Kakšen prevoz bo na voljo za starejše s Celjskega

Tina Murko Gajšek
28.05.2019 15:59

Rogaška Slatina dobiva minibus, Šmarje pri Jelšah prostoferje, ki že vozijo po Slovenskih Konjicah. Občine iščejo različne rešitve za prevoze starejših, ena bolj znanih je projekt Prostofer zavoda Zlata mreža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Rogaški Slatini so se odločili za brezplačni minibus za starejše.
Občina Rogaška Slatina

Mladi se odseljujejo, starejši pa se s svojih domov težje odpravijo po opravkih. Vasi so z urbanimi središči svojih občin slabo povezane z javnim prevozom, veliko občin zato skuša najti nove rešitve za prevoze starejših. Že pred dvema letoma so po Slovenskih Konjicah začeli voziti prostoferji. Takrat je za volan električnega avtomobila, ki ga je občina kupila za projekt, prvi med konjiškimi šoferji prostovoljci sedel Ivo Mehle. Razpis je zasledil v lokalnem časopisu in se odločil pomagati. "Nisem več tako mlad, ampak sem mlajši in še lahko pomagam. In bom pomagal, dokler bom lahko. Jutri, pojutrišnjem, čez nekaj let, bom pomoč potreboval sam in bom presrečen, če mi bo kdo tako pomagal," razmišlja eden bolj aktivnih konjiških prostoferjev, ki pravi, da sta sreča in hvaležnost ljudi, ki jim pomaga na cilj, vredni več od vsakega plačila.

V podporo za poti po opravkih

Samo letos je do začetka tega tedna opravil že 39 prevozov, z njimi prevozil že 1817 kilometrov in za volanom preživel 141 ur. V minulih dveh letih pa je starejše na cilj in domov skupaj pripeljal 161-krat, z ljudmi, ki potrebujejo prevoz, v avtomobilu preživel 502 uri ter v tem času prevozil 5667 kilometrov. Konjiški prostoferji vozijo po občini Slovenske Konjice, starejše soobčane pa največkrat peljejo do zdravstvenega doma, lekarne, na fizioterapije, v trgovino ali v terme. "Včasih se tako navežejo na voznika, da pri Zlati mreži prosijo za določeno osebo. Vzamejo te za svojega, včasih jim pomeniš več kot njihov otrok," pravi Mehle.

Ivo Mehle, ki je konjiški prostofer že od začetka projekta v občini, pravi, da pomaga, ker lahko.
Občina Slovenske Konjice

Kmalu v Šmarju pri Jelšah

Javnega prevoza po večini vasi in naselij občine nimajo tudi v Šmarju pri Jelšah. Zato se bodo tudi oni pridružili občinam s prostoferji. Junija pričakujejo vozilo na električni pogon, ki ga bodo najeli pri podjetju Petrol, z njim pa naj bi prostovoljni šoferji starejše že poleti popeljali po opravkih. Na občini so prepričani, da bo odziv prostovoljcev dober. "Po podatkih zavoda, ki išče prostovoljce, bi bilo na tem območju dovolj pet ali šest voznikov. Mislim, da toliko šoferjev lahko zagotovimo," je prepričana Sergeja Javornik s šmarske občine.
Prostovoljce najprej čaka izobraževanje. Ko ga opravijo, bodo ljudje, ki potrebujejo prevoz, na številko klicnega centra Prostoferja sporočili, kam in kdaj potrebujejo prevoz. Center nato kontaktira voznika in z njim uskladi podrobnosti. "Prostofer pride na dom uporabnika in ga po končanih opravkih pripelje nazaj domov. Prevoze bomo zagotavljali izključno na območju občine Šmarje pri Jelšah in ob delavnikih, ker računamo, da lahko ob koncih tedna to vlogo prevzamejo svojci oziroma si lahko ljudje lažje kako drugače uredijo prevoz," brezplačni prevoz za starejše pojasnjuje Javornikova.

V Rogaški v juniju Slatinčan

Nekoliko drugačno obliko prevoza starejših pa so si zamislili v Rogaški Slatini. Tam bo prvi teden v juniju začel voziti Slatinčan. Minibus bo vsako sredo potnike iz vseh treh slatinskih krajevnih skupnosti vozil v Rogaško Slatino in nazaj domov. Prva proga bo speljana po krajevni skupnosti Kostrivnica, druga po krajevni skupnosti Sveti Florjan, tretja pa po mestni krajevni skupnosti. "Vozil bo en minibus. Ko opravi prvo linijo, gre na drugo in nato na tretjo. Ljudje bi tako za opravke v Rogaški imeli na voljo od ure in pol do dveh ur," razlaga sekretar slatinske občine Marjan Čuješ.
"Marsikdo nima vozila ali izpita, vseeno pa mora v lekarno ali želi obiskati koga v domu starejših. Predvsem želimo tako ljudi aktivno vključiti v družbo. Morda se v tem času sreča s katerim od prijateljev, znancev, bivših sodelavcev ali sorodnikov," odločitev za brezplačni minibus za starejše pojasnjuje Čuješ, ki poudarja, da je več kot 2000 prebivalcev slatinske občine starejših od 65 let, več kot polovica pa jih živi na podeželju, ki z občinskim središčem sicer ni povezano z javnim prevozom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta