Matjaž Kek pred večerno tekmo: Kvalitete Hrvatov ni treba poudarjati

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.03.2021 08:15
Varovanci Matjaža Keka bodo kvalifikacije za svetovno prvenstvo začeli s sosedskim derbijem proti prvi favoritinji skupine H. Nocoj ob 20.45 bo v ljubljanskih Stožicah gostovala aktualna svetovna podprvakinja Hrvaška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na uradnem treningu v Stožicah je Slovenija prvič vadila v polni zasedbi. 
Robert Balen

Hitro bo jasno, kako realno se lahko člani slovenske nogometne reprezentance spogledujejo s Katarjem. Že uvod v kvalifikacije za svetovno prvenstvo bo spektakularen. Nocoj ob 20.45 bo v ljubljanskih Stožicah gostovala aktualna svetovna podprvakinja Hrvaška.

"Zavedamo se, kdo gostuje v Stožicah, kvalitete Hrvatov ni treba poudarjati. Imamo izredno spoštovanje do njihovih rezultatov, načina vodenja in kvalitete posameznikov. A časa je malo, dela pa veliko, tako da moramo najprej razmišljati o sebi, naših dobrih stvareh in načinu razmišljanja, da bi prišli do dobrega rezultata," o sosedskem dvoboju, prvem po avgustu 2008, razmišlja selektor Slovenije Matjaž Kek.

Robert Balen

Top ekipa, poseben izziv

Današnjega nasprotnika dobro pozna. Ne le zato, ker je na tisti tekmi pred 13 leti v Ljudskem vrtu sedel na slovenski klopi. V soseščini je pustil globok pečat kot trener Rijeke. Bo tudi zaradi tega tekma posebna? "Posebna bo le, ker bomo igrali proti top ekipi, kar je vedno izziv. Ne morem biti selektor, ki bi se že pred začetkom kvalifikacij zadovoljil s tretjim ali četrtim mestom. Da bi prišel do višjih mest, moraš na vsaki tekmi zbrati čim več točk. Točke proti Hrvaški veljajo enako kot tiste proti slabše rangiranim ekipam," odgovarja 59-letni Mariborčan.

Z informacijami o nasprotniku in podrobnimi analizami ni pretiraval. "Priprava bo običajna. Odkar smo nazadnje igrali s Hrvaško – pa je od tega res že kar nekaj časa –, smo seveda tudi v Sloveniji spremljali njene vrhunske rezultate. Posameznike lahko gledamo vsak vikend, med tednom pa v evropskih preizkušnjah. Vedno lahko z neko malenkostjo za kratek čas presenetiš, a bolj ali manj se vse ve. Čaka nas prava tekma z najkvalitetnejšim nasprotnikom, kar jih je ta generacija imela. Upam, da bo tekma vrhunska tudi s strani Slovenije," si želi selektor, ki je prvi trening s polno zasedbo opravil včeraj v Stožicah.

Natalija Jurše

Borbeno in agresivno do rezultata

Do tekme bo poiskal še zadnje odgovore za izbiro prve enajsterice. No, vsaj na eni poziciji dilem ne bi smelo biti. V vlogi poveljnika obrambe bo Jan Oblak. "Vedno so pričakovanja, da bi nastopili tako, kot je treba. Borbeno, agresivno. Ne razmišljamo o rezultatu. Normalno, vsi si želimo dobrega rezultata. A najbolj pomembno je, da na igrišču damo vse od sebe, se borimo in naredimo vse, kar je mogoče. Če narediš dovolj, te rezultat nagradi," je Škofjeločan dejal na zadnjem virtualnem druženju z novinarji pred začetkom kvalifikacij.

Zvezdnik madridskega Atletica je prepričan, da ima naša reprezentanca v rokavu močnega aduta. "Največja kakovost sta ekipni duh in to, kar smo gradili doslej. V prejšnjih kvalifikacijah in v ligi narodov se je zgradila ekipa, ustvaril se je ekipni duh, ki je morda v zadnjih letih manjkal. Ne le na igrišču, tudi v garderobi in hotelu smo vsi eno. Samo tako lahko Slovenija nekaj naredi," je še dejal vratar, ki ga je mednarodna nogometna zveza Fifa pred prvo etapo poti do Katarja uvrstila v deseterico izkušenejših nogometašev, ki si najbolj zaslužijo premierni nastop na svetovnem prvenstvu.

Fantje, naslednjih sedem dni bo ključnih

Nogometaši v članski reprezentanci niso pozabili na mlajše kolege, ki bodo le slabe tri ure pred dvobojem v Ljubljani v Mariboru proti Španiji odprli evropsko prvenstvo do 21 let. "Dajmo, fantje, naslednjih sedem dni bo ključnih!" so s šaljivim napisom sporočili izbrancem selektorja Milenka Ačimovića. Nogometni praznik se torej obeta Sloveniji. Ta bi bil popoln, če bi nogometaše na tribunah lahko spodbujali tudi navijači. A epidemiološka slika v državi še ne omogoča odprtja stadionov. "Vsi skupaj bi želeli igrati pred polnimi tribunami. Na domačih tekmah navijači dajo dodatno moč, a taka je situacija, več kot eno leto smo brez gledalcev. S tem se je treba spoprijeti, navajeni smo na to. Poln stadion ti da nekaj več. A verjamem, da bomo naredili vse, da bo na tekmi videti, kot da imamo igralca več. Igrali bomo kot pred polnim stadionom," obljublja Jan Oblak.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta