Razpis za protokolarnega delavca na celjski občini: Odhajajoči župan Bojan Šrot še zaposluje

Gordana Possnig Gordana Possnig
09.12.2022 06:00

Na spletni strani celjske mestne občine v zadnjem hipu pred slovesom Bojana Šrota in prihodom novega župana Matije Kovača objavljen zaposlitveni oglas, s katerim bodo za nedoločen čas zaposlili protokolarnega delavca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Lokalne volitve so za nami, celjska občina po 24 letih dobiva novega župana. Prebivalci knežjega mesta so v nedeljo izrazili jasno željo, da mesto poslej vodi 33-letni Matija Kovač, ki bo nasledil 62-letnega Bojana Šrota. Primopredaja poslov bo predvidoma opravljena še pred božičnimi prazniki, 20. decembra naj bi bila po naših podatkih že ustanovna seja novega 33-članskega mestnega sveta. Prvi neformalni pogovori o koaliciji že vsakodnevno potekajo, novi župan želi skleniti neformalno veliko koalicijo. Kdo bo v njej, bo znano v prihodnjih tednih.

Kje je pričakovati menjave

Precej pestro in negotovo pa je trenutno tudi med zaposlenimi, saj gre pričakovati, da bo novi župan Matija Kovač verjetno zamenjal nekatere dosedanje vodilne kadre v posameznih službah oziroma oddelkih. V intervjuju za sobotno prilogo Večera, ki ga bomo objavili jutri, je na vprašanje novinarke Rozmari Petek o tem, kje bo najprej prišlo do zamenjav z ljudmi, ki so mu pomagali in jim zaupa, odgovoril sledeče: "Konkretno o tem še ne bi govoril. Kot sem že dejal na nekaterih soočenjih, cenim delo občinske uprave, njenih strokovnih služb, tudi zavodov in gospodarskih družb v tem mestu. Mislim, da je ljudem, ki so na strokovnih pozicijah, treba dati njihovo strokovno avtonomijo, jim zaupati. Seveda bi pa želel v delovanje mestne občine vnesti nekaj tega, kar je bilo v naši kampanji prepoznano kot pozitivno." Na dodatno vprašanje, na katerih pozicijah okvirno bi to bilo, pa je dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti glede na to, da še niso opravili vseh političnih razgovorov. "Vsekakor v ožji ekipi kabineta to pomeni, da za vodjo občinske uprave in kakšnega svetovalca v kabinetu vsekakor vidim ljudi, ki so bili v moji ekipi," je povedal v intervjuju novoizvoljeni župan.

Stavba celjske občine na Trgu celjskih knezov bo dobila novega župana Matijo Kovača
Gordana Possnig

Kaj konkretno pa pravi o objavljenem razpisu za novega protokolarnega uslužbenca v službi za odnose z javnostjo in promocijo v kabinetu župana celjske občine, ki so ga objavili v tem tednu, torej po volitvah in porazu dosedanjega župana Bojana Šrota? Novoizvoljeni župan nam je na kratko v pisnem odgovoru pojasnil, da je "z razpisom seznanjen in da je del kadrovskega načrta, ki ga je mestni svet celjske občine potrdil za leto 2022".

Koga želijo zaposliti na nedoločen čas

Na spletni strani celjske občine in na spletni strani zavoda za zaposlovanje je marsikoga v torek namreč presenetil objavljeni zaposlitveni oglas o prostem delovnem mestu, v katerem iščejo protokolarnega uslužbenca v službi za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu župana celjske občine. Rok za prijavo na oglas je zanimivo le tri dni. To daje vtis, da hoče odhajajoči župan za nedoločen čas zaposliti enega od tamkaj zaposlenih iz svojega kabineta. Zato smo vprašanja glede razpisa naslovili na Aljo Tihle, vodjo službe za odnose z javnosti na občini. Postavili smo ji kar nekaj vprašanj, na nekatere odgovorov nismo dobili. Vprašali smo, zakaj so razpis za zaposlitev protokolarnega uslužbenca na občini objavili šele po izvolitvi župana in zakaj je rok za prijavo le tri dni. Zanimalo nas je tudi, ali so ti razpisi povezani tudi z dejstvom, da je novoizvoljeni župan Kovač že napovedal menjave na nekaterih vodilnih mestih na občini. Želeli smo še izvedeti, koliko ljudi je zaposlenih na občini v kabinetu župana? Dobili smo dokaj formalističen odgovor: "V skladu s 25. členom Zakona o delovnih razmerjih rok za objavo prostega delovnega mesta ne sme biti krajši od treh delovnih dni, česar se redno poslužujemo. Izkušnje namreč kažejo, da se kandidati prijavljajo v prvih dneh in daljša objava nikakor ne pomeni večjega števila prijavljenih kandidatov. Na zaupanje župana sta na občini zaposlena dva javna uslužbenca. V službi za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu župana pa so zaposlene tri javne uslužbenke za nedoločen čas."

Novi župan Celja Matija Kovač (na levi) je z razpisom za novega protokolarnega uslužbenca, objavljenim tik pred slovesom župana Bojana Šrota, kot nam je zatrdil, seznanjen. 
Saso Bizjak

Predvsem je začudil podatek, da so zaposlene tri javne uslužbenke v službi za odnose z javnostmi župana, saj so na spletni strani občine objavljeni javni podatki, da v tej službi ob Alji Tihle delata še Mojca Grušovnik Andrić in Robert Gorjanc. Postavlja se torej vprašanje, kje in kako je zaposlen Robert Gorjanc, če ne v tej službi. Kabinet župana sicer že kaj nekaj let vodi Barbara Bošnjak. Kabinet župana pa ob službi za odnose z javnostmi, kot piše na spletni strani občine, sestavljajo še služba za evropske zadeve in služba za mestni svet. Če in komu je torej ta razpis tik pred odhodom Bojana Šrota v osnovi namenjen, tako uradno ni povsem jasno. Kaže pa, da vendarle nekomu, ki je sedaj na celjski občini zaposlen za določen čas, ali pa na zaupanje župana. Neuradno naj bi šlo po naših informacijah prav za Roberta Gorjanca, ki naj bi bil na občini eden od dveh javnih uslužbencev, ki sta bila do zdaj zaposlena na zaupanje župana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta