Nadzor in oviranje slovenskih podjetij naj se ukineta

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
24.05.2019 19:43

Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze, opozarja na odseljevanja z avstrijske Koroške in Štajerske in nesmiselni mejni nadzor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Wakounig, predsednik SGZ v Celovcu: "Odseljevanje z avstrijske Koroške in Štajerske bo treba zajeziti in ne ovirati slovenskih delavcev in podjetij." Foto. Arhiv Večera
Nn

Kaj menite o poostrenem nadzoru na slovensko-avstrijski meji?
"Ta mejni nadzor ali pa carinski nadzor, mi ga imenujemo policijski nadzor, zagotovo ne sodi v evropsko skupnost ali v schengenski prostor. Hkrati smo tudi v prostoru, kjer nezakonitih migracij ni. Če so, so kdaj posamične težave, ki so pa povsod. Z gospodarskega vidika smo absolutno za to, da se nadzor takoj ukine in uvede popolnoma prost pretok. Vsak, ki pride na mejni prehod in vidi tam ali policista ali predstavnika avstrijske vojske, dobi negativno sliko. Saj ponekod tega ni, ampak zakonsko bi morali to takoj ukiniti."
Na dogodku ste krepili sodelovanje, pa vendar so morala slovenska podjetja celo na Sodišče EU po zgodovinsko zmago zaradi oteževanja poslovanja v Avstriji in svojega neenakopravnega položaja v primeru plačevanja visokih kazni oziroma varščin, če hočejo delati pri vas?
"Ta uspeh je treba pripisati naši podpredsednici Mariji Škof, ki je več let delala na primeru Čepelnik in si zmago tudi izborila na evropskem sodišču. Moram pa tudi izpostaviti, da bi se tudi Republika Slovenija lahko bolj zavzela za slovenske delavce, ki hodijo delat v Avstrijo, tega na žalost ne začutimo. Ni fer, da slovenske delavce, ki legalno delajo v Avstriji, tako lovijo. Avstrija vedno najde neke vzroke, zakone, da jih lovi na nekem papirju. Vzpostavil bi delovno telo ali skupino med Avstrijo in Slovenijo, ki bi delala izključno na tem. Dokler ne bo pogovora na najvišji ravni, se ne bo spremenilo nič. To ni korektno, kar se dogaja Slovencem. Ne smemo pozabiti, da imamo veliko pomanjkanje delovne sile v celotnem prostoru in moramo paziti, da ne bomo prišli tako daleč, da noben Slovenec ne bo želel delati v Avstriji. Najmanj, kar bi lahko Slovenija uvedla, je pa recipročnost, ki je pa ni."
Slišali smo, da veliko mladih izobražencev odhaja z Avstrijske Koroške?
"Sedem ljudi, pretežno akademsko izobraženih, dnevno odhaja s Koroške."
Na Dunaj?
"Najprej v Gradec, sledi Dunaj, nato pa že ves odprti svet. Veliko se jih ne vrne nazaj. To je velik problem tako na Koroškem in tudi na Štajerskem, nimata ga pa Salzburg ali Innsbruck."
Kaj je rešitev?
"Mladim moramo nuditi delovna mesta in to atraktivna, potrebujemo davčno in pravno varnost, ponuditi pa moraš tudi primerno socialno okolje, šport, naravo, kvaliteto življenja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta