(FOTO) 24-urna hoja: V ravenskem Grajskem parku delajo kroge za dober namen

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.05.2023 06:00

Letos z dvodnevno hojo v Grajskem parku pomagajo Onkološkemu inštitutu Ljubljana za nakup rehabilitacijskih pripomočkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Lesjak Tušek

Slovensko onkološko društvo za moške Onkoman že četrtič zapored organizira športno-dobrodelni dogodek Krog življenja. Poteka v ravenskem Grajskem parku, začel se je v petek ob 17. uri, končal se bo danes prav tako ob 17. uri. Vmes ekipe, prijavljenih jih je 11, nepretrgoma hodijo po parku in nabirajo kroge. Sredstva, zbrana na ta način, bo zavarovalnica Merkur namenila za nakup rehabilitacijskih pripomočkov (sobnih koles) za Onkološki inštitut Ljubljana.

Hoja je organizirana kot štafeta

Letos sodeluje 11 ekip, lani so štiri, česar so organizatorji zelo veseli. "Hoja je organizirana kot štafeta," je povedal predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške Matej Pečovnik. Na prizorišču bo tudi lista prisotnih, kamor se lahko vpiše vsak posameznik, ki želi prehoditi nekaj krogov. Tudi te kilometre bodo dodali h končnemu izkupičku ekip. Da je podpora javnemu zdravju izjemnega pomena, je dejal ravenski podžupan Andrej Erjavec, zato se na občini trudijo čim bolj podpirati tovrstne akcije, ki med drugim dvigujejo nivo preventive in oskrbe za občane. Ravenska občina se je letos tudi pridružila ekipam v parku. Letošnji dogodek ozavešča o boleznih raka na prebavilih. Kot je povedal Jure Ploder z ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je v Sloveniji in tudi na Koroškem med vsemi vrstami bolezni raka na prebavilih na prvem mestu rak na debelem črevesju in danki, zajema polovico vseh bolezni raka na prebavilih, redkeje se pojavljajo rak na želodcu, rak na trebušni slinavki in rak na požiralniku. Od začetka delovanja programa Svit pred 14 leti je bil tudi drugi najpogostejši med vsemi boleznimi raka. V teh letih, kar deluje preventivni presejalni program, jim je uspelo številke znižati in je zdaj na petem mestu med vsemi boleznimi raka.

Tiskovna konferenca pred dogodkom
Jasmina Detela

Različni spremljevalni dogodki, tudi koncert Vilija Resnika

Mnoge bolezni raka se razvijejo brez bolezenskih znakov, zato je potrebna še večja previdnost, kar kaže primer Majde Gros iz Mislinje, ki je tudi ambasadorka društva Svit. Pred desetimi leti, ko je dopolnila 50 let, je prejela vabilo za sodelovanje v programu Svit. Takoj se je odzvala, a je doživela velik šok, ko je prejela pozitiven odgovor, saj se je trudila živeti in prehranjevati zdravo. "Sledijo določeni postopki oziroma preiskave, ki se jih ne smeš ustrašiti. Svit mi je rešil življenje, ker če se takrat ne bi odzvala vabilu, so mi zdravniki povedali, da bi se v letu in pol polip na črevesju odprl in bi se rak razširil po vsem telesu," je povedala Majda, ki je preživela invazivni karcinom. Zaradi zgodaj odkrite diagnoze se je lahko po treh mesecih okrevanja vrnila nazaj v službo. Neizmerno je hvaležna programu Svit, saj ji je sodelovanje rešilo življenje. Poziva vse, naj se odzovejo na prejeto vabilo, "saj je to nekaj najlažjega, kar lahko storiš za svoje zdravje". Ob akciji se bodo zvrstili različni spremljevalni dogodki, v petek je član društva Denis Malačič pripravil potopisno predavanje o svojem potovanju po El Camino, v šotoru je bila zabava z ansamblom Rosa, v soboto pa bo nogometni turnir vseh največjih ekip v Sloveniji, predavanje o zdravi prehrani in temeljnih postopkih oživljanja, stand up Gašperja Berganta in Aleša Novaka, koncert Vilija Resnika … V Grajskem parku so prisotni tudi bivši onkološki bolniki, ki so na voljo tudi za morebitna vprašanja, saj kot velja, so moški bolj zadržani in težje spregovorijo o zdravstvenih težavah.

Sodeloval je tudi pomladek. 
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta