(FOTO) Obiskali smo junaka tretjega nadstropja iz Šentjanža pri Dravogradu: Janez z opornicami dobro napreduje

Jasmina Detela Jasmina Detela
01.06.2023 07:00

Naredil je že prve samostojne korake. Starša Katja in Črtomir Epšek iz Šentjanža pri Dravogradu navdušena nad njegovim napredkom. Danes gredo v Nemčijo na pregled, pričakujejo nove opornice in čevlje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

"Res smo hvaležni, da smo izvedeli in se odločili za kliniko v Nemčiji, kjer so Janezu izdelali posebne nadkolenske opornice. Z možem si nisva znala predstavljati, da bo tak napredek. Pomagajo mu, da se lažje postavi na noge, pred kratkim je naredili že prve korake, res neprecenljivo," je navdušena Katja Epšek, mama dveletnega junaka tretjega nadstropja, ki so mu kmalu po rojstvu diagnosticirali nevroblastom, to je zelo pogosta oblika raka pri otrocih. Med hrbtenjačo in trebušno votlino je imel tumor, ki so ga zdravili s kemoterapijami. Na ta način so ga zmanjšali, je pa še vedno prisoten, leži v bližini hrbtenjače, zato je operacija preveliko tveganje.

Uči se pravilnih gibov

Zaradi tumorja Janez skorajda ne čuti nogic, še posebej je zaostajala desna, a to se zdaj spreminja. Družina je bila v začetku tega leta na kliniki Pohlig v Traunsteinu v Nemčiji, kjer so mu izdelali posebne nadkolenske opornice. "Že po enem mesecu nošenja opornic, ki mu med drugim popravljajo lego desne noge, je začel stopalo pravilno obračati, prav tako jo samostojno dvigne. Po dobrih dveh mesecih je naredil prve korake," je na malega borca ponosna mama Katja. Opornice nosi vsak dan okoli 7 do 8 ur. Vsako jutro urico ali dve telovadita, obvezno ob zvokih glasbe, ki jo Janez zelo rad posluša. "Razgibavanje je zanj zelo pomembno, saj si s tem krepi mišice in se uči pravilnih gibov," pojasni Katja.

Katja Epšek pokaže Janezove opornice.
Jasmina Detela

Sprva sta z možem Črtomirjem razmišljala, da bi ga jeseni vpisala v vrtec, a sta se odločila, da bo Katja z njim še eno leto doma. Tudi zato, ker v slovenjgraški bolnišnici vsak teden v dopoldanskem času obiskuje fizioterapije in tudi delovne terapije, občasno mu omogočajo tudi samoplačniške terapije, prav tako ima enkrat ali dvakrat na leto terapije v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ter na bolnišničnem oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo na Stari Gori. "Terapije mu pomagajo, da lahko napreduje in ohranja napredek. Ves čas se mora učiti pravilnih gibov. To je zanj z razvojnega vidika zelo pomembno, zato se trudimo in ga ves čas korigiramo," pojasni Katja.

Predvsem obožuje traktorje

Janez je tudi zelo bister fant in zdi se, da razume pomen nošenja opornic, čeprav je star komaj dve leti. Mama pove, da nikoli ni težav, ko mu jih nadene, celo nasprotno, opominja jo, naj mu jih namesti. Opazna je tudi sprememba pri njegovem vedenju, saj je bolj aktiven, pogosteje se sam zaigra, povsod po hiši ga je polno. "Za vse nas je veliko lažje, odkar ima opornice. Predvsem je zelo vesel, verjetno tudi zato, ker je bolj samostojen. Uspe mu narediti več stvari, kar se tiče gibanja," razlaga. Da je res poseben fant, smo ob obisku opazili tudi sami, z veseljem nam je pokazal, kako vstane, za sekundo ali dve samostojno stoji, naredi korak ali dva. Zelo rad tudi govori in vse razume, prepoznava že barve. Predvsem pa obožuje traktorje.

Dveletnik je z opornicami naredil prve samostojne korake.
Jasmina Detela

Starša po štirih mesecih, odkar nosi opornice, ugotavljata, da mu postajajo premajhne, saj mu je nogica v tem času zrasla. Prav tako čevlji, ima samo ene, pa še to zimske, zanje so na kliniki odšteli 300 evrov. Klasičnih namreč zaradi opornic ne more nositi. Zato so se naročili na pregled v Nemčijo. Upajo, da bodo na vrsti še pred poletjem, saj Janez nujno potrebuje nove čevlje. Hvaležna sta, da so glede denarja za opornice, čevlje, prevoze in bivanje v tujini vsaj še nekaj časa brez skrbi. Še enkrat se zahvaljujeta vsem posameznikom in podjetjem, ki so prispevali denar v okviru dobrodelne akcije, ki je na pobudo sokrajank Mateje Konečnik in Barbare Kotnik v organizaciji Območnega združenja Rdečega križa Dravograd stekla konec preteklega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta