Nadaljuje se nadzor zaradi posipavanja sadre, znani tudi rezultati vzorčenja iz sedmih kupov sadri podobni snovi

Jasmina Detela Jasmina Detela
12.04.2022 17:52

Do sedaj je bilo prejetih sedem analiz vzorcev odvzetih na koroških kmetijah, v šestih so bile bistveno presežene vrednosti svinca glede na dovoljene mejne vrednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) nadaljuje z nadzorom sadre na kmetijskih zemljiščih na več območjih.

Znani so tudi rezultati vzorčenja iz sedmih kupov sadri podobni snovi na kmetijskih gospodarstvih, nadaljuje pa se tudi z vzorčenjem na in v kmetijskih zemljiščih. V nadzor je trenutno vključenih 23 kmetij na območju Koroške s skupaj 60 hektarji kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi uporabili okoli 510 ton omenjene bele snovi.

Na območju Savinjske doline in Kozjansko Obsoteljskega konca Slovenije raba sadri podobni snovi ni bila opažena na kmetijskih zemljiščih. Na Gorenjskem so bile na podlagi prijav v nadzor vključene tri kmetije iz Rateč in Godešiča, vendar kmetovalci izkazujejo nabavo apnenega apna z računi in analiznimi izvidi.

Rozmari Petek

Kot je znano, je kmetijski inšpektorat sredi marca prejel prijavo Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP) o domnevno nedovoljenem posipavanju s sadri podobno snovjo na kmetijskih zemljiščih občine Slovenj Gradec, Dravograd ter tudi Mislinje. Zato je opravil pregled gnojenja na 22 kmetijskih gospodarstvih ter odvzel sadri podobno snov iz sedmih kupov, ki so bili skladiščeni na kmetijah. Analize opravlja Kmetijski inštitut Slovenije. Do sedaj je bilo prejetih sedem analiz vzorcev, v šestih od sedmih pa so bile bistveno presežene vrednosti svinca glede na dovoljene mejne vrednosti iz Pravilnika o kakovosti mineralnih gnojil. V vseh vzorcih je bil prisoten tudi krom.

Koordinacija med inšpekcijskim službami in ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poteka tako na lokalni kot in državni ravni.

V reševanje te problematike je kmetijsko ministrstvo vključilo tudi Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, ki bo na lokalnem nivoju v postopku sanacije zaradi uporabe sadre na kmetijskih zemljiščih sodelovala z Javno službo kmetijskega svetovanja (JSKS).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta