(KOMENTAR) Med brati in "fajn" ljudmi v Polzeli biznisi očitno niso nič spornega ...

30.10.2021 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Polzela Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Če je morda za koga življenje v manjšem kraju suhoparno, brez velikih dogodkov, to zagotovo ne velja za politiko. Lokalna je vselej zelo živahna. Domačijska, v pravem pomenu besede. Psi čuvaji, novinarji, običajno malih občin ne spremljajo, vsaj ne dosledno, sami občinarji pa občinskih sej ne predvajajo javno niti ni mogoče javno dostopati do njihovih posnetkov. In zato se lahko na sejah pogovarjajo, bolje rečeno, dogovarjajo kot za šankom ali v občinski kleti. Temu primerne so tudi osebne zamere.

Tako so te dni na Polzeli tisti posamezniki, ki so slučajno odkrili, da je župan občinsko traktorsko prikolico kupil kar pri bratu, sklonjenih glav. Češ, packi, ki so na občino vrgli senco dvoma. Prav bi bilo ravno obratno! Pokesati bi se morali prav vsi, ki so bili v nakup vključeni in so nedovoljeno ravnanje poskušali s še več nedovoljenimi ravnanji zamegliti (za to bi se morali še kje drugje zagovarjati). Ostro bi moral nastopiti vsaj nadzorni odbor občine, ne pa skromno svetovati, naj v prihodnje občina pa le ne posluje z županovimi družinskimi člani. V takšnih primerih se vidi, da so nadzorni odbori samo vljudnostni organ, ki je tako ali tako izvoljen s strani prvih občinskih politikov. Mavrični organ, bi lahko parafrazirali besede polzelskega svetnika Kandutija, saj vsako napako na koncu prekvalificirajo le v napotilo za delo v bodoče.

Najbolj ironično pri tem pa je, da župan in njemu vdani svetniki v takem poslovanju ne vidijo nič slabega, češ, saj je bila ponudba županovega brata najbolj ugodna. Sploh nočejo videti izvirnega greha: da občina pač ne sme poslovati s sorodniki župana niti s svetniki in njihovimi družinskimi člani (seznam je kar dolg, vse pa je lepo zapisano v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije). Kaj šele, da bi se ustavili ob dejstvu, da so nekateri več kot očitno podatke prirejali.

Kaj takšno sporočilo prinaša ljudem? Nič drugega kot potrditev, da je dobro kršiti vse zakone, če s tem profitiraš sam ali tvoji najbližji. Pa naj gre za skrivanje premoženja, prikazovanje nižjih dohodkov - da lahko potem občina plača razliko za ceno vrtca, denimo, kar je očitek, ki je med svetniki večkrat slišan. Predvsem pa zbode posploševanje na nivo, pa saj je župan tako "fejst" človek. Tega nihče ne zanika. A tudi "fejst" človek mora spoštovali zakonodajo! Sploh ker je na javni funkciji in že s tega vidika zgled drugim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta