(FOTO) Prevaljski podjetniki: V halah imamo fekalno kanalizacijo, brez pomoči države nam ne bo uspelo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
08.08.2023 14:41

Pogovarjali smo se s Primožem Gerdejem, Milanom Košeljnikom in Petrom Pogačem iz prevaljskih podjetij Kovinarstvo Gerdej, Kolding in BH Robotika. Stanje je nepredstavljivo, škoda je ogromna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BH Robotika
Peter Pogač

Številni prevaljski podjetniki, sploh tisti, ki imajo poslovne oziroma proizvodne prostore na desnem bregu reke Meže, so v nedavnih poplavah doživeli pravo razdejanje. "Sploh nimam besed, strašno je. Zalilo nam je cele proizvodne prostore, vse stroje. Govorim o škodi, ki bo krepko presegla milijon evrov. Je pa težko podati točne ocene," pravi Milan Košeljnik, direktor podjetja Kolding s 50 zaposlenimi. "Zgodila se je Meža, voda je udarila iz kanalizacijskih jaškov, v halah imamo fekalno kanalizacijo. Ustvarjal se je bazen. Pokazale so se številne pomanjkljivosti, projektantske in izvedbene," nadaljuje Košeljnik. "Vsaj to srečo imam, da sem že v življenju marsikaj dal skozi in se znam organizirati. Kar je nujno, se vozimo čez Leše, čez tiste bregove, Nekaj gremo ob Meži, od bivše Palome gor po gozdu. Treba se je znajti."

Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej

"Vse, kar smo ustvarili, je šlo v nič"

Podjetje Kolding ima 30-letno tradicijo, ukvarja se s proizvodnjo metalurške opreme in je usmerjeno izrazito izvozno. "Ogromen izpad bo, kupci nas kontaktirajo, sprašujejo, kakšna je situacija, kako je z odpremo. Enostavno ne vemo, kako bomo sploh zagnali proizvodnjo. Brez besed sem, od petka ne spim več kot dve uri na noč. Brez mostu ne moremo nič, ne moremo s šleparji voziti čez tiste hribe." Še bolj otežen oziroma kar nemogoč pa je dostop do podjetij višje proti Mežici, naprej od bencinske črpalke. "Slike povedo vse. Nimamo dostopa, le gledamo lahko. No, še gledati ne moremo, saj niti peš ne moremo zraven. Nobenega mostu ni več, edini dostop je peš z Leš, pa še tisti je katastrofalen. Vse je zalilo. Vse, kar smo v 15 letih ustvarili je šlo v nič," pravi Primož Gerdej iz Kovinarstva Gerdej. "Sploh ne vem, kakšni bodo naslednji koraki. Brez pomoči države je konec. Tragično. Tudi s čiščenjem še nismo mogli začeli. Dela se dodatna škoda. Mulj se bo povsod zasušil. Ves material, stroji, vso železje, vse je v mulju," dodaja Gerdej. Podjetje ima za okoli 300 tisoč evrov odprtih naročil, ki jih ne morejo zaključiti, uničen je ves material, ki ga imajo na zalogi. Zaposleni, teh je 23, so trenutno na dopustu.

Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej

Vse je še v zraku

V podobni godlji je tudi podjetje BH Robotika. "Peš smo nekako zasilno prišli včeraj zraven, v petek so me tudi policisti še spustili čez most, ki ga je kasneje odneslo. Da sem vsaj videl, kakšno je stanje, naredil nekaj fotografij," razlaga direktor podjetja Peter Pogač. "Škodo je težko oceniti, zalilo nam je kompleten dovoz, vhod, skladišče in celotno proizvodnjo do višine 1,3 metra. Notri je približno 30 centimetrov mulja, nimamo pa dostopa, da bi lahko začeli s čiščenjem. Niti ni vode elektrike, Meža je vse potrgala. Zalilo nam je 23 zelo preciznih CNC strojev. Začela se bo pojavljati korozija, kar bo otežilo popravilo. Škoda bo zato še večja." Pogač pravi, da je danes govoril z občinskim tajnikom Danilom Vutejem, ki mu je zagotovil, da vojska dela na tem, da merijo, kjer bi postavili začasni most. "Tudi njim je ta most prioriteta, saj brez njega ne morejo dostopati do uničenega vodovoda. Upamo tudi na pomoč države, občina nam jo je že obljubila v obliki čiščenja. Ampak prioriteta je most. Dokler ne pridemo na lokacijo, je še vse v zraku. Da bi vsaj peš lahko prišli, si ročno znosili orodje in začeli s čiščenjem," je jasen Pogač. Pomemben je vsak dan, vsaka ura.

Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
BH Robotika
Peter Pogač
BH Robotika
Peter Pogač
BH Robotika
Peter Pogač
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Kovinarstvo Gerdej
Primož Gerdej
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta