Mladinski umetniški natečaj o življenju mladih na Koroškem

Urška Polanc Urška Polanc
20.12.2022 13:56

Korošci, stari od šest do trideset let, so ustvarjali v štirih umetniških kategorijah. Na natečaju je sodelovalo 130 del.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna risba z naslovom Med Uršljo in Peco segamo po zvezdah 13-letne Neže Maurič.
Arhiv Mladinskega Sveta

Mladinski svet Ravne na Koroškem je razpisal mladinski umetniški natečaj Med Uršljo in Peco: O življenju mladih na Koroškem. Mladi Korošci, stari od šest do trideset let, so ustvarjali v štirih umetniških kategorijah: likovna umetnost, fotografija, literarna umetnost in glasbena umetnost. Na natečaj je prispelo 130 del, med njimi pa je strokovna komisija v sestavi Alijane Tertinek in Stojana Brezočnika (likovna umetnost), Sonje Buhvald (fotografija), Marjane Žaže (literarna umetnost) in Vere Trafella (glasbena umetnost) v vsaki umetniški in starostni skupini izbrala tri najboljša. Med drugim so na natečaju poleg posameznikov, ki so posredovali svoje izdelke, sodelovali učenci Osnovne šole koroških jeklarjev, podružnica Kotlje, učenci Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem, učenci Osnovne šole Črna na Koroškem in učenci Osnovne šole Črna na Koroškem, podružnica Žerjav. Svoja dela so poslali tudi dijaki Srednje šole Ravne in Gimnazije Ravne na Koroškem, uporabniki CUDV Črna na Koroškem in Dnevnega centra Ravne na Koroškem ter udeleženci poletnega varstva na Ravnah. Poleg glasbene gostje Eve Boto je na oder stopila tudi komaj osemletna Tinkara Štern, ki se je predstavila s pesmijo Vere Trafelle Koroško srce, s posnetkom interpretacije, s katero je osvojila tudi prvo mesto na natečaju v kategoriji glasbena umetnost.

Zmagovalna fotografija 17-letne Zale Lesjak.
Arhiv Mladinskega Sveta

V kategoriji fotografije do petnajstega leta starosti je najboljšo fotografijo posnela učenka 9. razreda OŠ Prežihovega Voranca Ravne Natalija Pisar, med starejšimi fotografi do tridesetega leta starosti pa je s fotografijo z naslovom Ob koncu dneva slavila 17-letna Zala Lesjak iz Kotelj. Med literarnimi umetniki natečaja sta bili najboljši devetošolka OŠ Prežihovega Voranca Erika Volker, ki se je v svoji pesmi z naslovom Naše življenje med Uršljo in Peco sprehodila po dolini in v verze zaobjela naravne in kulturne znamenitosti, ki se skrivajo med mogočnima koroškima gorama, ter gimnazijka Lucija Fortin, ki se je v svojem zapisu Lepota vračanja domov dotaknila lepot domače okolice, ki jih ob vsakodnevnem tempu življenja (pre)pogosto vzamemo za samoumevne. V kategoriji likovnih del je bila konkurenca največja, najboljši v obeh starostnih skupinah prihajata iz Mežice. Trinajstletna Neža Maurič je strokovno komisijo prepričala s svojo risbo z naslovom Med Uršljo in Peco segamo po zvezdah, na kateri je med drugim upodobila tudi glasbeno gostjo večera Evo Boto, 18-letna Kaja Vreš pa je na natečaju sodelovala z delom Mladost med Uršljo in Peco.

Zaključek umetniškega natečaja med Uršljo in Peco.
Arhiv Mladinskega Sveta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta