V Nonini špajzi obujajo stare pekovske recepte. Med drugim pečejo kruh, ki ga delajo po zelo starem receptu iz kašarskih časov​

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.11.2021 05:00
V Tržiču vsako jutro zadiši po sveže pečenih dobrotah. V pekarni Nonine špajze namreč pečejo kruh iz ekološko pridelane moke, zmlete na mlinskem kamnu in iz domačih slovenskih žit. Ravno takšen kot so ga nekoč pekle naše none.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv Nonina špajza

Nona je iz moke, vode in kvasa zamesila testo v leseni posodi, imenovani nečka. Oblikovala ga je v hleb in položila v pehar, kjer je vzhajal, medtem ko je pripravila krušno peč. Ko je bila temperatura primerna, je hleb z lesenim loparjem položila v peč. Pekla ga je po občutku in iz izkušenj je vedela, kdaj ima ravno pravo hrustljavo skorjo in mehko, sočno sredico ... Po noninih običajih se ravnajo tudi v Nonini špajzi, kjer je kruh pečen iz kakovostne ekološko pridelane moke, zmlete iz slovenskih žit na mlinskem kamnu, brez dodatkov, konzervansov, emulgatorjev in stabilizatorjev, ki uničujejo večino vitaminov in mineralov. 

Zgodba Nonine špajze sega v leto 2012, ko sta brata Daniel in Rok Škrjanc v nonini peči v Žirovnici, kjer ima podjetje danes tudi svoj sedež, spekla prvi hlebček ekološkega kruha. Takrat je bila ponudba tovrstnega kruha na trgu zelo skromna, zato sta v ekološki peki videla dobro tržno nišo za prihodnost, hkrati pa sta ljudem želela ponuditi več - kakovostne pekovske izdelke iz v celoti slovenskega porekla. Na začetku jima je v pekarni veliko pomagala tudi njuna mama Janja, ki je aktivna še danes, saj pripravlja recepte za slastne sokove in marmelade. Bili so prva pekarna, ki je začela peči kruh iz konopljine moke, s čemažem ... Prizadevanja se do danes niso spremenila, pravi vodja prodaje Nonine špajze Grega Mirtič, prizadevajo si strankam ponuditi drugačne izdelke, kot jih imajo v drugih pekarnah, tudi takšne, narejene po starih, pozabljenih receptih.

Unikaten kruh, ki ga ponujajo, prihaja iz Žirovnice in je narejen po starem receptu iz kašarskih časov. Zato so ga poimenovali kar Kašar - sestavljajo ga pšenična bela moka, ajdova moka ter kuhana prosena kaša, ki kruhu daje potrebno sočnost.
Osebni arhiv Nonina špajza

Kašar ostane dlje časa svež

Dnevno spečejo več kot petsto kilogramov kruha. Vsako noč peki zamesijo številne ekološke vrste kruhov: pšeničnega iz temne polnovredne pšenične moke, ajdovega z orehi ali brez, 100-odstotno pirinega ali kamutovega, lanenega, rženega, koruznega, konopljinega, ovsenega, pa tudi nekvašen kruh. Ponujajo tudi kruh, ki prihaja kar iz domačega kraja in je narejen po zelo starem receptu iz kašarskih časov. Zato so ga poimenovali Kašar. Sestavljajo ga pšenična bela moka, ajdova moka ter kuhana prosena kaša, ki kruhu daje potrebno sočnost. "Ker je ta kruh bolj moker, ga lahko tudi dalj časa uporabljamo, saj ostane dolgo svež," pojasnijo v Nonini špajzi. Pomembno je, da so žita, iz katerih izdelujejo kruh in ostale izdelke, pridelana ekološko in tako ne vsebujejo pesticidov, herbicidov in drugih snovi, ki škodujejo našemu zdravju. Pomembno je tudi, da je moka sveže mleta, saj tista, ki stoji več mesecev ali let, izgubi večino hranilnih snovi. Starodavna žita, kamor spadajo tudi pira, ajda, kamut in oves, pa lahko s svojo bogato sestavo vitaminov in mineralov pomembno vplivajo na naše telo in zdravje ... 

Ime Nonina špajza že po tradicionalnem izročilu pove, da se v njej ne peče le kruh. Ustvarjajo tudi sladice po starih receptih, ki so, kot opozori Janja Škrjanc, v Sloveniji že zdavnaj pozabljene. Sladokusce razvajajo s peko tradicionalnih medenjakov in buhtljev, v katerih ne manjka domače marelične marmelade, ter štrukeljcev z orehovim polnilom. K starim, tradicionalnim, pa so "primesili" še nekaj novodobnih sestavin, tako so na primer štrukeljc napolnili z rožiči, dodatkom kokosa in kakava, kar je čudovita mešanica za brbončice in nasploh ljubitelje sladkih izdelkov.

Dnevno spečejo več kot petsto kilogramov kruha: od pšeničnega iz temne polnovredne pšenične moke, ajdovega z orehi ali brez, 100-odstotno pirinega ali kamutovega, lanenega, rženega, koruznega, konopljinega, ovsenega do nekvašenih kruhov.
Osebni arhiv Nonina špajza

Ponudbo kruha nadgradili z marmeladami in sokom iz figovih listov

Nonina špajza je dokaz, da lahko iz majhnega zraste veliko. Če sta na začetku za vse poskrbela Daniel in Rok Škrjanc, danes pekarna daje kruh 13 zaposlenim. V začetku so izdelke prodajali v manjših trgovinah z bio izdelki po vsej Sloveniji, nato pa so se odločili, da z ekološkimi dobrotami oskrbijo osnovne šole in vrtce. Zadnja leta po besedah Grege Mirtiča skrbijo za kar 70 slovenskih vrtcev in šol, ki jim dnevno dobavljajo svoje izdelke. Sodelujejo tudi s kmetijskimi zadrugami ter manjšimi trgovinami, ki svojim strankam nudijo izdelke ekološke pridelave. Poskrbeli pa so tudi za tiste, ki bi radi prišli do njihovih izdelkov, a zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo. Povezali so se s podjetjem OptiFarm, ki povezuje lokalne pridelovalce iz vseh regij v Sloveniji, z možnostjo dostave od Kranjske Gore do Ljubljane. Prav tako so sklenili svojo ponudbo še dodatno razširiti z domačimi marmeladami iz brusnic, borovnic in malin. "Sadje nabiramo sami, za naše marmelade pa je značilno, da vsebujejo le nekaj ekološkega sladkorja in mu ne dodajamo vode ali želatine. Novost je tudi sok, ki so ga poimenovali Figov'c, izdelan pa je iz svežih figovih listov. Gre za edinstven tovrstni izdelek na slovenskem trgu, ki poleg figovih listov vsebuje le vodo, ekološki sladkorni trs ter ekološke limone," pojasni Mirtič in doda, da je ta sok, poln zdravja, primeren za vse, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom, sladkorne bolnike, čisti pa tudi ledvica in jetra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta