V nastajanju kolesarska povezava med Celjem, Štorami in Šentjurjem: Na celjskem delu že asfalt

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.06.2023 07:00

Gradnja več kot 11 kilometrov dolge kolesarske povezave med tremi mesti vidno napreduje. Po pogodbi naj bi bila dokončana do konca letošnjega leta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na celjski občini ne skrivajo zadovoljstva, da gradnja kolesarske povezave med Celjem, Štorami in Šentjurjem vidno napreduje. Še več, kot sporočajo, se mestoma že bliža prepoznavni podobi končne ureditve kolesarske poti. "Na celjskem delu trase je povezava že asfaltirana," oznanjajo. V Mestni občini Celje je trasa kolesarske povezave, ki je speljana na desnem bregu Voglajne, od Zgodovinskega arhiva Celje, mimo območja stare Cinkarne, ter ob železniški progi do Teharske ceste, že asfaltirana. Na novem mostu čez Hudinjo je izvajalec montiral ograjo, v avgustu je predvidena izvedba zaključnega tlaka.

Porušili bodo Godčev most

In kako dela potekajo v Občini Štore? Tam trenutno prestavljajo in prilagajajo komunalne vode, smo izvedeli. Prav tako, da bo v mesecu juliju izvajalec pričel z rušenjem Godčevega mostu. Gradnja novega pa je predvidena v obdobju od julija do oktobra letos. V teku so priprave na asfaltiranje na celotni trasi v občini, od Godčevega mostu do meje z Občino Šentjur.

Na mostu čez Voglajno (Voglajna 2) so že izvedeni temelji in oporniki. V naslednjih tednih bo izvajalec na gradbišče pripeljal in sestavil jekleno prekladno konstrukcijo, sama montaža jeklene konstrukcije na temeljne opornike pa je predvidena konec meseca julija oziroma v začetku avgusta. Na mostu čez Žikovski potok je avgusta predvidena izvedba zaključnega tlaka. V teh dneh je asfaltiranje trase načrtovano še v Občini Šentjur, in sicer na odseku od Prožinske vasi pa vse do vstopa v mesto Šentjur. Na zadnjem odseku kolesarske povezave v samem mestu Šentjur, pa se izvajajo zemeljska dela.

Celjska kolesarska povezava je speljana na desnem bregu Voglajne, od Zgodovinskega arhiva Celje, mimo območja stare Cinkarne, ter ob železniški progi do Teharske ceste. 

Rok za dokončanje del - 21 mesecev

Za izgradnjo kolesarske povezave med Celjem, Štorami in Šentjurjem je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo marca 2022 sklenila pogodbo z izvajalcem gradbenih del, JV VOC Celje, d.o.o. ki je vodilni partner v omenjenem projektu, in s podjetjem Kolektor CPG, d.o.o. (partner), v vrednosti 8,8 milijona evrov. Prav tako je na podlagi Dogovora za razvoj Savinjske razvojne regije je za projekt odobreno sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 2,7 milijona evrov. Rok za dokončanje del je 21 mesecev, kar pomeni, da bi morala biti dela dokončana do letošnjega decembra. Več kot 11 kilometrov dolga kolesarska povezava, ki bo del državnega kolesarskega omrežja, bo omogočila varnejše kolesarjenje med tremi sosednjimi občinami ter prispevala h krepitvi trajnostne mobilnosti in novim možnostim razvoja kolesarskega turizma na tem območju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta