Župan Šoštanja težav sosežiga v TEŠ-u ne vidi

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.07.2020 15:50

Darko Menih meni, da nameravani sosežig v TEŠ ni v nasprotju z občinskimi prostorskimi akti, velenjska občina je pri sosežigu bolj previdna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Menih meni, da pri načrtovanem sosežigu v TEŠ ni mogoče govoriti o dejstvu, ki je v nasprotju z občinskimi akti. 
Andrej Petelinsek

Po nekaj dneh se je na trditve Šaleškega EKO gibanja, da nameravani sosežig v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) nima osnove v obstoječih občinskih prostorskih načrtih (OPPN) občine, odzval tudi šoštanjski župan Darko Menih. Kot je zapisal, uvedba sosežiga v TEŠ še vedno pomeni ohranjanje ciljev izgradnje bloka 6, kot so ohranitev lokacije za izvajanje energetske dejavnosti, znižanje emisijskega faktorja, znižanje stroškovne/lastne cene električne energije ter s tem zagotoviti nadaljnji obstoj energetike v Šaleški dolini, doseganje zakonsko predpisane mejne oziroma ciljne vrednosti onesnaženosti zraka s SO2, NOx in delci PM10 in s tem izboljšati kakovost zunanjega zraka …
"Načrtovana vpeljava sosežiga zahteva le nadgradnjo obstoječe tehnološke opreme bloka 6 in ne rekonstrukcijo kotlovnice bloka 6 TEŠ, pri čemer se ohranja osnovna dejavnost, to je proizvodnja električne energije ob ohranitvi Premogovnika Velenje kot dobavitelja primarnega goriva (lignita). Če bi investitor oziroma pobudnik spremenil tehnologijo ali v kasnejši fazi predložil podrobnejšo tehnično zasnovo nameravanega posega, bomo o tem odločali naknadno, zaenkrat pa nameravano dejavnost sosežiga razumemo in obravnavamo kot tehnološko nadgradnjo, ki ni v nesoglasju s sprejetim OPPN," meni župan in zato zaključuje, da pri načrtovanem sosežigu v TEŠ ni mogoče govoriti o dejstvu, ki je v nasprotju z občinskimi akti.
Bolj previdni so glede načrtov sosežiga v velenjski občini. Na okoljsko ministrstvo in Agencijo RS za okolje (ARSO) je občina podala prošnjo, da želi sodelovati v postopku, ki ga ARSO vodi v zvezi z načrtovanim sosežigom.
"Pravni interes za priznanje položaja stranskega udeleženca Mestni občini Velenje v kateremkoli od teh postopkov je v zagotavljanju nesporno zdravega okolja prebivalcev naše občine, ki neposredno meji na občino Šoštanj, kjer ima TEŠ svoj sedež in kjer načrtujejo aktivnosti sosežiga SRF, saj ne gre spregledati dejstva, da je predvidena lokacija sosežigalne naprave od meje mestne občine Velenje oddaljena le približno 550 metrov," poudarjajo na Mestni občini Velenje.
"TEŠ je prav tako lastnik zemljišč na območju mestne občine Velenje in zemljišča uporablja za procese, ki se izvajajo znotraj termodinamičnih procesov kurjenja lignita, in deloma tudi za odlaganje produktov sežiga v okviru industrijskega odlagališča pepela, žlindre in produktov razžvepljevanja dimnih plinov TEŠ, ki jih uporablja pri svojem delovanju," so še dodali v podkrepitev svoje zahteve. Velenjska občina sicer za razliko od šoštanjske občine podpira tudi aktivnosti Šaleškega EKO gibanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta