Kar bodo na dobrodelnem everestingu dobili, bodo razdelili

07.08.2021 06:05
Profesor športne vzgoje Urban Šipec bo jutri zavoljo otrok 23-krat kolesaril na Boč in nazaj ter tako opravil 8848 višinskih metrov, kolikor meri Mount Everest
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban Šipec bo v nedeljo pot do Boča in nazaj opravil 23-krat in za to predvidoma potreboval 15 ur. Foto: Blaž LAH
Blaz Lah

Jutri ob 4. uri zjutraj bo Urban Šipec sedel na kolo in predvidoma celih 15 ur z njega ne bo sestopil. Cilj je kar 23-krat prevoziti pot od naselja Irje na robu Rogaške Slatine do Boča; na ta način bo zbral 8848 višinskih metrov, torej toliko, kot je visoka najvišja gora sveta Mount Everest. Ekstremni kolesarski izziv, znan pod imenom everesting, je učitelja športne vzgoje na II. osnovni šoli Rogaška Slatina že dve leti mikal. "A nekako se nisem mogel odločiti, ker je res težko." Ko pa se je na njegovi šoli šolski sklad zaradi naraščajočih potreb že povsem izpraznil, je podal idejo ravnateljici Mileni Vreš, ki je bila nad njo takoj navdušena.

Evro za vsak meter

Odkar za idejo stoji dobrodelna nota, je Šipec dobil motivacijo za uresničitev cilja. "V zadnjih dveh letih smo videli, da je vedno več družin, ki imajo finančne težave, izgubljajo službe, težko se preživljajo, posledično so otroci prikrajšani za tabore in podobno. Osnovnošolsko izobraževanje je kljub temu, da je brezplačno, zelo drago. In potem starši otrok ne dajo na kakšen izlet, na kakšno letovanje. Zato me zdaj najbolj žene dobrodelnost, da pomagam otrokom. To sem združil s svojim kolesarskim ciljem. Ne bom pa šel preko cene svojega zdravja. Če ne bo šlo, bom prekinil, ker nisem profesionalec," je realen Šipec.

Njegovega podviga ljudje ne bodo mogli spremljati na kraju samem. "Zaradi razmer, v katerih smo, ni zaželeno, da bi se ljudje kje zbirali, temveč bodo to lahko spremljali na daljavo, preko facebook profila naše šole in nekaterih medijev, in, upajmo, donirali po svojih zmožnostih," dodaja ravnateljica. "Zadali smo si cilj, da bi toliko, kolikor je višinskih metrov, zbrali tudi evrov. Trenutno smo dogovorjeni, da akcija traja do 20. avgusta, odvisno od tega, koliko bomo zbrali, sicer bomo pa še malo 'sitni'. Od najave akcije do danes se je nateklo okoli tisoč evrov. Obenem je 1500 gospodinjstev konec tedna dobilo na dom položnice in letake. Položnice je sicer najlažje napisati, a brez nič ni nič. Redko kdo kaj donira, če ni zraven nekega dogodka. Dobrodelnih koncertov, ki so polnili šolske sklade, zdaj ni moglo biti, naš šolski sklad pa je prazen. Zdaj je ta podvig vendarle dovolj velika promocija, da bomo zbrali dovolj denarja," upa ravnateljica.

Potreb je bilo dvakrat več

Šipec, ki bo v nedeljo trpel neživljenjske napore, pa ne bo zbiral le za učence njegove šole. "Na predlog župana Branka Kidriča bomo sredstva razdelili na vse tri osnovne šole. Kolikor bomo dobili, toliko bomo razdelili. Potrebe so povsod," pravi ravnateljica. Epidemija je razlike med otroki še povečala, dodaja. "Sklad smo res povsem izpraznili, ker nekateri otroci niso imeli osnovnih pripomočkov, da bi lahko delali na daljavo. Nabavili smo jim računalnike, modeme, kamere. Krili smo obroke socialno šibkim. Včasih je sicer tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč, nerodno priti. A ko so videli, da vse zagotovimo povsem diskretno, so se le začeli oglašati, včasih pa so potrebe opazile tudi učiteljice same. V skladu je bilo nekaj več kot tisoč evrov, zdaj ni nič več. Dvakrat več sredstev se je porabilo iz sklada kot pretekla leta," poudarja.

Dobrodelno kolesarjenje, "kolesarski everesting", bo Šipec izvedel bolj ali manj sam. "Začel bom sam. Popoldan mi bodo družbo delali kolesarski prijatelji, ker sploh v drugem delu bo postalo psihično in fizično zelo težko. Tako me bodo malo spodbujali," pravi Šipec, ki se je za ta podvig pripravljal cele tri mesece.

Urban Šipec upa, da se bo za vsak premagani višinski meter zbral evro v šolski sklad. Foto: Matic JAVORNIK
Matic Javornik

Konkretne spodbude projektu pa zbirajo na posebnem TRR: SI56 01306-6030678013; sklic: SI01 299411-2021-00013; namen nakazila: Izvedba everestinga. "Želim si, da zberemo čim več donacij, da gre lahko s tem denarjem čim več otrok na letovanja in šole v naravi in da staršem lahko pomagamo tudi z nakupi šolskih potrebščin," dodaja glavni akter dobrodelnega podviga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta