Šaleško ogrevanje: So plačevali nekaj, kar jim ne bi bilo treba?

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.07.2019 15:18

Velenjsko komunalno podjetje poziva Teš, naj vrne neupravičeno zaračunane stroške nakupa emisijskih kuponov; Teš čaka na dodatna pojasnila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teš obračunava komunali neobstoječe kupone. 
Andrej Petelinšek

Iz Komunalnega podjetja Velenje (KP) so medijem poslali odprto pismo, v katerem ogorčeno ugotavljajo, da jih je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) ob podražitvi ogrevanja naplahtala. Kot razlog dviga so zapisali dvig stroška nakupa emisijskih kuponov za leto 2019. "Ta po njihovem izračunu neposredno vpliva na variabilno ceno proizvodnje toplote, izhodiščno ceno proizvodnje toplote in ne nazadnje tudi na ceno toplotne energije pri končnih uporabnikih, s čimer se občine v Šaleški dolini ne strinjajo," so v začetku leta sporočili iz KP.
Občine ustanoviteljice pa so skupaj s tamkajšnjo civilno iniciativo poudarjale, da bi morala lokalna skupnost, ki trpi energetski objekt, biti oproščena posrednega plačila emisijskih kuponov oziroma da bi se zneski nakupa kuponov moral vračati v lokalno skupnost. Pred 20 dnevi pa so dobili konkretni dokaz, da jim je Teš stroške emisijskih kuponov neupravičeno zaračunaval. Šoštanjska občina je namreč od ministrstva za okolje in prostor prejela dopis, v katerem je jasno zapisano, da Teš za del premoga, ki ga porabi za proizvodnjo toplote, prejme brezplačne emisijske kupone - in da torej nima stroškov za emisije, ki so povzročene zaradi proizvodnje toplote, temveč le za emisije, ki jih povzročijo s proizvodnjo električne energije.
V tem tednu je tako vodstvo KP Teš v odprtem pismu pozvalo, naj jim povrne neupravičeno zaračunane stroške, ki so jim jih zaračunavali od 1. novembra 2018. Koliko ti znašajo, niso zapisali. Kot tudi ne, zakaj so od 19. junija do včeraj "skrivali" podatek o brezplačnih emisijskih kuponih. So pa januarja pojasnili, da celoten dvig ogrevanja zanje pomeni mesečno okoli 150 tisoč evrov izgube, saj razlike med staro in novo ceno občanom niso zaračunali, temveč je bremenila samo KP. Direktor KP Gašper Škarja je sicer na zadnji seji velenjskega mestnega sveta trdil, da kljub izgubi (ta je lani znašala skoraj 459 tisoč evrov) nemoteno poslujejo.
V Tešu pojasnjujejo, da izračuni niso tako enostavni. "Tešu je bila izdana odločba o podelitvi količine emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije brez obveznosti plačila za obdobje od 2013 do 2020, in sicer določen delež za posamezno koledarsko leto. Teš je bil torej v prvem letu 2013 upravičen do večjega odstotka brezplačnih emisijskih kuponov iz naslova proizvodnje toplotne energije, ki se nato sorazmerno zmanjšuje vse do leta 2020. V skladu z navedenim količina brezplačnih emisijskih kuponov že od leta 2015 dalje ne pokriva celotne proizvodnje toplotne energije, kar pomeni, da je Teš iz leta v leto dolžan kupovati čedalje več manjkajočih emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije," pojasnjujejo.
Kot dodajajo, bodo najprej ministrstvo za okolje prosili za dodatna pojasnila. "V kolikor bi se izkazalo, da je Teš v celoti upravičen do brezplačnih emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije, bo zahteval povrnitev vrednostni preveč kupljenih emisijskih kuponov, po prejemu vračila pa bo vrednost v celoti povrnil tudi Komunalnemu podjetju Velenje," so sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta