Debi Slovenije na Euru: Španski šah mat v dveh minutah

Miha Dajčman
24.03.2021 21:19
Trikrat smo v Ljudskem vrtu na uvodni tekmi evropskega prvenstva do 21 let slišali španske vzklike veselja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Led je prebit, mlada reprezentanca Slovenije je v Mariboru odigrala prvo tekmo skupinskega dela evropskega prvenstva do 21 let, tekmeci Španci, aktualni prvaki in štirikratni finalisti na zadnjih petih turnirjih, pa so gostiteljem upanje za presenečenje pustili le do 53. minute. V prvem polčasu se je zdelo, da so Španci ranljivi, nato pa so po prihodu iz slačilnice z dvema hitrima goloma v manj kot dveh minutah odločili tekmo. Varovanci Milenka Ačimovića priložnosti in napak Špancev niso izkoristili, sprožiti strela v okvir španskih vrat.

Na Gosposvetski cesti je Slovencem še nekaj poguma skušala vliti skupina navijačev, ki je pripravila špalir z baklami, a v uvodu tekme to ni pomagalo. V prvih 20 minutah so bili varovanci selektorja Milenka Ačimovića (preveč) spoštljivi do nasprotnikov, prepustili so jim vajeti na igrišču, le redko so prišli do žoge. Ko so na igrišču stopili višje in agresivneje, kot so napovedali pred obračunom, pa so začeli povzročali težave. "Začeli smo v majhnem krču, na začetku so nas držali pod presingom, videla se je njihova individualna kakovost, morda smo šli preveč nervozno, kdaj na silo odreagirali, malo bi morali umiriti zadevo. A ko smo stopili na žogo, povezali nekaj akcij, se je pa videlo, da smo lahko konkurenčni," je težave ob debiju na velikem tekmovanju proti zelo renomiranemu nasprotniku pojasnil Adam Gnezda Čerin.

Tudi obrambe Igorja Vekića, najboljšega med Slovenci na igrišču, so soigralce opogumile. Na drugi strani je v 12. minuti po prostem strelu Žana Kolmaniča z glavo poskušal David Brekalo, a bil nenatančen, branilec Brava je imel priložnost z glavo tudi v 36. minuti. Prav visoki predložki iz prekinitev so Špancem delali težave. Slovenci so imeli najlepšo priložnost v prvem delu v 39. minuti, po zmedi v kazenskem prostoru so Španci blokirali strel Žana Celarja. Veliko priložnost za Špance pa je po uigrani akciji s kota tik pred premorom s strelom z glavo zapravil Martin Zubimendi.

Ob slovitih tekmecih ni bilo veliko prostora.
Igor Napast

Kar so Slovenci z disciplino gradili v prvem polčasu, je bilo razbito v dveh minutah na začetku drugega dela. Za šok sta poskrbela Espanyolov Javi Puado in sto sekund kasneje nogometaš Rome Gonzalo Villar. "Prvi polčas smo zdržali in imeli tudi svoje priložnost, a ekipa, kot je Španija, je svoje izkoristila. Ampak treba je to pozabiti in se regenerirati. Vse je še odprto, dve tekmi sta še in dvakrat lahko zmagamo," je optimističen Dejan Petrovič. "Dali smo vse od sebe, zato smo malo potrti," pa je potrdil Gnezda Čerin.

Slovenci so po dveh prejetih golih igrali bolj napadalno in puščali prostor Špancem, kar je kaznoval Miranda. Kapetan Timi Max Elšnik pa je imel najlepšo priložnost za častni zadetek, po napaki branilca Pipe je bil osamljen pred vratarjem Fernandezom, vendar je streljal mimo gola.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta