranc
Florian Wigger (levo), ekspert za gradnjo mostov, THW: "Z današnje perspektive bomo končali v nedeljo zvečer." 
Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Nataša Pirc Musar delila Večerovo objavo

Ko smo prve posnetke preko omrežja X posredovali javnosti, se je takoj odzvala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, Večerovo objavo delila in se ob tem zahvalila nemškemu predsedniku Franku-Walterju Steinmeierju in nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, nato je enako storila še na Instagramu in priložila Večerovo fotografijo. Medijski odziv vrha politike je naletel tudi na odmev v nemški ekipi, saj so bili kmalu seznanjeni, kako cenjeno je njihovo delo.

Večerovi posnetki preko omrežja X, ki jih je delila s svojimi sledilci tudi slovenska predsednica. 
Posnetek zaslona

Dogajanje na gradbišču ves dan spremljajo navdušeni krajani, saj se zavedajo, da jim bo omogočil normalizacijo življenja. THW je sicer del notranjega ministrstva, kje bodo Nemci zgradili drugi most, pa je politična odločitev, so povedali. "Zadovoljen sem z napredkom, zjutraj smo začeli pripravljati območje montaže mosta, zdaj nadaljujemo gradnjo. Z današnje perspektive bomo končali v nedeljo zvečer," je dejal Florian Wigger, ekspert za gradnjo mostov, ki vodi ekipo.

Gradnja jeklenega montažnega mostu na Prevaljah 
Tomaž Ranc
Dragocen tovor
Tomaž Ranc

Montažni most v Mežici postavlja Slovenska vojska

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je ob obisku Prevalj dejal, da bo jeklena konstrukcija, dolžine 30 metrov in nosilnosti 40 ton, spet omogočila normalen pretok in da ga bodo kmalu začeli postavljati tudi v Dravogradu, šlo naj bi za most čez Mislinjo pri nekdanji tekstilni tovarni v Šentjanžu. Montažni most v Mežici, ki ga postavlja Slovenska vojska, bo predvidoma postavljen do ponedeljka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta