Dobrodelnost na Koroškem: Sokrajanki, ki živi z redko boleznijo krhkih kosti, priredili res lep božič

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.12.2019 16:10

Denar, ki so ga zbrali z dvema dobrodelnima prireditvama, nekaj pa je prispevala tudi občina Prevalje, so letos podarili sokrajanki Polonci Kodrun, ki živi z redko boleznijo krhkih kosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

Že dvanajsto leto zapored se trudijo prostovoljci Turističnega društva (TD) Poljana polepšati božični čas posameznikom ali družini v socialni stiski s prevaljske občine. Denar zberejo med letom, predajo pa ga v času božično-novoletnih praznikov. Letos so Polonci Kodrun, ki se je rodila z redko boleznijo, zaradi katere so njene kosti krhke, predali 2040 evrov. Gre za dedno genetsko bolezen, ki jo je podedoval tudi njen trimesečni sin, a pri njem na srečo (še) ni aktivna.

Jasmina Detela

Ne vržejo stran in še pomagajo

TD Poljana že dvanajst let zadnji teden v septembru pripravlja bolšji sejem v kozolcu na Poljani. "Ljudje prinesejo različne predmete od posode, oblačil, obutve, knjige, igrače, ki jih doma ne potrebujejo več, so pa še uporabni. Skupaj s prostovoljkami društva jih sortiramo po skupinah, da se obiskovalci lažje znajdejo. Vsak vzame kar rabi in zanje prispeva kolikor more. Če kaj ostane, sejem odpremo še naslednji vikend. Na koncu s(m)o zadovoljni vsi, tisti, ki dobijo za simbolični znesek uporabno stvar, in tisti, ki je ni potreboval več, pa še nekomu pomagamo. Vsako leto ponujamo tudi kruh, deset hlebov speče Mojca Skitek s kmetije Kauh," razlaga Marija Štaher iz TD Poljana. Poleg nje so v ožjem odboru še Štefka Mlinar, Jadranka in Adi Sidar ter Rafael Škufca.

Trg dela je neizprosen

Polonca se je rodila kot čisto običajna deklica. Do tretjega leta ni imela večjih težav, nato so se začeli zlomi in odkrili so, da ima redko bolezen osteogenesis imperfecta oziroma bolezen krhkih kosti. Pogosti zlomi so bili vzrok, da je večino svojega otroštva preživela v bolnišnicah. Štiri leta je bila na invalidskem vozičku, pri desetih letih pa je dobila zdravilo, ki ji je nekoliko olajšalo življenje in je spet lahko samostojno hodila. Bila je tudi ne nekaterih okoliških hribih. Zadnjih nekaj let si pri hoji pomaga z berglami, daljše razdalje pa premaguje z invalidskim vozičkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta