Slovenca na vozičkih dirjala kot formula ena

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.10.2019 15:27

Aleš Povše in Janez Hudej šokirala v ruskem Sočiju s skromno opremo, a neverjetno voljo in rezultatom. Aleš je domov prinesel bron

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Hudej in Aleš Povše
Iahd Adriatic

Piše se zgodovina, je bil ponosen Branko Ravnak, človek, ki že desetletja premika meje tako pri razumevanju ljudi s poškodbami hrbtenjače kot pri njihovih dejanskih sposobnostih. Tokrat je za dva slovenska paraplegika uredil, da sta se v ruskem olimpijskem Sočiju udeležila mednarodnega tekmovanja s športnimi vozički za invalide, ki poteka na slovitem dirkališču formule ena.

Janez Hudej in Aleš Povše
Iahd Adriatic

Dirkača po naključju, rokometaša po sili

"Prijavila sva se menda zadnja, zato sva dobila zadnji startni številki. Časa za trening ni bilo veliko, le kake tri tedne sem v okolici doma s sposojenim vozičkom treniral," opisuje Povše. Janezu, štirikratnemu udeležencu paraolimpijskih iger in evropskemu prvaku v atletiki, si športnega vozička sicer ni bilo treba sposoditi. Pred 20 leti se je namreč s tem precej ukvarjal, potem pa je ta športna panoga kar nekako usahnila.

Janez Hudej ob prihodu iz garaže formule ena
Iahd Adriatic
Tako so videti najboljši tekmovalci, ki se s tem športom tudi preživljajo.
Iahd Adriatic
Konkurenca je bila precejšnja.
Iahd Adriatic

Delovne ali unikatne rokavice?

Tako Janez kot Aleš sta si opremo morala urediti sama. Najverjetneje sta bila edina, ki nista imela po meri izdelanih rokavic, temveč sta si kupila navadne delovne in si jih s trakom le malce ojačala. Športne vozičke namreč tekmovalci poganjajo z rokami, a ne na način, kot to vidimo pri ročnih kolesarjih, temveč tako, da dejansko z roko potiskaš kolesa na vozičku. "Pravzaprav že kar udarjaš po vozičku, zato je včasih, sploh ko tekmovalci vozijo eden za drugim, slišati kot lokomotiva," opiše Aleš.

Aleš Povše na terenu formule ena
Iahd Adriatic
Janez Hudej na progi formule ena
Iahd Adriatic
Aleš Povše je osvojil tretje mesto v svoji konkurenci.
Iahd Adriatic
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta