(FOTO in VIDEO) Kristjan Čeh kot Michael Jordan atletike

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.02.2022 22:15

Najboljši slovenski atlet je v novo sezono vstopil z drugim rezultatom na svetu (67,27 metra), na Ptuju pa je predstavil novo ekipo, s katero želi že letos na obeh velikih tekmovanjih preseči rezultat z olimpijskih iger v Tokiu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Okoli mirnega velikana s Ptuja se je v času pred vrhuncem lanskega leta veliko dogajalo - zaradi nesoglasij se je razšel z dolgoletnim trenerjem Gorazdom Rajherjem, nato pa na olimpijskih igrah, ko je bil med kandidati za najvišja mesta, osvojil peto mesto. Tudi v novo leto je Kristjan Čeh vstopil na način, ki je vzbudil pozornost. Na novinarski konferenci v hotelu Primus na Ptuju, kjer je predstavil novo ekipo, so najboljšega slovenskega atleta v dneh ptujskega pustnega karnevala bučno pozdravili kurenti s Hajdine in mu predali ježevko, dan po odličnem rezultatu na prvi tekmi leta pa je dvometraš pred predstavniki sedme sile in svojo novo ekipo dejal, da na letošnjih velikih tekmovanjih, evropskem in svetovnem prvenstvu, s petim mestom ne bo zadovoljen.

Rezultat s Ptuja bi bil dovolj za olimpijsko medaljo

Podvinčan se je na novo sezono pripravljal v Estoniji, od koder prihajata njegova partnerka Anna Maria Orel in novi trener. Nato je tri tedne treniral na Tenerifu. V nedeljo je na Ptuju disk vrgel 67,27 metra in postavil drugi letošnji izid. S tem rezultatom bi bil v Tokiu dobitnik odličja. "Tehnično smo bili zadovoljni z nastopom, zadovoljen je bil tudi trener. Imel sem konstantne mete, kar je potrditev, da smo se dobro odločili pri prenovi ekipe in da dobro treniramo," je prvo zmago v letu komentiral Čeh.

Odmevnemu tekmovalnemu začetku leta je sledila še bučna tiskovna konferenca.
Andrej Petelinšek

Dan po izjemnem začetku tekmovalne sezone je predstavil novega trenerja, olimpijskega in svetovnega prvaka Gerda Kanterja. Estonec meni, da lahko mladi Michael Jordan atletike, kot je poimenoval Čeha, že letos stopi na zmagovalni oder velikega tekmovanja v članski konkurenci. S Kanterjem, prav tako orjakom, Čeh sodeluje pol leta. "Ko sem ga spoznal, sem imel veliko spoštovanje do njega. Sedaj je tudi izziv, da bi presegel njegove dosežke," o estonskem trenerju in vzorniku razmišlja 23-letnik. Trenutno se še prilagajata drug drugemu, sta dejala na Ptuju, sta pa že spremenila tehniko meta slovenskega atleta.

Izjemno telo se hitro regenerira

Andrej Petelinšek

V ekipi Kristjana Čeha sta tudi Stanko Štuhec in psihologinja Tanja Kajtna s Fakultete za šport, del ekipe bo še naprej fizioterapevt Tadej Repnik, s katerim 23-letnik sodeluje tudi na daljavo, ko ni v domovini. Repnik se nadeja večjega števila terapij, ki niso majhen finančni zalogaj, za najboljšega slovenskega atleta. Pomoč pri regeneraciji in preventivne terapije so potrebne ves čas in ne le, ko se športnik sooča s poškodbami in drugimi težavami, poudarja Repnik. "Ko se vrne s priprav v tujini, imam s Kristjanom kar nekaj dela. Je pa njegovo telo izjemno, hitro se regenerira, večjih težav nimamo," pravi Repnik. Cilj je, da bi bil fizioterapevt v prihodnje ves čas ob Čehu, že sedaj pa ima s pomočjo Atletske zveze Slovenije (AZS) fizioterapevtske storitve zagotovljene na velikih tekmovanjih.

Kristjana Čeha je pozdravil tudi boksarski šampion Dejan Zavec
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Da bo AZS še naprej v pomoč Kristjanu Čehu, tako finančno kot z meritvami na Fakulteti za šport, je zatrdil direktor zveze Nejc Jeraša. "Imam občutek, da si je Kristjan okoli sebe sestavil super ekipo, ljudi, ki jim zaupa. Prepričan sem, da nas bo še naprej razveseljeval z vrhunskimi rezultati," je dejal Jeraša. V pomoč Čehu na treningih v telovadnici je tudi estonska metalka kladiva in življenjska sopotnica Anna Maria Orel, treningov metov pa Čeh in Orlova ne izvajata skupaj, saj Kanter trenira le Čeha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta