Med obrazi slovenskih pokrajin tudi številni Korošci

Andreja Čibron Kodrin
09.04.2021 06:25
Na portalu je tudi Koroški biografski leksikon. Predstavljajo osebnosti, pomembne za lokalno okolje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Šuler Pandev
Simona Vončina, Kok

Na povezavi https://www.obrazislovenskihpokrajin.si je na voljo biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu. Med regionalne leksikone, ki jih urejajo osrednje območne knjižnice, je vključen tudi Koroški biografski leksikon. O njem smo se pogovarjali z njegovo urednico, bibliotekarsko specialistko Simono Šuler Pandev iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, ki ta leksikon tudi upravlja.

Plakat Koroški biografski leksikon je postal del spletnega leksikona. Vir: KOK
Vir: Kok

V leksikonu Obrazi slovenskih pokrajin je zdaj predstavljenih več kot 6400 osebnosti, med njimi skoraj 200 Korošcev. Koliko Korošcev nameravate v prihodnjih letih še predstaviti in po katerih kriterijih?

"Leksikon je sestavljen iz že prej nastalih spletnih leksikonov osrednjih območnih in drugih knjižnic ter je bil prenesen na novi portal v drugi polovici minulega leta. Lani smo se uredniki po večini ukvarjali s prenosi gesel. V naši knjižnici je za to delo za celotno območje za zdaj na voljo samo ena oseba (kot urednik, vnašalec, pisec gesel), pa še to v manjšem deležu svojih zadolžitev. Število gesel se dnevno spreminja, zdaj jih je 6475, naša knjižica jih je prispevala 190. Želimo si, da bi lahko dodali več, kot nam uspeva. Z dopolnitvijo kadra oziroma reorganizacijo dela bomo lahko strategijo bolj smelo začrtali. V prihodnjih letih nameravamo dodati več gesel, je pa težko napovedati, koliko. Kriteriji za izbor osebnosti so določeni: v leksikon se vključujejo tiste, ki so bile rojene na Koroškem ali tudi na zamejskem Koroškem v Avstriji, so tam živele ali še živijo. Seveda pa gre za osebnosti, ki so prispevale svoj delež oziroma so dodale neki 'presežek' na različnih področjih znanstvenega, družbenega, kulturnega, literarnega, športnega in drugega delovanja."

Tako je predstavljen pisatelj Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Vir: Obrazi slovenskih pokrajin
Vir: Obrazi Slovenskih Pokrajin

Je večji poudarek na osebnostih iz preteklosti ali iz sedanjosti? Kako bi označili doslej predstavljene Korošce?

"V začetku smo dajali oziroma še vedno dajemo poudarek na (že pokojne) osebnosti iz preteklosti. Kar pa ne pomeni, da ne dodajamo tudi še živečih, mlajših oseb, ki so uspešne na svojih področjih. Za še živeče so potrebna soglasja za objavo, tudi podatki o njihovem življenju in delu. Prednost dodajanja gesel že preminulih je v tem, da v startu ni bilo potrebnih posebnih soglasij za objavo. O starejših, ki jih ni več med nami, je dosegljivih več virov za pridobitev vseh podatkov, ki jih za geslo potrebujemo. V leksikonu so do zdaj zastopane različne osebnosti glede na omenjene kriterije in se ne omejujemo samo na določene skupine. Pestrejša ko je bera z različnih področij, bolje je. Cilj za prihodnost pa je vsekakor dodati vsa gesla že preminulih osebnosti in dodajati sproti tudi nova gesla še živečih osebnosti."

Se pojavljajo težave? Verjetno so tudi koristni že obstoječi leksikoni.

"V veliko pomoč pri delu so leksikoni, ki so bili že izdelani v fizični obliki za manjša območja ali občine v naši regiji. V pomoč so tudi naš lokalni biografski register, ki ga je knjižnica vodila vse od nastanka v listkovni obliki, in posamezniki, ki prispevajo svoja gesla. So pa tudi težave, ker pri nekaterih še živečih osebnostih ni odziva. Tukaj so zelo pomembni naš osebni pristop, podrobnejše razlage o namenih leksikona in še marsikaj drugega. Samoiniciativnih odzivov je na žalost zelo malo. Do ljudi pristopamo z raznimi dopisi in vprašalniki, po telefonu, z osebnimi ali službenimi poznanstvi. Moramo pa vedeti, da je treba vsa gesla letno tudi ažurirati, to pomeni pri že obstoječih geslih dodajati nova dela, nove dosežke, dopolnjevati bibliografijo, pridobivati portrete (fotografije) in podobno. Več ko je torej gesel na posameznem območju, več je dopolnjevanja, ažuriranja. Pravzaprav ob aktivnem dodajanju gesel postane to delo zadostno opravilo za vsaj eno osebo v knjižnici (brez drugih zadolžitev), ki potem koordinira, ureja, dopolnjuje, pregleduje gesla vseh vnašalcev, ki jih pa pri nas v drugih knjižnicah na območju na žalost nimamo, tudi zaradi njihove kadrovske podhranjenosti. Se pa z rednimi koordinacijami, srečanji in predstavitvami leksikona tako drugim knjižnicam na območju kot tudi javnosti trudimo s spodbujanjem teh k prispevanju njihovega deleža."

Logotip leksikona Obrazi slovenskih pokrajin Vir: Obrazi slovenskih pokrajin
Vir: Obrazi Slovenskih Pokrajin

Koliko je samoiniciativnega odziva glede na možnost sodelovanja z objavljenim obrazcem ali po e-pošti bibliografija@rav.sik.si?

"Pri novem leksikonu je zelo dobro urejena možnost za pridobivanje novih gesel, in sicer je na portalu Obrazi slovenskih pokrajin - Korošci mogoče dostopati do spletnega obrazca, ki ga lahko oseba izpolni, predlaga nova gesla in se seveda tudi seznani s pogoji uporabe vsebin. To za naše območje še ni popolnoma zaživelo in preko spletnega obrazca še nismo pridobili novih gesel, a se trudimo s promocijo in upamo, da bo odziv v prihodnje. Vabim vse obiskovalce spletnega leksikona, naj nam predlagajo nova gesla."

Simona Šuler Pandev
Simona Vončina, Kok

Kakšen je torej pomen tega leksikona?

"Spletni leksikon Obrazi slovenskih pokrajin pomeni za knjižnice predstavljanje osebnosti, ki so pomembne za lokalno okolje in so 'izpadle' iz Slovenskega biografskega leksikona. Z leksikonom knjižnice tudi promoviramo lastno domoznansko dejavnost, krepimo vlogo knjižnice v svojem okolju, tudi kot ponudnice digitalnih vsebin. Take vsebine se lahko medsebojno povezujejo z drugimi zbirkami in vsebinami na spletu. To pomeni tudi priložnost za pridobivanje novih sodelavcev in povezovanje z drugimi ustanovami, društvi, posamezniki. Pomembne osebnosti želimo s portalom približati prav tako mlajši generaciji. Spletni portal lahko za knjižnico pomeni komunikacijo z uporabniki, ki lahko predlagajo nove osebe, zbirajo podatke in slikovno gradivo ter predlagajo popravke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta