(FOTO in VIDEO) Janja Garnbret olimpijska prvakinja: Želela sem, da bi se videlo, katera je najboljša na svetu. Sanje so se mi uresničile

Miha Raičevič
06.08.2021 10:52
Športna plezalka Janja Garnbret si je še pred koncem zadnje, tretje discipline, zagotovila zlato medaljo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Japonska plezalka Miho Nonaka (srebro), slovenska plezalka Janja Garnbret (zlato) in japonska plezalka Akjo Noguči (bron).
Anze Malovrh/sta

V prvi disciplini - hitrostnem plezanju - je bila Janja Garnbret počasnejša od Francozinje Anouck Jaubert. Nato se je v boju za peto mesto pomerila proti Američanki Brooke Raboutou. Kljub napaki nekje v sredini stene, je bila hitrejša od tekmice in se je nato morala za peto mesto pomeriti še z Avstrijko Jessico Pilz. Z državnim rekordom 7,81 s je bila hitrejša od Avstrijke in tako osvojila 5. mesto.

Prva je bila v hitrostnem plezanju Poljakinja Aleksandra Miroslaw, ki je izboljšala svetovni rekord (6,84 s). Druga je bila Jaubertova. 

Trenutno se plezalke merijo na balvanih, v disciplini, v kateri je Janja Garnbret trenutno najboljša na svetu. Na prvem balvanu Poljakinja, ki je bila najhitrejša v hitrostnem plezanju, ni uspela priti niti do vmesnega oprimka. To je nato uspelo Francozinji Jaubertovi, višja pa ni priplezala. Tudi Pilzeva je uspela priti le do bonus oprimka, za kar je potrebovala sedem poskusov.

Garnbretova je na prvem balvanu bonus oprimek dosegla v prvem poskusu, nato pa v četrtem poskusu kot edina prišla do vrha in prevzela vodstvo na balvanih. 

STA

Bonus oprimek je na prvem balvanu uspelo doseči še Američanki Raboutouvi in Japonki Akijo Noguči. Obe sta ga dosegli v petem poskusu. 

Na drugem balvanu pa so bonus oprimek dosegle Pilzeva, Japonka Miho Nonaka, njena rojakinja Nogučijeva in Američanka Raboutoujeva. Nato pa je v povsem svojem slogu z drugim balvanom opravila Garnbretova, ki je na vrh priplezala v prvem poskusu.

STA

Na tretjem balvanu je naša plezalka v prvem poskusu dosegla bonus oprimek, nato pa ji ni uspelo priti do vrha. Bonus oprimek sta dosegli še Američanka Brooke Raboutou in Nogučijeva.

Nova svetovna rekorderka v hitrostnem plezanju pa je vse tri balvane končala brez uspeha. Niti na enem ni uspela doseči bonus oprimka.

STA

Ob 14.10 po našem času se je začela še zadnja disciplina kombinacije - težavnostno plezanje. 

Američanka Brooke Raboutou je prišla v težavnostnem plezanju do 20. oprimka (20+), nato pa ji je zdrsnilo. Nogučijeva je nato prišla do 29. oprimka (29+). Janja Garnbret pa je prišla do 37. oprimka (37+) in si tako praktično zagotovila odličje. Nato je domačinka Miho Nonaka padla s stene precej prej kot naša šampionka in to pomeni, da je naša osvojila zlato odličje.

"Pred šestimi leti sem na Instagram napisala, da se vidimo v Tokiu. Zdaj lahko rečemo, da so se mi sanje uresničile. Pred tremi leti smo na svetovnem prvenstvu imeli zelo lahke smeri, za olimpijske igre pa sem si želela, da bi bile zelo težke, da bi se videlo, katera je najboljša na svetu in to se mi je uresničilo," je povedala presrečna olimpijska zmagovalka. Z ramen ji je ob uspehu padlo veliko breme, ki si ga je sama naložila. "Pritisk je bil ogromen, tako da sem si predstavljala, da sem na treningu v Innsbrucku. Ko sem bila peta v prvi disciplini, kjer sem bila nasproti specialistki za hitrost, sem mi je uresničil najboljši možen scenarij. Od takrat sem vedela, da sem blizu uspehu," je dejala Korošica. 

Mia Krampl, ki se v finale ni uvrstila, in Janja Garnbret.
STA

In kaj bo počela zdaj? "Ne vem še, ker sva si z Romanom (Krajnikom, trenerjem, op.p.) za letos zastavila le en cilj. Tega sem uresničila." 

Ko je bilo znano, da je Korošica osvojila zlato, so se tega veselili njeni sokrajani v Slovenj Gradcu.

Objavil/a Nejc Strojnik dne Petek, 06. avgust 2021

V kvalifikacijah je bila Garnbretova 14. v hitrostnem plezanju, na balvanih ni imela konkurence in je vse ovire premagala v prvem poskusu, v težavnostnem plezanju pa je bila četrta, kar je bilo na koncu dovolj za zmago v kvalifikacijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta