(FOTO) Pohorec nad Guinnessov svetovni rekord: Neprekinjeno bo igral na harmoniko do nedelje zvečer

Urška Polanc Urška Polanc
28.04.2023 16:00

Med 28. in 30. aprilom Anže Krevh v Radljah ob Dravi podira Guinnessov svetovni rekord v najdaljšem neprekinjenem maratonu igranja harmonike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Krevh vabi ljudi, da mu pridejo prisluhnit, ga bordriti.
Urška Polanc

Danes ob 9. uri je Anže Krevh iz Josipdola v hotelu v Radljah ob Dravi pričel s podiranjem Guinnessovega svetovnega rekorda v najdaljšem neprekinjenem maratonu igranja harmonike. Sicer diplomiran inženir mehatronike diatonično harmoniko igra profesionalno, osvojil je že prek trideset prvih mest, šest drugih mest in eno tretje mesto. Pohvali se lahko tudi z nazivi absolutnega državnega prvaka, absolutnega evropskega prvaka, v letu 2019 pa je postal celo absolutni svetovni prvak. Tudi na najvišje slovenske vrhove ga je že pospremila harmonika, zdaj pa se je odločil za poseben podvig.

V Anžetovem repertoarju je zbranih približno 250 pesmi. 
Urška Polanc

Po 50 ur je že tudi igral Slovenec

Trenutni rekord - 51 ur, 43 minut in 40 sekund, ima gospa iz Francije, po 50 ur je že tudi igral Slovenec, a mu rekorda takrat niso priznali, nam je o tem povedal 22-letnik. Sam bo, če mu uspe, svetovni rekord podrl v nedeljo ob 12.43. "Če že pridemo do tja, načrtujem, da gremo naprej, tako daleč, kolikor bo pač šlo. Če ne bo kakšnih zdravstvenih težav, bi lahko zdržali vsaj nekje do nedelje zvečer," nam je povedal pred podvigom. S 17-člansko ekipo so se na te dni pripravljali že od lanskega poletja. "Vsak bi si mislil, da je to kar tako, a pomisliti smo morali na res veliko stvari, to smo intenzivno počeli zadnje mesece," je dodal.

Urška Polanc

Po pravilih ne sme improvizirati 

V njegovem repertoarju je zbranih približno 250 pesmi, po pravilih namreč ne sme improvizirati, posamezna pesem mora trajati najmanj dve minuti in se sme ponoviti na štiri ure. "To pomeni, da moraš imeti programa za minimalno štiri ure, sam imam za deset. Na eno polno uro igranja lahko imam pet minut pavze. Če igram šest ur v kosu, dobim pol ure pavze, lahko jih koristim v celoti, če pa samo 20 minut, mi jih deset ostane za naprej," nam je razložil. Kaj ga najbolj skrbi, kaj lahko gre narobe, nas je še zanimalo. "Najbolj me skrbi zdravje, saj lahko pride do kakšnih vnetij ... Za vse drugo smo poskrbeli, to trenirali, razen če nas preseneti še kaj novega, na kar nismo pomislili. Pozorni bomo, da bom imel vmes masaže, skrbeli bodo za mojo prehrano, za 20 minut bom poskusil tudi zaspati, a to je še vprašanje, bomo videli, če bo ali ne bo uspelo. Pomembno je tudi dobro vzdušje, vesel bom vsakega obiskovalca," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta