(FOTO) Ena skrb manj: V Mežici in Črni pozimi ne bodo na mrzlem

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
06.10.2023 13:16

Petrol je v Mežici in Črni vzpostavil začasno nadomestno oskrbo s plinom, kar pomeni toplo sanitarno vodo in tople radiatorje tam, kjer jih že zebe, a je k sreči letos jesen topla. Za daljinski plinovod je odprtih več delovišč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ventili za plin so odprti - Mežičanov in Črnjanov, ki so vezani na plinovod, ne bo zeblo. 
Tomaž Ranc

Potem ko so bile zaradi poplav potrgane tudi plinske napeljave na Koroškem, brez plina so bili od avgusta v delih Prevalj, Mežice in Črne, so se v Petrolu vseskozi trudili zagotoviti oskrbo do zimske kurilne sezone. Kot je znano, sta bili ključni okvari plinovoda potrgani daljinski cevi na Prevaljah pri Petrolu in v Mežici pri Cablexu. Največ odjemalcev brez plina je bilo tako v Mežici, in sicer 290 (število odjemalcev je seveda treba zmnožiti s številom stanovalcev ali uporabnikov, med njimi so tako hiše, bloki, šola, vrtci, podjetja, zato so šle številke v tisoče prizadetih), brez plina pa je bilo tudi 48 odjemalcev v Črni na Koroškem in 50 na Prevaljah.

Začasna rezervoarja na Glančniku in v Žerjavu

Potem ko so na Prevaljah težavo v okolici leškega mostu odpravili že pred časom, so od včeraj lahko ljudje boljše volje tudi v Mežici in Črni. Podjetje Petrol je namreč na območju Mežice in Črne vzpostavilo in zagotovilo nadomestno oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom.

Prvi začasni rezervoar je na Glančniku v Mežici. 
Tomaž Ranc

Začasni večji rezervoar in vplinjevalec za LNG so postavili na Glančniku v Mežici in v Žerjavu, kamor bodo plin sedaj po potrebi dovažali z manjšimi cisternami. Zasebniki, zdravstvene in druge ustanove se tako že lahko grejejo, seveda pa se bodo tisti, ki so vezani na skupne kotlovnice, lahko greli šele takrat, ko se bo uradno pričela kurilna sezona glede na padec povprečne temperature.

"Pospešeno se je delalo na plinovodu. Že v začetku tedna se je začelo s plinske postaje zaplinjevati, tako da je dobršen del Mežice že dobil plin. Hvalabogu, da smo uspeli vplivati na Petrol, da so to reševali urgentno in so tudi rešili. Apeliram pa tudi na občanke in občane, ki do konca tedna morda še ne bodo imeli plina, naj javijo na številko Petrola, da to vzpostavijo," je dejal župan Mežice Mark Maze. 

V podjetjih Cablex in Ferolin plina še nimajo, je povedal predsednik uprave skupine Cablex Boris Debelak, a je na plin vezan le del podjetja s kurjavo. Daljinski plinovod mimo njih pa naj bi polagali v štirinajstih dneh. So pa v Cablexu včeraj opravljali priklop vode, sedaj imajo svojega.

V Črni je še toplo

"Plin je že v Črni, začasna rešitev je utekočinjen plin v cisternah v Žerjavu. Pred kurilno sezono nimamo bojazni. Kurimo pa še ne, ker še ni potrebno, je še dovolj toplo, normalno povezavo pa naj bi vzpostavili do konca oktobra," je dejala Romana Lesjak, županja Črne. Tudi v podjetju Tab po njenih besedah plin imajo.

Drugi začasni rezervoar pa je ob cesti za Črno v Žerjavu. 
Tomaž Ranc

Ta hip je v Mežiški dolini odprtih več delovišč daljinskega vodovoda. Na Petrolu sporočajo, da bo normalna oskrba z zemeljskim plinom, torej preko daljinskega vodovoda, ponovno omogočena predvidoma v začetku novembra, ko se zaključijo sanacijska dela na plinovodnem omrežju. 

Distributer je torej uresničil napovedi, da bo do vzpostavitve redne oskrbe v vmesnem obdobju poskrbel za začasno oskrbo, medtem ko v primeru težav s ponovnim vklopom plinskih peči ponujajo pomoč po klicu na dežurno številko 041 283 994.

Zime ne bodo mrzle. 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta