Prehitro slovo teniške številke 1? Ne vrni se kot Borg

Borut Planinšič ml.
24.03.2022 19:01

Ashleigh Barty, št. 1 že dobri dve leti, je pri 25 letih zaloputnila vrata tenisu. A na teh vratih ni ključavnice ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z wimbledonsko trofejo na domači polici je Ashleigh Barty lažje pomahala v slovo.
Reuters

Ni malo športnikov, ki so se poslovili na vrhu, morda prehitro. Naj jih je zdelala psiha, telo ali pa se jim ni dalo več. Po take primere ni treba daleč stran od Ashleigh Barty, zadnje, ki je šokirala s slovesom. Že svet tenisa jih je poln. Justine Henin je odšla kot Bartyjeva, kot št. 1, prav tako pri 25 letih. Martina Hingis še prej, kot 22-letna. Björn Borg, ikona z lesenim loparjem, je zbogom rekel pri 26 letih. Drugi asi, ki so svoj šport opustili, ko so mu še vladali? Michael Jordan se je od košarke prvič poslovil pri tridesetih, Marca van Bastna so nogometne poškodbe zdelale pri 28 letih, kdo bi pozabil Matejo Svet, ki jih je imela 22, ko je v kot postavila smuči.

Drži, večina teh upokojitev je dobila comeback, enim je celo uspel. Nekaj dvoma je pustila tudi Bartyjeva. Da ne bi bila kot Borg, ki ga leta 1983 še John McEnroe ni mogel prepričati, naj ostane, potem pa je zašel v finančne težave, hotel od leta 1991 spet služiti s tenisom, za trenerja najel karate mojstra iz Walesa, še naprej vihtel leseni lopar in obupal, saj dve leti ni dobil niti enega samega niza. "Nikoli ne reci nikoli," pravi Ashleigh Barty, "rekla bi, da so vrata zaprta, a na njih ni ključavnice."

Celih 120 tednov je št. 1 ženskega tenisa, le Steffi Graf, Serena Williams (obe po 186 tednov) in Martina Navratilova (156) so imele daljši niz. A od lanskega Wimbledona, devet mesecev, se je igrala z mislijo, da bi nehala. Saj ne bi bilo prvič. Kot 18-letnica je za dve leti šla igrat - kriket. Poklicno. Tokrat je menda drugače, pravi trenutek je za bolj resno slovo. Januarja je postala prva Avstralka po 44 letih, ki je osvojila domači grand slam, še več ji pomeni wimbledonska trofeja. "Upokojitev, ko držim naslova v Wimbledonu in Melbournu, se mi zdi popolna. Wimbledonska zmaga, kar so bile moje teniške sanje, je spremenila moj pogled. Čustveno sem izpraznjena, fizično izčrpana. Vem, da ljudje tega morda ne bodo razumeli. Jaz pa vem, da Ash Barty zdaj lahko lovi druge sanje."

Letošnji top načrt že ima: poročila se bo z dolgoletnim partnerjem Garryjem Kissickom. Bil je na dobri poti, da postane profesionalni golfist. Bo torej Ash po tenisu in kriketu zašla še v golf? Saj tudi to obvlada, predlani septembra, ko je bila doma zaradi pandemije, je osvojila neki ženski turnir. "Ne, golf ljubim za sprostitev. To je najbrž edini šport, v katerem ne postanem supertekmovalna."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta