5 nasvetov za opremljanje otroške sobe

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
26.06.2019 06:03

Ni dovolj, da je otroška soba samo lepa, predvsem mora biti varna in funkcionalna, dobro pa je tudi, da je čim bolj trajnostna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Satler Lip

Ko mladi starši kupujejo pohištvo za otroško sobo, seveda najprej izbirajo z očmi. Pozorni pa morajo biti še na druge dejavnike, ki so pomembni za kakovostno bivanje. Za nekaj nasvetov, kako naj izbirajo, da bodo z nakupom zadovoljni, smo vprašali Jasno Satler iz podjetja Satler Lip.

1. Izberite naravne materiale

Ker želimo otroku zagotoviti kar najboljše razmere za spanje, je najbolje izbrati pohištvo iz lesa. Če je možno, se odločimo za v celoti masivno pohištvo, če to ni mogoče, pa vsaj delno. Zelo priporočljiv je les cemprina, imenujejo ga tudi gorski bor, v angleščini swiss pine. Raste nad 1300 metrov nad morjem in zelo pozitivno deluje na spanje, dihala, srčni utrip, zavira alergije in na splošno dobro deluje na otrokovo počutje.

2. Pohištvo naj "raste" z otrokom

S cenovnega, okoljskega in zdravstvenega vidika je za starše in za otroka bolje, če kupijo modularno pohištvo. Kasneje ga lahko pretvorijo v drug uporaben kos pohištva: previjalni komodi denimo odvijejo vrhnjo ploščo in dobijo običajno komodo za shranjevanje oblačil, modularno zasnovano otroško posteljico je mogoče predelati v normalno veliko posteljo, ki jo bo otrok lahko uporabljal še v najstniških letih. Tako starši sproti dokupujejo le kose pohištva, ki jih otrok potrebuje kasneje. Prednost masivnega lesa je v tem, da prenese večkratno zaporedno sestavljanje in razstavljanje.

3. Tla, ki jih je enostavno vzdrževati

Mlajši otroci se večino časa igrajo na tleh, zato moramo biti pri njihovi izbiri posebno pozorni. Talna obloga je odvisna od načina gradnje, kurjave, navsezadnje pa moramo razmisliti tudi, kako jo bomo vzdrževali. Najbolj naraven material je les, ki obenem daje občutek topline in spodbuja čut za estetsko. Paziti moramo, da otroku na leseni površini ne zdrsne, mnogo ljudi zato na tla položi še kako protidrsno preprogo. Leseni parket brišemo z ne preveč vlažno krpo, redno ga je treba tudi oljiti.

4. Barve vplivajo na čustva

Kupci otroških sob se najpogosteje odločajo za pohištvo naravnih barv v videzu lesa ali belo. K pohištvu v teh barvah je preprosto kombinirati preostali hišni dekor (stene, zavese, preproge in različne dodatke, denimo stenske nalepke). Ker pa imajo otroci radi barve, Jasna Satler tudi za pohištvo priporoča umirjene nevtralne, pastelne barve. Pozorni morate biti še na vpliv barv na energijo in čustva. Vijolična denimo prinaša umiritev in duševno ravnovesje, rumena spodbuja apetit, zelena umirja, rdeča pa lahko povzroči jezo in živčnost.

5. Videz ni vse

Poleg videza pohištva in dodatkov bodite pozorni tudi na druge dejavnike, ki vplivajo na kakovost otrokovega bivanja: material, stabilnost izdelka, trdnost, trajnost, večfunkcionalnost. Prepričajte se, ali je izdelek preizkušen za varno uporabo (ima certifikat o skladnosti s standardom in normativi), kar je še posebno pomembno pri uporabi otroških postelj in previjalnih komod. Ti dejavniki prispevajo k dodani vrednosti izdelka in zagotavljajo, da kupec dobi ustrezno kakovost za primerno ceno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta