(FOTO) Ob obletnici CUDV Črna na Koroškem: Selitev na svoje jima prinaša mir in veselje

Urška Polanc Urška Polanc
01.03.2023 15:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

V marcu bodo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) začeli selitve stanovalcev iz Črne na Koroškem, večinoma osrednje rumene hiše, ki jih med drugim prinaša projekt deinstitucionalizacije - od leta 2020 ga izvajajo z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V velikem pričakovanju so zaposleni, predvsem pa stanovalci - v tem tednu so praznovali. Da bi izvedeli, kako se pripravljajo na pomemben korak, ki bo spremenil njihovo dinamiko življenja, smo jih obiskali v hiši v Črnečah, kamor se seli šesterica stanovalcev. O tem, kakšno je njuno življenje v CUDV in kaj jima bo prinesla selitev, smo se pogovarjali s parom - Anito Rednak in Silvom Glazerjem. Anita sicer prihaja iz Dravograda, Silvo pa z Mute. Da so to njeni kraji, nam je povedala Anita, ki je v pričakovanju selitve. "Lepo bo, da pridemo malo ven iz Črne, to bo sprememba. Tu bo mir. Vse je novo, svetlo, moderno. Dosti smo zdaj že bili tu, si kuhali kavo, kosilo, pomagali nositi pohištvo, sama sem skupaj s čistilkami čistila, pometala. Lepo je, ogromna in bogata je ta hiša, res se mi 'dopade'," je povedala. Silvo in Anita sicer že nekaj časa nista živela v centralni hiši v Črni, ampak na Pristavi, v stanovanju, v dislocirani enoti, kjer živijo tudi drugi stanovalci. "To je tam, kjer je bila doma Tina Maze," je dodala Anita. Da jima sicer tudi v Črni gre dobro, kjer že nekaj časa sobivata v partnerski zvezi, se strinjata, a nova hiša bo prinesla še veliko več.

Oba sta delovna

Dopoldan hodita na "šiht", popoldan pa sta prosta. Silvo dela na komunali, Anita pa, kot pravi, službo opravlja na treh koncih: "Enkrat sem v trgovini, enkrat v šivalnici in enkrat v delavnici. Polnim copate, nanje šivam. Šivam tudi na majice." V prostem času rada sestavlja sestavljanke, riše, poje, rada ima različno glasbo, predvsem pa slovenske skladbe. "Vsak dan grem po kosilo, Silvo pa po večerjo. Malo kvačkam, 'štrikam'. Tako dolgo sem vadila, da sem se naučila, ne znam tako točno, a pridno vadim," nam je povedala. Da bo zdaj v Črnečah lahko šla na obisk k teti Mariji, ki je tu v domu za starejše občane, se veseli. Z novimi stanovalci se že dobro poznajo, veliko so se že družili. V novi hiši imata svojo sobo, ker sta par, poudarita. "Spoznala sva se, ko sva bila še v bivalni enoti Brunet, to je bilo eno poletje. Razumeva se, Silvo mi reče: "Anita, naredi to, pa bom z veseljem naredila," nam je povedala Anita, ki pravi, da ji nikoli ni dolgčas, med drugim zato, ker tako rada čisti, pometa, pomiva posodo in pere oblačila. Nedavno je praznovala svoj 51. rojstni dan. "Sem zimski kozorog," je pripomnila. Všeč jima je kraj, Dravograd, v katerega se bosta kmalu selila. "Tu se vse dogaja, so 'gavde', koncerti v dvorani Špic D," je pristavil Silvo. Da so Dravograd nedavno obiskali skupaj, doda Anita: "Vse smo si ogledali, bili smo v knjižnici, pokazali so nam, kje so trgovine, kam bomo hodili v ambulanto, k zdravniku, v lekarne."

Anita Rednak in Silvo Glazer si želita čimprejšnje vselitve v novi dom, ta je načrtovana še v marcu. 
Urška Polanc

Zimski športi in nogomet

Z različnimi zaposlenimi, varuhinjami s tega območja, medicinskimi sestrami, so v okviru priprav na preselitev obiskovali Dravograd kot večji center. "Dosti smo že hodili sem v hišo, v okolico na sprehode. Anita je kot domačinka poznala vsak kotiček," nam je povedala Branka Brinc Jeznik, ki bo koordinatorica za območje Dravske doline. Glede njihovih novih zaposlitev se še dogovarjajo, je pojasnila. "Silvo bo delal v Dravogradu na komunali, Anita pa bi lahko bila družabnica v domu starostnikov, všeč ji je tudi, kar ponuja Varstveno-delovni center (VDC) v Radljah ob Dravi. "Ogledali in obiskali vse naše VDC, ki jih imamo na Ravnah, v Slovenj Gradcu in Radljah. Vključeni uporabniki imajo možnosti intergativnih zaposlitev oziroma kombinacij, ponujajo pa tudi dodatne aktivnosti. Imajo torej svojo službo, zaposlitev, hodijo na pohode, kulturne prireditve, delavnice, ukvarjajo se tudi s športom," je razložila. Da sama teče na smučeh, se je hitro pohvalila Anita. "Naučili so me športni pedagogi v CUDV, v četrtek imamo tekmo. Silvo pa rad smuča, gleda nogomet," je dodala. Katere tekme gleda, nas je zanimalo. "Slovensko ligo, predvsem tekme Maribor - Olimpija, navijam za Maribor," je povedal z nasmehom.

Nova hiša v Črnečah, v kateri bosta odslej živela Anita in Silvo, skupno pa šest stanovalcev. 
Urška Polanc

Več možnosti izbire

Da je Silvo v novi hiši v veliko pomoč hišniku, ga je pohvalila Branka. "V Črni imam svojo kosilnico, rad se lotim opravil okoli hiše, zdaj kidam sneg, pomagam tudi drugim," je povedal. Kaj jima je posebej všeč v novi hiši, smo ju še vprašali. "Vse, kar je. Dnevna soba, spalnica, kamin, kopalnice, dvigalo, lepe so mize, stoli," je naštevala Anita in dodala, da bo s sabo iz Črne preselila tudi svoje rože, Silvo pa lučke, ki jim ima za ponoči zunaj. Da se vsi vseskozi pogovarjajo o tem, kdaj se bodo selili, je povedala Branka: "To je res tako posebno vzdušje, vsi ti pogovori in velika pričakovanja." Že veste datum, smo vprašali Anito in Silva. "Enkrat marca, čakamo še papirje," sta povedala. Poleg treh sob, kjer so jim s postavitvijo postelj, regalov, skušali poskrbeti za njihovo zasebnost, ki jim veliko pomeni, je v hiši še veliko prostorov. "Ena velika soba bo namenjena delovni terapiji, aktivnostim, poleg dnevne sobe je še en delovni prostor, posebej je pralnica, kurilnica, na vrhu je še ena posebna soba. Tudi dvigalo imamo. Vse je večje. Ta kvadratura veliko prinese. Tega sobivanja šestih oseb se zelo veselim tudi sama - kakšno življenje bo to!" je Branka nagovorila par. Da bodo tu imeli več možnosti sami tudi kuhati - zdaj so bili precej vezani na centralno hišo, kjer so imeli podporo. To so že imeli v teh obstoječih stanovanjskih skupnostih, a tudi bodo drugi pogoji, še več možnosti, da se res individualno ukvarjajo s tem, kar jih veseli. "Cela skupina bo lahko šla denimo na kakšno prireditev, povezovali se bomo, imamo kombi in s tem možnosti kam iti. Ena "družina" bo živela blizu druge. Če bo nekdo hotel na tekmo ali koncert, se bomo dogovorili za prevoz, kot to počnemo s prijatelji ali družino. Dobili bodo možnost izbire ...," je zadovoljna povedala Branka. Kaj si v prihodnosti želita, smo še vprašali par. "Da bi se čim prej selili," sta povedala. "Sta pripravljena, a ne. Vse smo pripravili," pa je zaključila Branka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta