(FOTO) V Dravogradu pomaga okrog 250 prostovoljcev. Vsak prispeva na najboljši način, ki ga premore

Brina Kerič Brina Kerič
14.08.2023 13:00

Ob dnevu solidarnosti smo govorili s prostovoljci v Dravogradu. Po podatkih štaba civilne zaščite jih je na terenu približno 250, nekateri pomagajo že od samega začetka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni na Finančni upravi Dravograd so na dela prost dan čistili arhivsko dokumentacijo. Prišlo je okrog 25 zaposlenih. 
Brina Kerič

Ob osmi uri so v Dravogradu v gasilskem domu na svojih mestih že bili pripravljeni gasilci, ki neumorno delajo že deset dni, v pripravljenosti so bili tudi vojaki, nekateri med njimi pomagajo pri sanaciji, del pa je čakal, da pospremi ministra za obrambo Marjana Šarca v Mežico na otvoritev novega mostu.  A nepogrešljiv del so prostovoljci, tisti, ki pomagajo že od samega začetka, in tisti, ki so se javili danes, ko je za marsikoga dela prost dan. "Zbrali smo se skupaj z zaposlenimi, kam lahko gremo pomagat?" Še potrebujete kje pomoč?" so spraševali ljudje, ki so bili danes, ob dnevu solidarnosti, pripravljeni priskočiti na pomoč. "Kar v industrijski coni se lahko oglasite. Ko boste tam opravili, pokličite in vas bomo poslali na novo lokacijo," so v štabu civilne zaščite usmerjali vse, ki so se tam oglasili. Pred dvorano Špic D se je zbrala skupina ljudi iz krajevne skupnosti Vič, okrog 15 jih je bilo, na pomoč so priskočili tudi njihovi otroci. "Gremo na Ronet ali v industrijsko?" je vprašala ena izmed njih. "V industrijsko," je odgovoril drugi. Na terenu po vseh lokacijah v Dravogradu je tako okrog 250 prostovoljcev, in čeprav jih je dovolj, najdejo prostor za vsakega, ki se ponudi.

Veliko število rok v industrijski coni

V industrijski coni, kjer so poplave povzročile ogromno škode za vsa podjetja, ki imajo tam prostore, pri sanaciji pomagajo tako zaposleni, nekateri izmed njih na dela prost dan, prostovoljci, večinoma domačini, ter gasilci. Pri čiščenju prostorov smo zmotili zaposlene Finančnega urada Dravograd, ki so prostovoljno prišli pomagat čistit arhivske prostore. Čeprav so zaposleni že prejšnji teden bili pripravljeni pomagati in spraševali, kdaj in kako lahko pridejo, so najprej potrebovali pomoč gasilcev pri čiščenju blata in uničene opreme, saj tega niso mogli odstraniti ročno. Danes pa so delo prevzeli zaposleni. "Trenutno rešujemo arhivsko dokumentarno gradivo, ki ga je potrebno popisati, pregledati, kaj vse je možno rešiti, ostalo pa bo šlo na uničenje," pojasnjuje Igor Švarc. "Včeraj smo se dogovorili, kdo pride, prišlo je okrog 25 zaposlenih," razlaga.

Zaposleni na Finančni upravi Dravograd so na dela prost dan čistili arhivsko dokumentacijo. Prišlo je okrog 25 zaposlenih. 
Brina Kerič

Poleg domačih gasilcev so na terenu tudi gasilci iz drugih regij. Iz gasilske zveze Videm jih je na Koroškem kar 140. "Vse so se nas te poplave močno dotaknile, ne glede na to, da se niso zgodile pri nas," pripoveduje Jani Požar, vodja gasilske zveze Videm. "En kontigent je odšel v Savinjsko, kjer je 320 gasilcev, drug kontigent pa je na Koroškem. Razdelili smo se po Črni na Koroškem, Mežici in Dravogradu, samo tukaj pa je danes 58 gasilcev z devetimi vozili iz gasilske zveze Videm," pojasnjuje. Kot pravi je bil odziv njihovih članov izjemen, že prvi dan poplav se jih je javilo okrog 300, sedaj pa jih je iz njihove zveze na Savinjskem in Koroškem okrog 450. "Nam gasilcem ni pomembno, kam gremo. Važno je, da vsem skupaj pomagamo," pravi. 

Pomoč v vseh oblikah

A prostovoljci ne pomagajo le pri sanaciji in čiščenju. Pomoč v Dravogradu prihaja od povsod in v vseh oblikah. Že šesti dan zapored s peko mišk za gasilce in vse, ki neumorno pomagajo pri sanaciji, skrbijo člani Turističnega društva Dravograd. "Ker ne moremo pomagati pri fizičnem delu, smo se odločili, da pomagamo na drugačen način," pravijo. "Da vsaj s tem malo popestrimo situacijo, dvignemo vzdušje," pojasnjujejo. Šest članov, sprva pred gasilskim domom, sedaj pa na lokacijah, kjer poteka sanacija, vsakodnevno speče sedem kilogramov mišk, ki jih vedno zmanjka. 

Če ne morejo pomagati pri fizičnem delu, pomagajo na drugačen način. Šest prostovoljcev Turističnega društva Dravograd že en teden vsakodnevno speče sedem kilogramov mišk za vse, ki pomagajo.
Brina Kerič
Čeprav spečejo ogromno, mišk vedno zmanjka.
Brina Kerič

Deseti dan zapored so v stanju pripravljenosti tudi prostovoljci pri Območnem združenju Rdečega križa Dravograd. "Pijačo, hrano in potrebščine vozimo po terenu," pripoveduje prostovoljka Milka Pušnik. Čeprav so že več kot teden dni vsakodnevno na terenu po devet ur, jim ni težko. "Mi smo na suhem in na varnem, drugi pa niso," pravi gospa, ki je prostovoljka pri Rdečem križu že trideset let. "Vsak pomaga na najboljši način, ki ga premore," pravi. Sekretarka Irena Gostenčnik pa pravi, da je odziv prostovoljcev odličen. Za pomoč se javljajo tudi mladi, kar jo veseli. "Vsi so v pripravljenosti. Imamo organizirano tudi dežurstvo, vedno smo na liniji, usmerjamo," pojasnjuje. Danes bodo skupaj z osmimi prostovoljci po terenu dostavljali vodo, čistila, higienske pripomočke, rokavice, škornje, vedra. "Začeli bomo v Bukovski vasi, končali pa v Otiškem Vrhu," razlaga. A z delom ne bodo končali niti po zaključeni sanaciji. "Ljudje bodo potrebovali stvari, predvsem ozimnico, šolske potrebščine, kurjavo," pojasnjuje.

Ekipa Območnega združenja Rdečega križa Dravograd skupaj z ministrom Jevškom in njegovo soprogo po terenu razvaža pijačo, higienske pripomočke, škornje in vedra.
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta