Velenjski svetniki za koncesije zdravnikom in za dentalni "UKC"

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.02.2022 15:45

Jutri morajo službe začeti pripravljati dokumentacijo za razpis koncesije, ker lahko da bo pojutrišnjem prepozno, je velenjske svetnike posvaril direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. O obremenjenosti kadra v ZD priča tudi milijon klicev na mesec, kot je pojasnjeval direktor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenjski svetniki so zdravnikom tamkajšnjega zdravstvenega doma pripravljeni podati koncesije.
Andrej Petelinšek

Tema Zdravstveni dom (ZD) Velenje je bila decembra lani vroča v Velenju. V javnost je namreč prišlo pismo zaposlenih v zobozdravstveni dejavnosti ZD Velenje, v katerem so razkrili načrte direktorja Janka Šteharnika o posebnem zobozdravstvenem "UKC", ki bi s pomočjo sredstev za prestrukturiranje regije zrasel na zemljišču podjetnika Tomaža Ročnika. Zobozdravniki, ki so napisali pismo, so takrat posvarili, da to vodi v privatizacijo in da se bo za paciente poslabšal dostop do storitev. Sedaj pa naj bi se ti zobozdravniki odmaknili od napisanega s pojasnilom, da je prišlo do komunikacijskega šuma, je bilo mogoče razbrati iz besed direktorja, ki je včeraj velenjskim svetnikom predstavljal položaj velenjskega primarnega zdravstva nasploh.

Nič več nadomeščanj

Tema ZD, na katero že več let dosledno opozarja svetnik Matej Jenko, je bila uvrščena na današnji dnevni red seje prvenstveno zato, ker vsaj štirje zdravniki in dva zobozdravnika želijo delati kot koncesionarji. A ker za to točko ni bilo pripravljenega prav nobenega gradiva, je Jenko (neuspešno sicer) predlagal celo njen umik. "Govorite o gradivu? Zdravnica Lahova je danes tu zato, da ji poveste, ali ji daste koncesijo. A zato potrebujete gradivo? In za njo so še trije zdravniki, ki so v odhajanju. Razumite, danes morate to sprejeti, ker jutri je ne bo več," je dejal Šteharnik. "Zadaj sta še dva zdravnika, ki bi pa prišla, če bomo imeli možnost koncesij. Torej eno in drugo – ščitimo, da ne odhajajo, in privabljamo, da prihajajo," je poudaril. Jenko se je ob tem vprašal, čemu potem sploh še potrebujejo ZD, če bodo vsem dali koncesije, na zunanje izvajalce pa poskušajo prenesti tudi vse nezdravstvene dejavnosti, kot so denimo nenujni medicinski prevozi, pralnica in podobno. Večina mu je pri tem očitala, da ne razume koncepta zasebnega zdravstva in koncesije. "Vidim, da kakršno koli gradivo bi vam dali, vi ne razumete koncepta koncesije," mu je dejala zdravnica Vesna Lah, ena od tistih, ki si želijo pridobiti koncesijo. "Delala bom enako kot doslej, odgovorno. Spremenilo se ne bo nič, razen da bom imela več možnosti organizirati delo, ne pa da nikoli ne vem, ko pridem v službo, kaj me čaka, kdo bo manjkal, za koliko ljudi bom še delala. To mi je prioriteta. Toliko sem stara, da moram končno na prvo mesto dati sebe." "Zakaj si želimo koncesijo, zakaj si želimo na svoje? Zato, ker delamo zelo individualno, samostojno, v bistvu pa se moramo, ker smo del velikega tima, vseskozi podrejati. Včasih ima človek svojo vizijo in se mi zdi, da bi delo lahko bilo na malce drugačen način organizirano in boljše opravljeno in s tem bi bilo tudi lastno zadovoljstvo večje," je dodala zdravnica Daša Zore Slatinšek.

Grožnja in upanje obenem

"Koncesija je grožnja in upanje. Danes je grožnja. In hkrati upanje. Zato vas res pozivam, če se ne boste danes odločili, bo jutri nastal velik problem," je še dodatno opozoril Šteharnik in opisal, da je bojazen, da koncesionarji ne bi bili tudi v času dopustov ali bolniških odsotnosti odprti, odveč. "Koncesionar plača zdravnika, da ga nadomešča, ko gre na dopust. Plačajo ga iz tega, ker imajo vpisanih več pacientov, da lahko financiramo to pomoč. V javnem zdravstvu morajo zdravniki delati brez tega, sistem je dvoživka – imamo gospodarsko upravljanje, podjetje, ki lahko na popolnoma drugačen način izstavlja račune, in javno upravljanje, kjer je pogoj podjemna pogodba." Direktor je prepričan, da dobri zdravniki želijo delati s koncesijo. "Imamo pa še vedno posameznike, ki jim je tu prav fajn. Včasih skočijo na kavo k šiptarju dol v garažo in je njihovo življenje točno tako, kot si ga želijo, ne razmišljajo pa o prihodnosti vseh ostalih."

Vsi podpirajo zasebni dentalni center

Na koncu so prav vsi svetniki, z Jenkom vred, potrdili na seji oblikovane sklepe, da svetniki podpirajo tako podeljevanje koncesij kot tudi postavitev dentalnega centra, primerljivega z zagrebškimi na kakšni drugi lokaciji, kot tudi od države obljubljeno gradnjo satelitskega urgentnega centra, ki bi po besedah župana Petra Dermola najverjetneje stal ob gasilskem domu. A tudi zanj bo težko dobiti kadre, že sedaj opozarja Šteharnik. Si pa Velenjčani obetajo, da bo zdravstveno ministrstvo pomagalo tudi pri energetski sanaciji obstoječega ZD. Razpis je bil že objavljen, v Velenju so se nanj prijavili, nato pa je, tako je pojasnil vodja urada za družbene dejavnosti Marko Pritržnik, zdravstveno ministrstvo kot pogoj dodalo veljavno gradbeno dovoljenje. Energetska sanacija tako ni "šla skozi", je dejal Pritržnik, zato sedaj delajo nov projekt, ki poleg energetske sanacije vključuje še povišanje objekta zdravstvenega doma, saj za to potrebuješ gradbeno dovoljenje, je opisal. "Kljub tokratnemu velikemu razočaranju bomo naslednjič pripravljeni," je zagotovil Pritržnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta