KPK: Ravenski svetnik Milan Škafar pri odločanju o občinski nagradi v nasprotju interesov

Urška Polanc Urška Polanc
05.01.2021 16:25
"S tem se ne strinjam, sprožil sem upravni spor, zgodba še ni zaključena," še nepravnomočno ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) komentira občinski svetnik SDS Milan Škafar, ki je lani prejel osrednjo občinsko nagrado.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denar od nagrade je, kot so potrdili na občini Ravne, na računu Karitasa. 
Urška Polanc

KPK je zaključil postopek ugotavljanja nasprotja interesov v primeru glasovanja o predlogu za občinsko nagrado ravenskega občinskega svetnika SDS Milana Škafarja. Ugotovili so kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije glede nasprotja interesov. Postopek je komisija zaključila z ugotovitvami o konkretnem primeru, a te še niso pravnomočne, saj je bil zoper njih sprožen upravni spor, o katerem bo odločalo upravno sodišče.

Škafar: Še vedno stojim za tem

Škafar, ki je tako lani prejel osrednjo nagrado občine, je o predlogu namreč odločal tudi sam, in sicer na dopisni seji v marcu, ko so svetniki odločali o predlaganih priznanjih. Sklep o nagradi Škafarju so potrdili z enajstimi glasovi za, desetimi proti in enim vzdržanim. Dvomi o legitimnosti podeljene nagrade, ki je Škafarju prinašala izplačilo v višini dveh povprečnih plač, to je 3874,42 evra, so se že tedaj porajali tudi zato, ker se nagrajeni svetnik pri glasovanju o podelitvi nagrade samemu sebi ni izločil. Ko so Škafarja pozvali, naj glasuje, so ga obenem opozorili, da je po mnenju občinske pravne službe prisoten konflikt interesov, saj glasuje o sebi, šlo pa je tudi za vprašanje finančne koristi. Po seji je občina na KPK podala uradno vprašanje, poizvedbo glede tega člena zakona. KPK je pred tem že prijel prijavo. "S tem se ne strinjam, sprožil sem upravni spor, zgodba še ni zaključena. Še vedno stojim za tem, kar sem povedal lani. Pravno mnenje je govorilo o denarju, ki sem se mu že odrekel. Narekovalo je, da se moram, ker gre za finančna sredstva, izločiti. Ker sem se sam nagradi že vnaprej odrekel, se mi je zdelo normalno, da lahko glasujem," je povedal Škafar.

Denar nakazali Karitasu

Da mnenja komisije še nima, se je pa že lani v načelu strinjal s prvotno ugotovitvijo občinske pravne službe, da gre za konflikt interesov, je dejal župan Raven Tomaž Rožen. "Vsi so vedeli, da sem nominiran. KPK pa je zahteval, da bi moral, ko sem bil predlagan za občinsko nagrado, župana o tem pisno obvestiti. Župan je napisal, da je vedel, da sem bil predlagan, a oni tega niso upoštevali. Usedli so se na dlako in ne vsebino. To je neumnost," je komentiral Škafar. Povedal je, da ga ugotovitve niso posebej presenetile in da ve, da je vsa leta delal pošteno. "Malo sem presenečen, razočaran, da me niso povabili na razgovor, me obveščali. Zaradi tega nimam slabe vesti, še naprej bom delal, kot je prav," je dodal.

Škafar se je nagradi odrekel. "Pričakoval sem, da bo občina s svojimi strokovnimi službami denar v tem času dala nekomu, ki je potreben pomoči. Nato sem jim sporočil, da naj jo dajo osnovnošolcem za računalnike, a niso odreagirali," je povedal in dodal, da se je decembra odločil, naj ga nakažejo Karitasu Ravne. Denar je bil, kot so potrdili tudi na občini, že nakazan na račun Karitasa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta