(PISMO BRALCA) Akademski kipar Ciril Cesar v mojih spominih

Emil Rojc
10.03.2024 06:00

Poleg njegovih prispevkov k dizajnu industrijskih izdelkov ne gre spregledati in pozabiti njegovega bogatega kiparskega opusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Galeriji Velenje ob 100. rojstnem dnevu Cirila Cesarja
Peter Žagar

Spomini na prvo srečanje z njim kot profesorjem in izjemno likovno-umetniško osebnostjo segajo v čas mojih dijaških let na celjskem učiteljišču. Bil je prvi likovni pedagog, ki nam je znal približati pojmovanje in razumevanje likovne vzgoje. Prepričal nas je, da likovni pouk ni zgolj učenje risanja, ampak predvsem vzgoja razumevanja, širine in moči likovnega izražanja človeka pri zaznavanju sveta.

Doma in v Evropi se je prof. Ciril Cesar uveljavil kot izvrsten profesor in industrijski oblikovalec (všečna in prikladna namizna tehtnica), kako visoko dodano vrednost lahko izdelkom Gorenja prispeva oblikovanje, je po njegovi vrnitvi iz Ulma, kjer je deloval na visoki šoli za industrijsko oblikovanje, med prvimi odkril legendarni prvi direktor Gorenja Ivan Atelšek. Zaupal mu je skrb za oblikovno podobo (dizajn) gospodinjskih aparatov, Ciril Cesar pa jim je prispeval funkcionalno utemeljeno estetsko obliko. V Gorenju so mu zaupali vodenje Instituta za industrijsko oblikovanje, v katerem je bdel nad sodobno likovno zasnovo in podobo izdelkov bele tehnike.

Z veliko hvaležnostjo za njegov prispevek k napredku Gorenja je ta gospodarska družba v trajen spomin nanj postavila stalno umetniško zbirko njegovih del in projektov na velenjskem gradu. Pri tem je zavzeto pomagala njegova hči Nives, ki mu je bila, ob soprogi Olgi, v veliko pomoč zlasti tedaj, ko širše družbeno okolje ni premoglo pravega razumevanja in zadostne opore njegovim, včasih tudi drznim likovno-umetniškim podvigom.

Poleg njegovih prispevkov k dizajnu industrijskih izdelkov ne gre spregledati in pozabiti njegovega bogatega kiparskega opusa. Celjani smo lahko ponosni na njegov spomenik pesniku Antonu Aškercu, katerega navzkrižne kretnje rok izražajo pesnikovo razpetost med polnim življenjem in nebom!

Moji hvaležni dijaški spomini na prof. Cirila Cesarja segajo tudi v zanj manj prijazne čase, ko ni bil vedno prav razumljen in je deloval za nekatere moteče s svojo načelnostjo in zvestobo svojim idealom. Ti namreč niso bili vedno po godu trenutnim pogledom na vlogo umetnosti v družbi. To se je pokazalo tudi ob zavrnitvi njegove ekspresionistično oblikovane protivojne skulpture, ki da ni dovolj prepričljivo izražala pričakovanega heroizma.

Celju in celjski regiji je akademski kipar Ciril Cesar zapustil vrsto trajnih in navdihujočih sledi. Kot močna osebnost in načelen človek bo v svojih delih živel še dolgo, dolgo! Mi, njegovi nekdanji dijaki na celjskem učiteljišču, mu ostajamo hvaležni za vsa zrna resnice pri prepoznavanju lepote sporočil likovnih umetnostnih stvaritev. Ni večjega priznanja človeku, kot je tisto, ki mu je bilo namenjeno za sledi in dosežke pri ustvarjanju človeških vrednot. In prof. Ciril Cesar nam je teh zapustil bogato bero!

Prof. Emil Rojc, Celje

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta